olaj tőzsde
Üzlet

Itt az IEA friss előrejelzése, a válság előtti szintre ugorhat jövőre az olajkereslet

Portfolio
A Nemzetközi Energiaügynökség szerint a hároméves Covid-időszakot, és az ukrajnai háború okozta gazdasági sokkot követően a globális olajkereslet a jövő évben a járvány előtti szintek fölé emelkedik.

A keresletnövekedés nagy részét Kína fogja generálni, miután az ország kilábal a járványból, míg a fejlett gazdaságok várhatóan a romló gazdasági kilátásokkal és a féktelen inflációval fognak küzdeni.

Eközben az IEA várakozásai szerint a kínálat növekedése elmarad a kereslet mögött, melynek következtében piacon napi 500 000 hordós hiány lesz. Az amerikai olajtermelők várhatóan jövőre is támogatni fogják a kínálat növekedését, míg a Kőolaj-exportáló Országok Szervezetének tagjai továbbra is küzdenek a termelési célok teljesítésével.

A nyersolaj iránti kereslet 2023-ban napi 2,2 millió hordóval napi 101,6 millió hordóra emelkedik, ami a világjárvány kezdete óta először haladja meg a 2019-es szintet - közölte a párizsi székhelyű ügynökség szerdán a nagy figyelemmel kísért olajpiaci jelentésében. Ez az első alkalom, hogy az IEA 2023-ra vonatkozó előrejelzést adott.

Az európai és észak-amerikai fejlett országok járultak hozzá leginkább a 2022-es kereslet fellendüléséhez, de a kevésbé fejlett gazdaságok, amelyek nem tagjai a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezetnek (OECD), a 2022-es olajkereslet-növekedés 80 százalékát fogják kitenni - közölte az IEA.

Kínában, ahol a gazdasági növekedés idén a járvány miatt nehézségekbe ütközött, 2023-ban várhatóan napi 930 000 hordóval nő az olajkereslet, ami segít helyreállítani az ország „globális olajkereslet-növekedés elsődleges motorjaként betöltött pozícióját" – írja az IEA.

Eközben az ügynökség szerint a nemzetközi utazások jövő évi fellendülése miatt a repülőgép-üzemanyag iránti kereslet napi 990 000 hordóval fog megugrani 2023-ban.

Az olajtermelők azonban várhatóan nehezen tudnak majd lépést tartani az olajkereslet gyors ütemű fellendülésével. Az IEA várakozásai szerint a globális olajkínálat napi 1,3 millió hordóval napi 101,1 millió hordóra emelkedik 2023-ban, ami napi 500 ezer deficitet fog jelenteni kereslethez képest.

Az európai és észak-amerikai országok, amelyek évek óta a zöldebb energiaforrások felé terelik gazdaságukat, vonakodtak több olajat a piacra juttatni az Ukrajna elleni orosz invázió nyomán kirobbant ellátási válság enyhítése érdekében. Az OPEC+-t alkotó főbb olajtermelők technikai problémák és kapacitáskorlátozások miatt nehezen tudták teljesíteni a kínálat mérsékelt növelésére vonatkozó célkitűzéseiket.

Az ellátási problémák miatt a múlt hónapban napi 2,8 millió hordó volt a hiány a csoport tervezett és a tényleges termelés között.

Az IEA arra számít, hogy az OPEC+ problémája 2023-ban is fennmarad. Az ügynökség előrejelzése szerint az OPEC+ termelése napi 500 ezer hordóval napi 51,1 millió hordóra csökken 2023-ban. Eközben a nem OPEC+ tagok kínálata az előrejelzések szerint napi 1,8 millió hordóval napi 50 millió hordóra emelkedik.

Az IEA a folyó évre vonatkozó keresleti előrejelzését változatlanul napi 99,4 millió hordón tartotta. A világjárvány kitörése előtt, 2019-ben a kereslet 100,4 millió hordó volt.

Az IEA napi 600 ezer hordóval napi 99,8 millió hordóra emelte 2022-es olajkínálati előrejelzését. Ez azt jelenti, hogy az ügynökség 400 ezer hordó/nap többletet lát az olajpiacon az idén.

Eközben az olajár továbbra is emelkedő trendben halad, jelenleg az augusztusi Brent 121 dollár közelében jár.

brent

(WSJ)

Címlapkép: Getty Images

varga mihály pénzügyminiszter
4iG_irodai_kep
GettyImages-1201678643
kreml oroszország moszkva

Holdblog A WYSIATI csapdájában

Csak az létezik, amit látunk? Ha az egyes befektetési eszközök jövőbeli hozamkilátásaira tekintünk, könnyen juthatunk...

2022. október 18.
Portfolio Future of Finance 2022
2022. szeptember 6.
Sustainable World 2022
2022. szeptember 7.
Private Health Forum 2022
2022. szeptember 15.
Property Investment Forum 2022
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu
Díjmentes online előadás
Legális adóelkerülés, TBSZ, NYESZ számlák.
Online előadás
Hol érdemes beszállási pontok után kutatni?
Bear