elemző
Üzlet

Amerikában is emelkednek a tőzsdék

Portfolio
Tegnap vegyesen alakult a nap a nemzetközi börzéken, amíg Európa komoly mínuszban zárt, addig Amerikában inkább stagnáltak a részvényindexek, egyedüli kivétel a Nasdaq volt. Ma reggel estek az ázsiai tőzsdék, Európában viszont emelkednek a tőzsdék, Amerikában stagnálással indult, és mérsékelt emelkedéssel zárult a Fed-jegyzőkönyvvel fűszerezett szerdai kereskedés.

Mérsékelt pluszok a nap végére Amerikában

Az utolsó fél órában már nem tudták úgy tartani a lendületet a vezető amerikai részvényindexek, így végül a Dow 0,23%-os, az S&P 500 0,36%-os, a Nasdaq pedig 0,35%-os emelkedéssel zárta a szerdai kereskedést.

Emelkednek az amerikai részvényindexek

A Dow 0,6%-os, az S&P 500 0,9%-os, a Nasdaq 1,0% körüli pluszban van. Emelkedtek a részvényindexek, miután a Federal Reserve szerdán közzétett júniusi ülésének jegyzőkönyve megerősítette a Fed tisztviselőinek azon elhatározását, hogy agresszívan lépnek fel az inflációval szemben a kamatemelésekkel.

A Fed tisztviselői "felismerték, hogy a politika szigorítása egy időre lelassíthatja a gazdasági növekedés ütemét, de az infláció 2%-ra való visszatérését kritikusnak tekintették a maximális foglalkoztatás tartós eléréséhez" - áll a jegyzőkönyvben. Azt is jelezték, hogy még ebben a hónapban valószínűleg döntenek egy újabb nagy, 50 vagy 75 bázispontos kamatemelés mellett.

"Ezek a jegyzőkönyvek tükrözik azt a szinte szélsőséges aggodalmat, vagy pánikszerű helyzetet, amelyben a Fed találta magát" – értékelte mindezt a MarketWatchnak Kathy Jones, a Schwab Center for Financial Research vezető fix jövedelmű stratégája.

dow

Fed-jegyzőkönyv: szigorú politikára készülnek a jegybank döntéshozói

A Federal Reserve döntéshozói az infláció elleni küzdelem szükségességét hangsúlyozták június közepi ülésükön, még annak árán is, ha ez a recesszió szélén álló gazdaság további lassítását jelenti - derül ki a júniusi ülés szerdán közzétett jegyzőkönyvéből.

Tovább a cikkhez

Négyhavi csúcsáról fordult le a földgáz piaci ára, miután közbelépett Norvégia

Négyhavi csúcsáról csökkent ma a földgáz piaci ára, miután a norvég kormány beavatkozott, hogy véget vessen az országban kitört olaj- és gázipari sztrájknak, amely azzal fenyegetett, hogy súlyosbítja a régió egyre mélyülő energiaválságát – számolt be a CNBC.

Tovább a cikkhez

Pluszban zárt a magyar tőzsde

A blue chipek közül jelentősebben csak a Richter árfolyama tudott emelkedni, stagnált az OTP, a Mol és a Magyar Telekom egyaránt eséssel fejezte be a mai napot.

Tovább a cikkhez

Kész, vége: csődvédelmet kért a kriptobróker

A Voyager Digital nevezetű kriptobróker cég kedden indította meg a csődeljárást, a vonatkozó beadványban 1 milliárd és 10 milliárd dollár közötti vagyon szerepel, a kötelezettségek pedig ugyanebben a sávban mozognak. A vállalat közleményében azt írta, hogy nagyjából 1,3 milliárd dollárnyi kriptót tart a platformján, és több mint 350 millió dollárt tart készpénzben az ügyfelek nevében a New York-i Metropolitan Commercial Banknál. Állításuk szerint a  csődeljárás lehetővé teszi, hogy a cég egy átszervezési folyamatot hajtson végre annak érdekében, hogy az ügyfelek kártérítést kaphassanak.

