tőzsde
Üzlet

Egyre csúnyább az esés Amerikában, 800 pontos mínuszban a Dow

Portfolio
Tegnap érkezett egy jelentősebb hangulatromlás a piacon, miután az Európai Központi Bank bejelentette, hogy jövő hónapban jön az első kamatemelés, valamint az inflációs előrejelzését is alaposan megemelte a jegybank - már erre is jelentős eséssel reagáltak a tőzsdék. Ma aztán újra az infláció került a befektetők fókuszába, hiszen a várva várt amerikai inflációs adat jelentősen meghaladta a várakozásokat, amire az egyébként is negatív hangulat még tovább romlott. Az európai tőzsdéken a kereskedési idő végére jelentősen begyorsult az esés, a tengerentúlon pedig szintén csúnya mínuszok látszanak.

Ma sem lett szebb a vége

A kereskedés utolsó perceiben kissé meglódult az eladási hullám. A Dow így végül 880 és 2,7% csökkenésben zárt. Az S&P 500 2,9 %-kal, a Nasdaq pedig 3,5% -kal csökkent.

dow202206102200

Javított egy kicsit a Dow Jones

Az amerikai index jelenleg -650 és -2% környékén mozog, amely egy kisebb javulást az elmúlt 2 órához képest, amikor még a 850-es esést is megközelítette.

dow202206102030

Tovább szakad a Dow

A Dow 816 pontot, azaz 2,5%-kal csökkent. Az S&P 500 2,8%-ot, míg a Nasdaq Composite 3,5%-ot esett.

A Wall Street újabb veszteséges hét elé néz. Pénteken a Dow 1,9%-kal volt alacsonyabb, és ezzel az elmúlt 11 hétből a 10. csökkenő hetet könyvelhette el.

dow202206101914

800 pontot esett a Dow

A Dow 800 pontot veszített. Az S&P 500 2,7%-ot, míg a Nasdaq Composite 2,4%-ot esett.Az árfolyamok akkor indultak lejtőnek, amikor az inflációs jelentés a vártnál gyorsabb áremelkedést, és a fogyasztói hangulat rekordalacsony szintjét mutatta.

A májusi fogyasztói árindex 1981 óta a legmagasabb szintre emelkedett, ami nyomást gyakorolt a részvénypiacra is. A jelentés szerint az árak éves szinten 8,6%-kal emelkedtek, az élelmiszer- és energiaárak nélkül számolva pedig 6%-kal.

Az eladás széleskörű volt, a 30 részvényt tartalmazó Dow szinte minden tagja mínuszban volt. Az Apple 2,9%-ot esett, míg a Microsoft istöbb mint 3%-ot esett. A technológiai részvények nagy nyomás alá kerültek: A Netflix részvényei közel 5%-ot estek a Goldman Sachs leminősítését követően. A chipgyártó Nvidia 4%-kal csökkent. A bankok és a ciklikus részvények szintén csökkentek, vélhetően a recessziós félelmek miatt. A Wells Fargo részvényei 4%-ot estek. A Boeing 3,6%-ot esett.

dow20220610

Megviselte a mai nap a magyar tőzsdét

Az inflációval kapcsolatos fejlemények kapcsán alaposan elromlott a hangulat a világ tőzsdéin, ez alól a magyar piac sem képzett kivételt, így jelentős mínuszban zárt végül a BUX. A hazai blue chipek kivétel nélkül mínuszban zárták a mai napot, a legnagyobbat a Mol árfolyama esett.

Tovább a cikkhez

Egyre csúnyább

Egyre csúnyább mínuszban vannak az amerikai tőzsdék a kiábrándító inflációs adatot követően: az Dow már 2,2 százalékot esett, az S&P 500 2,4 százalékkal került lejjebb, a Nasdaq pedig 3 százalékos mínuszban van. Az egyes szektorokat tekintve, elsősorban a technológiai, pénzügyi, és ciklikus fogyasztási cikk szektorának papírjai vannak nyomás alatt. Ezzel szemben a defenzívnak számít nem-ciklikus fogyasztási cikkek szektora, illetve a közműcégek papírjai relatíve jól tartják magukat, bár az utóbbiakhoz tartozó S&P 500 alindexek is 1,3 százalékhoz közeli mínuszban vannak.

spx

Közben a zárás felé közeledve az európai tőzsdéken is egyre csúnyább mínuszokat látni, a német DAX már 3 százalékot esett, ehhez képest a magyar tőzsde viszonylag jól tartja magát a maga 1,5 százalékos mínuszával.

