olajvezeték
Üzlet

Felgyorsítja vagy megrengeti a zöld átállást az energiaválság?

Portfolio
Az ukrajnai háború sokkolta az egész EU-t, de különösen a közép- és kelet-európai régiót. Az új helyzet egyik következményeként az EU zöld megállapodása, a Fit for 55 csomag is útvesztőbe kerülhet legalább átmenetileg, valamint a fenntartható finanszírozás menetrendje is megingott - nem utolsósorban azért, mert újra kell gondolni Európa orosz gáztól való függőségét és az orosz vállalkozásokkal való gazdasági összefonódását. Van elég idő az EU zöld megállapodását a közép- és kelet-európai régióban működőképessé tenni? Mit változtatott meg a háború a zöld átállásban? Többek között ezekről a kérdésekről beszélgettek az Egyensúly Intézet partnerségében zajló CEE Sustainable Finance Summiton a szakértők.

A fenntarthatóság különböző aspektusai kerültek elő a CEE Sustainable Finance Summit rendezvényen, a legelső napok során az orosz-ukrán háború, ennek következményei, valamint a zöld pénzügyek, az EU-s klímasemlegességgel kapcsolatos finanszírozási célok és az energiaválság is előkerült a beszélgetések során.

A zöld átállás és a megújuló energia is a kiemelt témák között lesz a szeptember 6-ai Sustainable World konferencián. A részletekért kattints!

Ivan Mikloš (egykori szlovák pénzügyminiszter és miniszterelnök-helyettes, MESA10 elnöke) elmondta, hogy a háború befejezésének a módja fontos lesz a jövőbeli stabilitás szempontjából, Ukrajnának nyernie kell ahhoz, hogy a későbbiekben a stabilitás fennmaradhasson, és ebből következően Ukrajna területeinek feladása nem lenne megoldás. Az energia kérdés mindezekben különösen fontos, embargó nélkül nem fog a helyzet megoldódni, Oroszország ugyanis hatalmas összegeket szerez az olaj és a gáz eladásán keresztül. Európának tanulnia kell a hibáiból és belátni, hogy nem szabad többé az orosz nyersanyagoktól függeni, és ehhez fel kell készíteni az EU-t arra, hogy megállítsák az ideérkező orosz gáz- és olajexportot.

Steiner Attila (körforgásos gazdaság, energia- és klímapolitikáért felelős államtitkár, Magyarország, Technológiai és Ipari Minisztérium) a jelen helyzet legfontosabb stratégiái között említette az ellátásbiztonságot, amit a kormányzatoknak egy energiakrízis alatt is biztosítania kell a lakosság és az üzleti szféra számára is, párhuzamosan a fogyasztás alacsony kibocsátási pálya felé terelésével. Emellett az orosz fosszilis energiahordozóktól való függőséget is enyhíteni kell, a gázellátás megteremtésében más országokra tudunk csak támaszkodni, Magyarország határain belül ugyanis ezt nem lehetne megoldani. A szektorok közötti kapcsolódásokra is oda kell figyelni, ha például nincs áramellátás, az hogyan fogja az olaj- vagy a gázpiacot befolyásolni, illetve fordítva is, ha nincs elegendő gáz, akkor a villamos energia szektor hogyan változik ezáltal.

Egy diverzifikált energiamixre van szüksége az országoknak, Magyarországnak nincs sok helyi forrása, de a nap- és a nukleáris energiára tudunk támaszkodni. A megújuló energia volatilitása is kihívásokat okoz, ebben a gáz alkalmazása, a tárolás, a hálózat fejlesztése és az energiaközösségek kialakítása megoldást jelenthet.

- mondta el az államtitkár.