Tovább a cikkhez

Ma sincs jó napja a forintnak

A tegnapi naphoz hasonlóan ma is történelmi mélypontra került a forint a vezető devizákkal szemben. Jelenleg 1 euróért 416,5 forintot kell adni.

forint

A dollárral szemben sem áll jól a forint, jelenleg a 410 forintos árszint körül mozog az árfolyam.

forintdu

Megszületett az ítélet, megnyerte az eljárást a Mol a horvát kormánnyal szemben

A Mol bejelentette, hogy a Beruházási Viták Rendezésének Nemzetközi Központja (ICSID) 2022. július 5-én ítéletet hozott a Mol és a Horvát Köztársaság között folyó választottbírósági eljárásban.

Tovább a cikkhez

Újabb cég érkezik a magyar tőzsdére

Az első körös tőkeemelésben 300 millió forintot meghaladó jegyzési összeg érkezett a társasághoz, szeptemberben kezdődhet az Xtend piaci kereskedés.

Tovább a cikkhez

Stagnál Amerika

A tengerentúli tőzsdék stagnálással kezdik a napot, a Dow Jones, az S&P 500, és a Nasdaq is minimális elmozdulásban van a nyitást követően.

usanyitas

Szétverik a forintot, szárnyal a dollár, új mélyponton az OTP

Egymás után éri el az újabb és újabb történelmi mélypontokat a forint az euróval és a dollárral szemben, előbbinél már 413 fölött vagyunk, utóbbi jegyzése pedig meghaladja a 405 forintot. Eközben a magyar tőzsde ugyan stagnál ma, egyet hátra lépve látszik, hogy jelentősen megszenvedték a mögöttünk álló időszakot a magyar részvények, főként az OTP, melynek árfolyama ma is lokális mélypontra került. Ez azt jelenti, hogy azokon a szinteken kereskednek most a bankpapírral, amelyeken a koronavírus miatt kialakult pánikeladási hullámban járt az árfolyam.

Tovább a cikkhez

Mérséklődött az emelkedés

A délutáni órákra némiképp mérséklődött az emelkedés, a francia CAC 1,5, a német DAX 1,3 százalékos pluszban van, a magyar tőzsde nem teljesít jól, a BUX 0,6 százalékos mínuszban van.

Kisebb pluszban a magyar tőzsde

A hazai blue chipek közül emelkedik a Mol, az OTP, és a Richter árfolyama egyaránt, csak a Magyar Telekom részvényei vannak minimális esésben.

Tovább a cikkhez

Több mint 100 milliárd forintos kártérítést kaphat a Mol a horvát kormánytól

A Mol-INA-ügyben indított eljárásban a washingtoni választott bíróság a Molt hirdette ki nyertesként, melynek köszönhetően a hazai olajtársaság több mint 100 milliárd forintos kártérítést kaphat – adta hírül a Világgazdaság.

Tovább a cikkhez

Jim Cramer bemondta, hogy melyik részvényeket kell venni

Jim Cramer, a CNBC műsorvezetője kedden úgy fogalmazott, hogy egészen horrorisztikusak voltak a tech részvények eddg idén, a szektor iránti befektetői "gyűlölet" zonban túl lehet tolva a guru szerint, és akár egy komolyabb felpattanásra is lehet számítani. Emellett a megmondóember elárulta, hogy a Nasdaq 100 idén eddig legjobban és legrosszabban teljesítő vállalatai közül melyikek részvényeit javasolja vételre. Gyorselemzésünkben utánajárunk, hogy mit gondolnak jelenleg az elemzők a Cramer által választott cégek kilátásairól.