Nagyobb problémái lehetnek a Teslának, mint azt sokan gondolják

A Barclays elemzője, Brian Johnson ma megjelent elemzésében azt írja, hogy a Tesla értékesítése a várakozások alatt alakul majd a második negyedév során, miután a kínai gyárat nagy mértékben hátráltatták a Covid járvány okozta lezárások, melyek hatásai az olyan kínai gyártók értékesítéseiben is megmutatkoztak, mint a Nio, az Xpeng, vagy a Li Auto.

Tovább a cikkhez

Csúnya mínuszban Amerika

Jelentős eséssel indult a nap az amerikai tőzsdéken, miután a vártnál gyengébb inflációs adat érkezett a nyitás előtt. A Dow 1,4 százalékot esett, az S&P 500 1,5 százalékos mínuszban indítja a napot, a Nasdaq pedig 1,7 százalékkal került lejjebb.

spx

Közben az európai tőzsdéken is gyorsul az esés, a vezető részvényindexek már jellemzően 2 százalék fölötti mínuszban vannak.

Folytatódik az esés a tőzsdéken

Megérkezett a befektetők által árgus szemekkel figyelt amerikai inflációs adat, azonban a várakozásokhoz képest nagyobb növekedést mutatott. A befektetők hamar elkezdték árazni, hogy a magas infláció megfékezéséhez aggresszívebb jegybanki politikára lehet szükség, az európai tőzsdék tovább esnek, és az amerikai határidős indexek is egyből lefordultak az adat megjelenése után, 1-1,5 százalékos mínuszban vannak jelenleg.

Soros György korábbi jobbkeze szerint további esés jöhet a tőzsdéken

Stanley Druckenmiller, befektetőlegenda elég medvepiacot élt már át ahhoz, hogy tudja, ha túlságosan agresszívvá válik shortos oldalon a mostanihoz hasonló környezetben, annak súlyos következményei lehetnek.

Tovább a cikkhez

Megérkezett a fontos amerikai inflációs adat

Májusban 1% volt a fogyasztói árak havi emelkedési üteme az Egyesült Államokban, ami meghaladta a 0,7%-os áremelkedést előrevetítő elemzői konszenzust.

Tovább a cikkhez

Kivárnak a befektetők az inflációs adat előtt

Hamarosan publikálják a friss inflációs adatot az USA-ban, a határidős indexekből pedig az látszik, hogy a befektetők kivárásra játszanak, ugyanis a Dow 0,1 százalékos mínuszban van, az S&P 500 stagnál, a határidős Nasdaq pedig 0,3 százalékot emelkedett. A várakozások szerint 8,3 százalékos lehetett a májusi infláció, ha ehhez képest bármely irányba meglepetést okoz majd a tényleges adat, az a mai irányt is eldöntheti az amerikai tőzsdéken.

spx

Autonomous: nem csak két évig marad a bankadó

A magyar kormány a költségvetés kiigazítása miatt újabb szektorális különadókat vezetett be, az egyik legnagyobb befizető a bankszektor, azon belül az OTP lesz. Az Autonomous Research elemzést készített a lehetséges hatásokról, és jelentősen csökkentette az OTP-re vonatkozó profitvárakozását és célárát.

Tovább a cikkhez

Mindjárt jön a várva-várt inflációs adat, mire lehet számítani a tőzsdéken?

Elsősorban az EKB kamatdöntő ülése nyomán kimondottan rossz volt tegnap a hangulat a világ tőzsdéin, a tengerentúli börzékről azonban amiatt is menekülhettek a befektetők, mert ma délután érkezik az Egyesült Államokban az infláció májusi alakulásáról szóló adat, amelyből kiderülhet, hogy valóban tetőzőtt-e az infláció, mint azt sok piaci szereplő várja. Arra pedig, hogy hogyan teljesítenek a vezető indexek az ilyen fontos adatközési napokon, valamelyest támaszul szolgálhatnak a múltbeli példák.