Julia Patorska (Associate Partner, Deloitte) elmondta, hogy a pandémia után messze vagyunk a gazdasági egyensúlytól, így egy különösen nehéz időszakban kell elkezdenünk a gazdaság fenntarthatósági pályára való állítását. Az egyensúlyhoz való visszatérés során a gazdaság hűtése fontos, a fenntarthatósági célokhoz viszont hatalmas beruházásokra lenne szükség. Európában a felhasznált szén 46%-a, míg az olaj 27%-a Oroszországból származik, ezekre mind alternatívát kell találni.

Tudatában kell lennünk annak, hogy energiaválság zajlik Európában, másra kell helyezni a fókuszt, mint eddig.

- hangsúlyozta a szakértő, majd hozzátette, hogy a kormányok oldaláról az első lépésnek annak kell lennie, hogy beszélnek egymással és megértik a többi tagállam helyzetét. A Green Deal-re sokszor úgy tekintenek mint egy Brüsszelből jövő bürokratikus javaslatra, holott ez egy eszköz, ami generálja az átalakulást. Az emberekhez el kell jutnia, hogy nem azért kell lejjebb venniük a fűtést, mert az EU-ban valaki ezt utasításba adta, hanem azért, mert az a pár fok is sokat számít, és mindenki közös érdeke.

Vazil Hudak (alelnök, GLOBSEC & Advisory Board Member, International Sustainable Finance Centre) arról beszélt, hogy miként lehet a krízist lehetőséggé átfordítani. A háború felgyorsította a Green Deal törekvéseit, három út van, amin egyszerre kell haladnunk:

  • az egyik az energiahatékonyság fejlesztése, idetartozik például az országok által felhasznált energia visszaszorítása, a köz- vagy magánépületek korszerűsítésén keresztül.
  • a második az energiamix megváltoztatása úgy, hogy kevésbé függjünk a fosszilis energiahordozóktól. A gázfelhasználás kérdése különösen nehéz, hiszen erre eddig főként a közép-európai régióban úgy gondoltak, mint a fosszilis energiahordozók átmeneti kiváltási lehetőségére. Ebben a megújuló energia többcsatornás támogatása segíthet, de önmagában is több kihívással néz szembe a megújulóenergia-szektor. Egyrészt a tárolási lehetőségeket kell fejleszteni, másrészt hiányzik a nikkel, amit épp Oroszországból szereznek be az országok, másrészt a zöld energia decentralizált rendszere is kihívás. A megoldásokban sokat segít, hogy a piaci szereplők elkötelezettek és nyitnak a megújuló energia felé, rengeteg jó projekt van, amelynek sokszor nincs elegendő finanszírozása, ami szintén megoldást igényel.
  • a harmadik, kapcsolódva a második ponthoz, a fenntartható és megfelelő finanszírozás megteremtése. Látszik, hogy a nagy nemzetközi bankok keresik a zöld projektek finanszírozási lehetőségeit, a vállalatoknak pedig fontos üzenet, hogy a finanszírozás a taxonómiának megfelelő utakat keresi.

Tomáš Provazník (Partner, Evermore Capital Management) szerint a háború mindenkit ráébresztett arra, hogy az energiahatékonyság növelése kritikus fontosságú. A finanszírozás kapcsán pedig kiemelte, hogy a régióban az intézményi és a retail befektetők közül inkább az előbbinél áll rendelkezésre forrás a zöld átállásra. Julia Patorska a finanszírozás kapcsán hozzátette, hogy a privát beruházások ösztönzése lesz a legnagyobb feladat.

Címlapkép: Getty Images

biden g7
covid
számla befizetés
repülő nyaralás léiközlekedés beach
olaj

Holdblog Pénzzúzás

Pénznyomtató jegybankok, infláció, kétségbeesett jegybankok… ez az elmúlt 12 év ciklusa (is) eddig. Viszont...

Díjmentes online előadás
Hogyan csináld a gyakorlatban?
Könyvajánló
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
2022. október 18.
Portfolio Future of Finance 2022
2022. szeptember 6.
Sustainable World 2022
2022. szeptember 7.
Private Health Forum 2022
2022. szeptember 15.
Property Investment Forum 2022
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
medve bear