Tovább a cikkhez

Közel lehet a tőzsdei rémálom vége? Megjelent egy biztató jel

Aki a tőzsdék esésére játszott idén, vagyis shortolta a piacot, az nagyot tudott kaszálni egyes szektorokon. A növekedési részvényeket a kamatemelési félelmek miatt például csúnyan megbüntették a befektetők, de lényegében az első félévben csak az energiaszektor tudott emelkedni (ha az S&P 500 alindexeit nézzük), viszont az elmúlt hetekben a recessziós félelmek miatt már ezeket a papírokat is csúnyán elkezdték adni. Persze már jó ideje azt találgatják a befektetők, hogy mikor lehet vége az esésnek, és most a bikák kaphatnak is egy kis muníciót, hiszen az amerikai tőzsdéken a shortolt részvények volumene jelentős lassulást mutatott a múlt hónapban, vagyis mostanra jóval kesebben lettek, aki hajlandó agresszíven fogadni a további esésre.

Tovább a cikkhez

Nem kímélik a Teslát az elemzők, újabb leminősítés érkezett

A csalódást keltő második negyedéves értékesítési adatok és a rekordnak számító júniusi gyártási adatok után továbbra sem pozitívak az elemzők a Teslával kapcsolatban, a JPMorgan szerint akár további 40 százalékot is zuhanhatnak az elektromosautó-gyártó részvényei a jelenlegi szintekről.

Tovább a cikkhez

Folytatódik az emelkedés

A pluszos nyitást követően folytatódik az emelkedés, a francia CAC 2, a német DAX 1,9 százalékos pluszban van már, a magyar tőzsde is emelkedik, 1,2 százalékos emelkedésben van a BUX.

Megszólalt a guru: nincs megállás a tőzsdei lejtmenetben, nem pukkant ki még teljesen a buborék

Dan Suzuki, a Richard Bernstein Advisors pénzkezelője arra figyelmeztet, hogy a piac még messze van a mélypontjától - és ezt a koncepciót a befektetők nem teljesen értik, különösen a növekedési potenciáljuk alapján árazott, technológiai és innovációs részvények esetében.

Tovább a cikkhez

Pluszos nyitás Európában

A tegnapi zuhanás után ma emelkedéssel kezdik a napot a vezető európai börzék, a német DAX 1,6, a francia CAC 1,5, az olasz FTSE 1,4 százalékos pluszban van a nyitást követően.

dax0706

Több mint 2 milliárd forint értékű közbeszerzést nyert a 4iG

A 4iG a BÉT oldalán tájékoztatta a befektetőket, hogy a Digitális Kormányzati Ügynökség a 4iG által vezetett konzorcium ajánlatát nyertes ajánlatként hirdette ki az IdomSoft Informatikai Zrt. által  „IKIR rendszer kiterjesztése és továbbfejlesztése” (IKIR2) projekt keretében az „IKIR rendszer kiterjesztés és továbbfejlesztéshez kapcsolódó tervezési, fejlesztési, integrációs és bevezetési szolgáltatásai” tárgyú verseny-újraindításával megindított központosított közbeszerzési eljárás eredményeképpen.

Tovább a cikkhez

Vegyes a kép

Mik az aktuális események a tőzsdéken?

  • Vegyesen zártak tegnap a vezető amerikai részvényindexek, a Dow Jones 0,4 százalék mínuszban fejezte be a napot, a S&P 500 0,2 százalékkal került feljebb, míg a Nasdaq 1,7 százalékot emelkedett.
  • Az ázsiai tőzsdéken ma reggel esés látszik, a Nikkei 1,25 százalékot esett, a Hang Seng 1,97 százalékos mínuszban van, míg a CSI 300 1,07 százalékos mínuszban áll.
  • Jó hangulatban nyithatnak az európai tőzsdék, a határidős részvényindexek állása alapján a DAX 1,01 százalék pluszban nyithat, a CAC 1,41 százalékkal kerülhet feljebb, míg a FTSE 0,13 százalékot emelkedhet.
  • Eséssel nyithatnak az amerikai tőzsdék, a határidős részvényindexek jelenlegi állása alapján a Dow Jones 0,33 százalékot eshet, a S&P 500 0,27 százalék mínuszban nyithat, míg a Nasdaq 0,17 százalékkal kerülhet lejjebb.

Mi várható makro fronton?

