bull bear tőzsde
Üzlet

Megtépték az amerikai részvényeket, komoly pluszok záráskor

Portfolio
A tegnapi napot emelkedéssel kezdték, mégis mínuszban fejezeték be a vezető amerikai részvényindexek. Ma reggel Ázsiában felemás hangulatban telt a kereskedés, Európában mínuszban nyitottak a vezető börzék, azonban napközben az iránykeresésé volt a fő szerep, zárásra pedig szép pluszokat látunk. Délután Amerikában emelkedéssel indult a kereskedés, és azóta tovább tudtak nőni a vezető indexek. A zárás kifejezetten szépre sikeredett, 3% környékén zártak az indexek.

3% körül záráskor

Mindhárom vezető index szép nagy pluszban zárt:

  • A Dow Jones 2,4%-kal haladta meg a tegnapi szintet, 31 827 ponton zárt.
  • Az S&P 500 index 2,8%-kal emelkedett, 3936 ponton állt záráskor.
  • A Nasdaq teljesített legjobban ma, 3,1% volt a plusz, 11 713 ponton zárt az index.

2% felett minden index

Továbbra is jelentős emelkedést látunk, már mindhárom nagy index 2% feletti pluszban van. A Dow Jones 2,1%-ot emelkedett ma, az S&P 500 2,5%-kal került feljebb. Legnagyobb emelkedést a Nasdaq indexben látunk, már 2,8% feletti a plusz.

Egyre komolyabb pluszok Amerikában

Továbbra is túlerőben vannak a vevők a tengerentúlon, egyre szebben alakul a nap: a Dow Jones 1,9%-os pluszban van, ezzel kissé le van maradva az emelkedésben, a Nasdaq ugyanis 2,5%-ot emelkedett, míg az S&P 500 index 2,2%-kal hasít.

Tényleg szép lett a vége Európában

Pluszokat látunk záráskor a nyugat-európai tőzsdéken: a DAX 2,7%-ot emelkedett és 13 308 ponton zárt, az FTSE 1%-os pluszban, 7296 ponton fejezte be a napot. A francia index 1,8%-ot, a milánói 2,5%-ot emelkedett, a spanyol index pedig 2,1%-os pluszban zárt.

Az USA-ban szintén jó a hangulat, a Nasdaq már 2% feletti pluszban van, a Dow 1,6, az S&P 500 pedig 1,9%-ot tudott eddig emelkedni.

A tőzsdékre kedvező hatást gyakorolhatott, hogy kiszivárgott: az oroszok nem tervezik leállítani az európai gázszállításokat az Északi Áramlat 1 vezetéken (lásd a cikkfolyamban).

Kiszivárgott: nem zárják el az oroszok a gázt Európa felé, esik a gáz ára

A gázáramlás Európa felé az Északi Áramlat 1 gázvezetéken időben újraindul csütörtökön, amikor véget ér a szokásos éves, tervezett karbantartás - írja az ügyre rálátó forrásokra hivatkozva a Reuters. A szokásos karbantartással kapcsolatban erőteljes volt a félelem, hogy az oroszok nem nyitják újra a gázt Európa felé.

Tovább a cikkhez

Szép lehet a zárás Európában

A vezető európai részvényindexek közül a DAX már közel 3 százalékot emelkedett, a CAC 1,9, az FTSE pedig 1,2 százalékos pluszban van. A hirtelen emelkedés hátterében az áll, hogy a Reuters információi szerint a megbeszéltek szerint újraindulhat az Európába irányuló gázszállítás az Északi-Áramlat 1 gázvezetéken.

dax0719

Amerika nem lassít

Egyre erősebben teljesítenek a vezető amerikai részvényindexek, az S&P 500 1,6, a Nasdaq 1,5, a Dow Jones pedig 1,4 százalékos pluszban van.

usaemelkedés

Osztalékszelvény nélkül forog a Zwack

A Zwack részvényei jelentős esésben vannak, mivel osztalékszelvény nélkül forog a részvény, azonban, ha korrigálnánk az árfolyamot az osztalék mértékével, akkor 19 400 forintos árszinten lenne az árfolyam.

zwack

Egyre nagyobb a pesszimizmus, jöhet a fordulat a tőzsdéken?