Tovább a cikkhez

Zuhanórepülésbe kapcsoltak a részvények, igazi hullámvasút a kínai befektetés

Nagyot estek tegnap a kínai tech-óriások részvényei, a hangulatromlás mögött több ok is meghúzódik. Igazi hullámvasútról beszélhetünk a kínai részvények esetében, szerdán még ralizott az Alibaba vezetésével a tech-szektor, tegnap viszont több piaci és vállalatspecifikus hír hatására beestek a jegyzések.

Tovább a cikkhez

Tartja magát a magyar tőzsde

A kereskedési idő feléhez közeledve továbbra is jelentős mínuszban vannak az európai tőzsdék, a leggyengébben teljesítők között található az osztrák piac is, ahol az OMV vezeti az esést. Közel 10 százalékkal került lejjebb az olajrészvény, miután a cég több lépést is bejelentett a problémákkal küszködő schwechati finomítójával kapcsolatban, azonban azt is közölte, hogy nem tudja meddig fog tartani a javítás a múlt héten megrongálódott finomítóban.

Közben a magyar tőzsde továbbra is relatíve jól tartja magát, a BUX 0,5 százalékos mínuszban van.

Megszólalt az OMV a problémás osztrák finómítóról, szakad az árfolyam

Az OMV pénteken közölte, hogy új ellátórendszert vezet be, hogy pótolja a keletkezett hiányt, miután a schwechati finomítójában a múlt héten bekövetkezett balesetet során megrongálódott a finomító desztilláló egysége.

Tovább a cikkhez

Egyre nagyobb az esés

Nem enyhül a nyomás az európai tőzsdéken, sőt, egyre nagyobb mínuszban kerülnek a vezető indexek egy nappal az EKB ülése után, amelyen bejelentették, hogy júliusban jöhet az első kamatemelés, valamint a 2022-es inflációs prognózisát is megemelte a jegybank. A magyar tőzsde egyébként relatíve jól tartja magát, a BUX 0,5 százalékos mínuszban van csupán.

Rossz a hangulat Európában

Esnek az európai tőzsdék a nyitás után, a DAX 0,6 százalékkal került lejjebb, míg a CAC 0,7 százalékot esett, a FTSE 100 pedig 0,3 százalékot gyengült. A milánói börze is lejjebb került 0,7 százalékkal, a spanyol tőzsde pedig szintén 0,7 százalékot esett.

dax

Gyengélkedik a magyar tőzsde, mínuszban az OTP és a Mol

Az elmúlt napokban elromlott a hangulat a globális piacokon, és az esés a hét utolsó kereskedési napján is kitart. A rossz nemzetközi hangulat a magyar tőzsdén is meglátszik, bár itthon valamivel mérsékeltebb az esés, mint a vezető nyugat-európai tőzsdéken.

Tovább a cikkhez

Iránykeresés a magyar tőzsdén

A kereskedés első perceiben csak az irányt keresi a magyar tőzsde, a BUX 0,1 százalékos pluszban van. A blue chipek vegyesen teljesítenek, az OTP 0,3 százalékot esett, míg a Mol 0,1 százalékkal került feljebb, a Richter 0,9 százalékos pluszban van, a Magyar Telekom pedig stagnál.

bux

Nagy dobásra készül a Microsoft, így már Xboxot sem kell majd venni a játékhoz

A Microsoft egy Xbox alkalmazást fog kiadni okostévékre, amely lehetővé teszi a fogyasztók számára az Xbox videojátékok streamelését akkor is, ha nem rendelkeznek konzollal.

Tovább a cikkhez

Új logót választott az étteremláncnak az orosz McDonald's új tulajdonosa

Május közepén jelentette be a McDonald's, hogy kivonul Oroszországból, nem sokkal később az is kiderült, hogy a vállalat oroszországi éttermeit egy korábbi licensztulajdonos veszi át, most pedig megmutatták az oroszországi gyorsétteremlánc új logóját is. Az új márkajelzésen egy kör és két vonal látható, amelyek állítólag egy hamburgert és két sült krumplit jelképeznek.