Ma reggel viszont beindul az élet, hiszen a KSH lényeges indikátorokat közöl a magyar gazdaság májusi teljesítményével kapcsolatban, hiszen egyidőben jön az ipari termelés és a kiskereskedelem adata. Az Eurostat szintén a kiskereskedelem friss adataival rukkol ki, este pedig a Fed legutóbbi ülésének jegyzőkönyve adhat további iránymutatást az amerikai jegybank várható lépéseiről.

2022. július 4-10.  makronaptár
Magyar makrogazdaság
július 4. hétfő 8:30 MNB Hitelintézetek mérlege máj.
július 4. hétfő 8:30 MNB Kamatstatisztikák máj.
július 5. kedd 11:30 ÁKK 3 hónapos dkj aukció  
július 6. szerda 9:00 KSH Ipar máj.
július 6. szerda 9:00 KSH Kiskereskedelem máj.
július 7. csütörtök 8:30 MNB Nemzetközi tartalékok jún.
július 7. csütörtök 8:30 MNB Értékpapírstatisztika máj.
július 7. csütörtök 9:00 MNB Egyhetes betéti tender (kamat)  
július 7. csütörtök 9:00 KSH Külkereskedelem máj.
július 7. csütörtök 9:00 KSH Kereskedelmi szálláshelyek forgalma máj.
július 7. csütörtök 15:00 MNB Egyhetes betéti tender (elfogadott összeg)  
július 8. péntek 9:00 KSH Infláció jún.
július 8. péntek 11:00 PM Előezetes áht-beszámoló jún.
Nemzetközi makrogazdaság
július 4. hétfő   USA Függetlenség napja  
július 4. hétfő 8:00 Németo. Külkereskedelem máj.
július 5. kedd 16:00 USA Gyáripari megrendelések máj.
július 6. szerda 8:00 Németo. Gyáripari megrendelések máj.
július 6. szerda 11:00 EU Kiskereskedelem máj.
július 6. szerda 20:00 USA Fed jegyzőkönyv  
július 7. csütörtök 8:00 Németo. Ipar máj.
július 7. csütörtök 13:30 EU EKB jegyzőkönyv  
július 7. csütörtök 14:15 USA ADP index jún.
július 8. péntek 14:30 USA Munkanélküliség jún.
Forrás: Portfolio-gyűjtés        

Mi történt eddig a tőzsdéken?