A Bank of America havi alapkezelői felmérése szerint a befektetők a szörnyű gazdasági kilátások közepette a teljes kapituláció jeleként olyan szintre csökkentették a kockázatos eszközökkel szembeni kitettségüket, amilyenre még a globális pénzügyi válság idején sem volt példa.

Tovább a cikkhez

Pluszos nyitás Amerikában

Az S&P 500 1,1, a Nadaq 1,4, a Dow Jones 0,7 százalékos pluszban van a nyitást követően.

spdelutan

Irányt keres Európa

A kezdeti negatív hangulatot követően némileg javult a helyzet, de továbbra sem látható egyértelmű irány az európai részvényindexek esetében.

Itt az igazság pillanata, több sebből véreznek a világ nagyvállalatai

Az egyre szigorúbb monetáris politikát folytató jegybankok, a magas infláció, a háború, és a recessziós félelmek mellett az ellátási láncok problémái is igencsak megnehezítik a vállalatok helyzetét, egy ilyen nehéz gazdasági környezetben egyre nehezebb profitábilisnek maradni. Mutatjuk, hogyan állja meg a helyét 3 különböző szektor vállalata a mostani gazdasági környezetben.

Tovább a cikkhez

Milyen válság az, amit ennyien előre láttak, és mégsem vették komolyan?

Miközben egy kezünkön meg tudjuk számolni azokat a megmondóembereket, akik az elmúlt évtizedek válságait helyesen jelezték előre, a mostani válság ebből a szempontból (is) más, elemzőházak, guruk, ismert befektetők, de akár politikusok figyelmeztetnek már hónapok óta arra, hogy a globális gazdasági lassulás, az energiaválság, az ár-bér spirál negatív hatásai évtizedek óta nem látott felfordulást hoznak a világban. Az persze más kérdés, hogy a monetáris és fiskális politika, de akár a befektetők is nagyon lassan reagáltak az eseményekre. Elek Péterrel, a Dialóg Befektetési Alapkezelő befektetési igazgatójával, Gyurcsik Attilával, az Accorde Alapkezelő vezérigazgatójával és Pálfi Györggyel, az Aegon Alapkezelő részvény üzletágvezetőjével beszélgettünk a válság eddigi tanulságairól, és arról is, hogy milyen tőkepiaci eszközökben látnak most fantáziát.

Tovább a cikkhez

Vételen a PannErgy az OTP-nél

A PannErgy múlt pénteken tette közzé a második negyedéves termelési jelentését, melyet az OTP friss elemzésében értékelt. A bank elemzője továbbra is vételre ajánlja a papírt, a célárát pedig változatlanul hagyta.

Tovább a cikkhez

Nem találja az irányt a magyar tőzsde

A blue chipek közül emelkedik a Richter és a Mol részvényeinek árfolyama, mínuszban van viszont az OTP és a Magyar Telekom.

Tovább a cikkhez

Őrült felfordulás a világban, ami padlóra küldheti a cégeket

Háború, geopolitikai feszültségek, elszállt infláció, szárnyaló energiaárak, és megemelkedett költségek - csak, hogy néhányat említsünk azokból a tényezőkből, amelyekkel a világ nagyvállalatainak most szembe kell nézniük. Jól látszik tehát, hogy ellenszélben érkeztünk el a második negyedéves gyorsjelentési szezonhoz, amellyel kapcsolatban a Portfolio is és a Concorde is megírta, hogy valószínűleg nem sok jóra számíthatunk. Bár még nagyon az elején vagyunk, csupán ez a hét az első, amikor nagyszámú vállalat teszi közzé a beszámolóját, az előbb említett várakozások beigazolódni látszanak, hiszen ugyan a profit és az árbevétel növekszik, a növekedés üteme mindkét esetben a lassulás jeleit mutatja.

Tovább a cikkhez

Hamarosan leállhat az Európába érkező gázszállítás

A Gazprom azzal fenyegetőzik, hogy kevesebb gázt küld Európába - közölte több német energetikai cég. A vállalatok arról adtak hírt, hogy a Gazprom hétfőn közölte, hogy előre nem látható körülmények miatt nem tudja teljesíteni az Európával kötött gázszerződéseket.

Tovább a cikkhez

A helyzet változatlan

A délelőtti órákban nem tapasztalható nagyobb elmozdulás a reggeli nyitáshoz képest, a német DAX 0,4, a francia CAC 0,6 százalékos mínuszban van. A magyar tőzsde stagnál.