Tovább a cikkhez

Erste: még évekig hozzájuthat a Mol az orosz olajhoz

A különadók és a hatósági üzemanyagár ellenére jól teljesíthet idén a Mol, az Erste várakozása szerint a vállalat még évekig hozzájuthat a relatíve olcsó orosz kőolajhoz. Az elemzőház megemelte a Mol-célárát és vételre ajánlja a Mol részvényeit.

Tovább a cikkhez

Folytatódhat az esés a tőzsdéken

Mik az aktuális események a tőzsdéken?

  • Eséssel zártak tegnap a vezető amerikai részvényindexek, a Dow Jones 1,9 százalékkal került lejjebb, a S&P 500 2,4 százalékot esett, míg a Nasdaq 2,7 százalék mínuszban fejezte be a napot.
  • Az ázsiai tőzsdéken ma reggel esés látszik, a Nikkei 1,52 százalékot esett, a Hang Seng 1,46 százalékkal került lejjebb.
  • Kedvezőtlen nyitást jeleznek előre az európai határidős részvényindexek, a DAX 0,83 százalékot eshet, a CAC 0,86 százalék mínuszban nyithat, míg a FTSE 0,7 százalékkal kerülhet lejjebb.
  • Az amerikai határidős részvényindexek emelkedést vetítenek előre a piacnyitásra, a Dow Jones 0,14 százalékkal kerülhet feljebb, a S&P 500 0,24 százalék pluszban nyithat, míg a Nasdaq 0,47 százalékot emelkedhet.

Mi várható makro fronton?

A hét utolsó munkanapjára is maradnak adatok, ma hajnalban a kínai inflációra figyelhetnek a befektetők, majd délután az amerikai áremelkedési ütem alakulása akár a dollár árfolyamára is hatással lehet.

2022. június 6-12. makronaptár
Magyar makrogazdaság
június 7. kedd 8:30 MNB Értékpapírstatisztika ápr.
június 7. kedd 11:30 ÁKK 3 hónapos dkj aukció  
június 8. szerda 8:30 MNB Nemzetközi tartalékok máj.
június 8. szerda 9:00 KSH Külkereskedelem ápr.
június 8. szerda 9:00 KSH Infláció máj.
június 8. szerda 9:00 KSH Ipar ápr.
június 9. csütörtök 9:00 MNB Egyhetes betéti tender (kamat)  
június 9. csütörtök 9:00 KSH Kereskedelmi szálláshelyek rogalma ápr.
június 9. csütörtök 11:00 PM Előzetes áht mérleg máj.
június 9. csütörtök 15:00 MNB Egyhetes betéti tender (elfogadott összeg)  
Nemzetközi makrogazdaság
június 6. hétfő 3:45 Kína Caixin szolgáltató bmi máj.
június 7. kedd 8:00 Németo. Gyáripari megrendelések ápr.
június 7. kedd 14:30 USA Külkereskedelem ápr.
június 8. szerda 1:50 Japán GDP Q1
június 8. szerda 8:00 Németo. Ipar ápr.
június 8. szerda 11:00 EU Foglalkoztatás Q1
június 8. szerda 11:00 EU GDP Q1
június 9. csütörtök 4:00 Kína Külkereskedelem máj.
június 9. csütörtök 13:45 EU EKB kamatdöntés  
június 9. csütörtök 14:30 EU Christine Lagarde sajtótájékoztatója  
június 10. péntek 3:30 Kína Infláció máj.
június 10. péntek 14:30 USA Infláció máj.
Forrás: Portfolio-gyűjtés        

Mi történt eddig a tőzsdéken?