  • A vezető amerikai, ázsiai európai és régiós részvényindexek közül idén -4,9 százalékos elmozdulással a FTSE index áll az élen, a sereghajtó 28,0 százalékos eséssel az ATX index.
  • A hazai blue chipek közül idén a legjobban a Mol részvénye teljesített 16,3 százalékos emelkedéssel, a sor végén az OTP papírja áll 50,9 százalékos eséssel.
  • A fontosabb nyersanyagok közül év eleje óta a WTI árfolyama már 34,8 százalékot emelkedett.
Fontosabb instrumentumok
  Árfolyam 1 nap 1 hét 1 hónap Idén 1 év 5 év
Amerikai részvényindexek              
Dow Jones 30 967,82 -0,4% 0,1% -5,9% -14,8% -11,0% 44,2%
S&P 500 3 831,39 0,2% 0,3% -6,7% -19,6% -12,0% 57,5%
Nasdaq 11 779,9 1,7% 1,2% -6,1% -27,8% -20,0% 108,5%
Ázsiai részvényindexek              
Nikkei 26 423,47 1,0% -2,3% -4,8% -8,2% -7,6% 31,6%
Hang Seng 21 853,07 0,1% -2,5% 3,7% -6,6% -22,4% -14,4%
CSI 300 4 489,54 -0,1% 0,0% 9,8% -9,1% -11,7% 22,7%
Európai részvényindexek              
DAX 12 401,2 -2,9% -6,3% -14,2% -21,9% -20,8% -0,4%
CAC 5 794,96 -2,7% -4,8% -10,6% -19,0% -11,8% 11,9%
FTSE 7 025,47 -2,9% -4,1% -6,7% -4,9% -1,9% -4,6%
FTSE MIB 20 705,06 -3,0% -6,3% -14,3% -24,3% -18,6% -1,1%
IBEX 7 959,4 -2,5% -4,3% -8,8% -8,7% -11,0% -24,4%
Régiós részvényindexek              
BUX 39 256,26 -1,1% -3,0% -5,0% -22,6% -17,2% 11,2%
ATX 2 779,26 -3,1% -7,6% -17,5% -28,0% -20,3% -11,6%
PX 1 212,59 0,0% -6,2% -8,8% -15,0% 5,2% 22,9%
WIG20 52 064,47 -2,6% -4,5% -8,4% -24,9% -22,7% -14,6%
Magyar blue chipek              
OTP 8 152 -4,5% -6,8% -12,5% -50,9% -48,9% -13,0%
Mol 2 932 -0,6% -2,0% 3,2% 16,3% 23,3% 11,4%
Richter 7 035 2,6% -0,8% -5,6% -19,4% -11,0% 2,7%
Magyar Telekom 325 -2,4% -0,2% -13,9% -21,0% -23,5% -30,4%
Nyersanyagok              
WTI 101,4 -7,8% -10,8% -14,7% 34,8% 34,6% 124,7%
Brent 102,98 -9,7% -12,8% -14,1% 31,4% 33,4% 114,0%
Arany 1 767,85 -2,2% -2,9% -4,8% -3,0% -1,3% 44,7%
Ezüst 19,21 -3,2% -8,1% -12,3% -17,4% -27,3% 20,4%
Devizák              
EURHUF 408,9250 1,8% 2,7% 4,2% 11,0% 16,3% 32,5%
USDHUF 399,2629 3,6% 5,5% 9,0% 23,2% 34,6% 46,6%
GBPHUF 474,7051 1,7% 3,2% 3,9% 8,1% 15,6% 34,9%
EURUSD 1,0242 -1,7% -2,6% -4,5% -9,9% -13,7% -9,6%
USDJPY 135,7400 0,0% -0,4% 4,4% 17,9% 22,3% 19,8%
GBPUSD 1,1915 -1,7% -2,3% -4,9% -12,0% -13,9% -7,8%
Kriptovaluták              
Bitcoin 20 168,63 -0,2% -0,5% -32,0% -56,4% -40,2% 674,9%
Állampapírok              
10 éves amerikai állampapírhozam 2,81 -3,8% -12,4% -4,9% 87,5% 96,2% 20,4%
10 éves német állampapírhozam 1,19 -10,7% -27,3% -5,9% -764,2% -568,1% 151,9%
10 éves magyar állampapírhozam 8,44 3,2% -1,1% 15,9% 84,3% 187,1% 162,9%
Forrás: Refinitiv, Portfolio

Címlapkép forrása: Thana Prasongsin

cser-palkovics andras
zaporizzsjai-atomeromu-ukrajna
tüzifa tilalom
mali afrika

Holdblog A pénz valódi értéke

(Archívumunkból 2019)   Értékalapú befektetőként törekednünk kell arra, hogy olcsó eszközöket tartsunk a portfóliónkban....

Holdblog Sörhatalmak klubja

Volt már amerikai steaktérkép és európai strandverseny, most mutatjuk, sörgyártásban mely nemzetek a legnagyobb szereplők!...

2022. október 18.
Portfolio Future of Finance 2022
2022. szeptember 6.
Sustainable World 2022
2022. szeptember 7.
Private Health Forum 2022
2022. szeptember 15.
Property Investment Forum 2022
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Model Validation Quantitative Analyst

Model Validation Quantitative Analyst

Tőkeszámítási szakértő IT területre

Tőkeszámítási szakértő IT területre

Tőkeszámítási szakértő

Tőkeszámítási szakértő
Díjmentes online előadás
Hogyan működik a tőzsde, mik az alapok, hogy válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát?
Díjmentes online előadás
Kezdőként hogyan tudsz külföldi részvényekkel kereskedni?
tőzsde részvény