nayib bukele
Üzlet

Itt az ember, aki egy ország pénzéből veszi a bitcoint - Most pedig óriási bukóban ül

Portfolio
Salvador beírta magát a történelemkönyvekbe, mikor a világon első országként elismerte a bitcoint, mint hivatalos fizetőeszközt. Emellett az országméretű kísérlet részeként folyamatosan venni kezdték a kriptoeszközt, ami az ország elnökének aktív Twitter-használata miatt remekül nyomon követhető, viszont az is látszik belőle, hogy jelenleg több 50 százalékos mínuszban vannak a bitcoin-befektetésükkel. Bukele elnököt azonban szemmel láthatólag nem aggasztja a kriptopiaci lejtmenet, és nemes egyszerűséggel azt tanácsolja az ideges befektetőknek, hogy ne nézzék a grafikonokat, csak élvezzék az életet.

Nayib Bukele

Tavaly szeptemberben Salvador egy eddig sosem látott kísérletet indított el, mikor a bitcoint elismerte hivatalos fizetőeszközként, így már az utcai árustól kezdve a szupermarketeken keresztül (elméletben) mindenhol lehet vásárolni vele termékeket, vagy akár ingatlant. Ez azért megmutatja, hogy mekkora utat járt be a világ legértékesebb kriptovalutája a 2008-as indulása óta. Viszont a hivatalos fizetőeszközi státusz eléréséhez szükség volt olyan vezetőre, aki élharcosként ki tud állni a bitcoin mellett: épp ilyen ember Nayib Bukele, Salvador 43. elnöke, aki csak Salvador CEO-jaként, vagyis vezérigazgatójaként szeret hivatkozni magára.

Az 1981. július 4-én született politikus karrierje 2012-ben kezdődött, amikor Nuevo Cuscatlan polgármestere lett, majd 2019-ben Salvador legfiatlabb elnökévé választották.

Az ő elnöksége alatt lett tavaly szeptemberben hivatalos fizetőeszköz a bitcoin Salvadorban, amely így az első olyan országgá vált a világon, amely egy kriptopénzt hivatalos fizetőeszközként elfogadott.

50 százalékos bukó

Amellett, hogy bevezették tavaly szeptemberben a bitcoint hivatalos fizetőeszközként, Salvador is elkezdett rendszeresen vásárolni. A bevezetés óta összesen 10 alkalommal vettek bitcoint, legalábbis a Bukele által közzétett Twitter-kiírások alapján. Azóta 2301 darab bitcoin vettek 45 057 ezer dolláros átlagáron, ami azt jelenti, hogy közel 104 millió dollárt költöttek el összesen bitcoin-vásárlásokra.

Ha 2301 darabot beszorozzuk a jelenlegi 21 300 dollár körüli árfolyammal, mindössze 49 millió dollárt kapunk,

vagyis a befektetett összeg több mint felét elbukta a salvadori kormány.

A vásárlások átlagára 45 057 dollár, ehhez képest most 52,7 százalékkal van lejjebb az árfolyam.

Külön érdemes kiemelni a legrosszabb beszállójukat, amikor egy drága vicc keretében éppen 420 darabot vásároltak 58 630 dolláron.

Amíg nem realizáltad, addig nem buktad el

Az optimizmusnak azonban mindig van helye a piacon, és ki más adhatna reményt a befektetőknek, mint maga Bukele. Az elnök éppen a napokban tweetelte ki, hogy a legegyszerűbb módja a piaci zuhanás elviselésének, ha nem nézzük a grafikonokat, csak élvezzük az életet. Hozzáteszi: a türelem a kulcs.

Kitesz magátért azért a salvadori pénzügyminiszter is, Alejandro Zelaya, aki egy klasszikust idézve válaszolt a nagy bukót firtató kritikákra: amíg nem adsz el, addig nem buktál – nagyjából erre utalt, amikor arról beszélt, hogy Salvadornak nem-realizált veszteségei vannak, hiszen eddig nem adott el bitcoint. A miniszter hozzátette, hogy a bitcoin-befektetés a nemzeti büdzsé 0,5 százalékát sem teszi ki.

Bukele állítása szerint egyébként a telefonján keresztül vásárolja a nemzet token készletet. A 40 éves férfi azt is közölte, hogy 1 milliárd dolláros blokklánckötvény-kibocsátást tervez, hogy finanszírozza a Bitcoin City építését, egy jövedelem- és tőkenyereségadó-mentes joghatóságot, amelyet az ország partvidékén szeretne létrehozni.

Címlapkép: Rolan Barrientos/APHOTOGRAFIA/Getty Images

biden g7
covid
számla befizetés
repülő nyaralás léiközlekedés beach
olaj

Holdblog Pénzzúzás

Pénznyomtató jegybankok, infláció, kétségbeesett jegybankok… ez az elmúlt 12 év ciklusa (is) eddig. Viszont...

2022. október 18.
Portfolio Future of Finance 2022
2022. szeptember 6.
Sustainable World 2022
2022. szeptember 7.
Private Health Forum 2022
2022. szeptember 15.
Property Investment Forum 2022
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu
Díjmentes online előadás
Hogyan csináld a gyakorlatban?
Könyvajánló
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
medve bear