  • A vezető amerikai, ázsiai európai és régiós részvényindexek közül idén 1,2 százalékos elmozdulással a FTSE index áll az élen, a sereghajtó 24,8 százalékos eséssel a Nasdaq index.
  • A hazai blue chipek közül idén a legjobban a Mol részvénye teljesített 9,0 százalékos emelkedéssel, a sor végén az OTP papírja áll 46,4 százalékos eséssel.
  • A fontosabb nyersanyagok közül év eleje óta a WTI árfolyama már 61,6 százalékot emelkedett.
Fontosabb instrumentumok
  Árfolyam 1 nap 1 hét 1 hónap Idén 1 év 5 év
Amerikai részvényindexek              
Dow Jones 32 272,79 -1,9% -2,9% 0,1% -11,2% -6,3% 51,7%
S&P 500 4 017,82 -2,4% -3,8% 0,7% -15,7% -4,8% 65,2%
Nasdaq 12 269,78 -2,7% -4,8% 0,7% -24,8% -11,2% 113,7%
Ázsiai részvényindexek              
Nikkei 28 246,53 0,0% 3,0% 7,3% -1,9% -2,1% 41,1%
Hang Seng 21 869,05 -0,7% 3,7% 9,3% -6,5% -23,9% -16,0%
CSI 300 4 175,68 -1,0% 2,1% 7,7% -15,5% -20,3% 16,8%
Európai részvényindexek              
DAX 14 198,8 -1,7% -2,0% 6,1% -10,6% -8,9% 10,8%
CAC 6 358,46 -1,4% -2,2% 4,5% -11,1% -3,1% 20,0%
FTSE 7 476,21 -1,5% -0,8% 3,6% 1,2% 5,6% -0,7%
FTSE MIB 23 776,97 -1,9% -2,7% 4,1% -13,1% -7,6% 12,6%
IBEX 8 711,2 -1,5% -0,4% 7,0% 0,0% -4,9% -20,7%
Régiós részvényindexek              
BUX 39 663,15 -1,7% -2,8% -4,6% -21,8% -17,7% 12,0%
ATX 3 316,83 -1,4% -0,8% 10,3% -14,1% -5,4% 3,4%
PX 1 345,07 0,0% 1,3% 3,2% -5,7% 14,0% 33,4%
WIG20 55 440,27 -1,1% -3,1% 2,3% -20,0% -16,1% -9,4%
Magyar blue chipek              
OTP 8 900 -1,1% -3,2% -13,8% -46,4% -46,7% -0,1%
Mol 2 746 -2,0% -1,9% -4,6% 9,0% 14,8% -1,5%
Richter 6 865 -2,8% -7,0% 0,9% -21,3% -13,3% -2,6%
Magyar Telekom 367 -0,5% -3,4% -7,2% -10,8% -11,1% -21,7%
Nyersanyagok              
WTI 121,51 -0,5% 4,0% 17,9% 61,6% 73,7% 165,1%
Brent 123,11 -0,4% 5,7% 16,1% 57,0% 70,3% 154,6%
Arany 1 843,42 -0,8% -1,3% -1,0% 1,2% -2,5% 45,6%
Ezüst 21,73 -2,2% -2,4% -0,9% -6,6% -22,1% 26,3%
Devizák              
EURHUF 395,4500 0,2% 0,3% 3,7% 7,3% 14,1% 28,6%
USDHUF 371,2972 1,0% 1,0% 2,5% 14,6% 30,6% 35,0%
GBPHUF 465,0801 0,5% 0,8% 4,7% 5,9% 15,7% 32,8%
EURUSD 1,0651 -0,8% -0,6% 1,1% -6,3% -12,6% -4,8%
USDJPY 133,8600 0,0% 3,0% 2,6% 16,3% 22,1% 20,9%
GBPUSD 1,2541 -0,1% 0,0% 1,9% -7,4% -11,2% -1,6%
Kriptovaluták              
Bitcoin 30 089,03 -0,3% -1,1% 0,0% -34,9% -19,5% 966,1%
Állampapírok              
10 éves amerikai állampapírhozam 3,04 0,4% 4,4% -1,3% 102,9% 104,3% 38,3%
10 éves német állampapírhozam 1,44 5,9% 16,1% 31,8% -901,7% -683,3% 439,5%
10 éves magyar állampapírhozam 7,58 2,8% 4,0% 1,3% 65,5% 160,5% 145,3%
Forrás: Refinitiv, Portfolio

Címlapkép forrása: Getty Images

covid
számla befizetés
repülő nyaralás léiközlekedés beach
olaj
arany
2022. október 18.
Portfolio Future of Finance 2022
2022. szeptember 6.
Sustainable World 2022
2022. szeptember 7.
Private Health Forum 2022
2022. szeptember 15.
Property Investment Forum 2022
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu
Díjmentes online előadás
Hogyan csináld a gyakorlatban?
Könyvajánló
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
számla befizetés