Ez egyre csúnyább: újra 8000 alatt az OTP

Ma reggel ismét a 8 000 forintos árszint alá esett az OTP árfolyama, ezzel pedig rövid időre a koronavírus-mélypont alá került az árfolyam. A mai esés ugyan beleilleszkedik a nemzetközi trendekbe, de a hazai piac képe és a forint jelentős erősödése alapján nincsenek különösebb nyomás alatt a hazai eszközök.

Tovább a cikkhez

Mínuszos nyitás Európában

A vezetői európai részvényindexke közül a DAX és a CAC 0,5, az FTSE 0,4 százalékos mínuszban van a nyitást követően.

0719

Eséssel kezdi a napot a magyar tőzsde

A blue chipek közül csak a Mol árfolyama emelkedik.

Tovább a cikkhez

Folytatódhat az esés

Mik az aktuális események a tőzsdéken?

  • Eséssel zártak tegnap a vezető amerikai részvényindexek, a Dow Jones 0,7 százalék mínuszban fejezte be a napot, a S&P 500 0,8 százalék mínuszban zárt, míg a Nasdaq 0,9 százalékot esett.
  • Az ázsiai tőzsdéken ma reggel felemás hangulat látszik, a Nikkei 0,58 százalékos pluszban van, a Hang Seng 0,77 százalékos mínuszban van, míg a CSI 300 0,53 százalékkal került lejjebb.
  • Kedvezőtlen nyitást jeleznek előre az európai határidős részvényindexek, a DAX 0,73 százalékkal kerülhet lejjebb, a CAC 0,92 százalék mínuszban nyithat, míg a FTSE 1,1 százalékot eshet.
  • Az amerikai határidős részvényindexek emelkedést vetítenek előre a piacnyitásra, a Dow Jones 0,17 százalék pluszban nyithat, a S&P 500 0,27 százalékot emelkedhet, míg a Nasdaq 0,28 százalékkal kerülhet feljebb.

Mi várható makro fronton?

2022. július 18-24. makronaptár
Magyar makrogazdaság
július  18. hétfő 8:30 MNB Nemzetközi tartalékok jún.
július 19. kedd 11:30 ÁKK 3 hónapos dkj aukció  
július 21. csütörtök 9:00 MNB Egyhetes betéti tender (kamat)  
július 21. csütörtök 15:00 MNB Egyhetes betéti tender (elfogadott összeg)  
július 22. péntek 11:00 PM Részletes ÁHT jún.
Nemzetközi makrogazdaság
július  19. kedd 8:00 UK Munkanélküliség máj.
július 19. kedd 10:00 EU EKB hitelezési felmérés  
július 19. kedd 11:00 EU Infláció jún.
július 19. kedd 14:30 USA Lakásépítési engedélyek jún.
július 20. szerda 3:30 Kína PBoC kamatdöntés  
július 20. szerda 8:00 UK Infláció jún.
július 20. szerda 8:00 Németo. Termelői árak jún.
július 20. szerda 16:00 EU Fogyasztói hangulat júl.
július 21. csütörtök 5:00 Japán BoJ kamatdöntés  
július 21. csütörtök 14:15 EU EKB kamatdöntés  
július 21. csütörtök 14:45 EU EKB sajtótájékoztató  
július 22. péntek 1:30 Japán Infláció jún.
július 22. péntek 9:15 Franciao. BMI júl.
július 22. péntek 9:30 Németo. BMI júl.
július 22. péntek 10:00 EU BMI júl.
július 22. péntek 15:45 USA BMI júl.
Forrás: Portfolio-gyűjtés        

Mi történt eddig a tőzsdéken?

  • A vezető amerikai, ázsiai európai és régiós részvényindexek közül idén -2,2 százalékos elmozdulással a FTSE index áll az élen, a sereghajtó 27,2 százalékos eséssel a Nasdaq index.
  • A hazai blue chipek közül idén a legjobban a Mol részvénye teljesített 19,8 százalékos emelkedéssel, a sor végén az OTP papírja áll 51,5 százalékos eséssel.
  • A fontosabb nyersanyagok közül év eleje óta a WTI árfolyama már 38,9 százalékot emelkedett.
Fontosabb instrumentumok
  Árfolyam 1 nap 1 hét 1 hónap Idén 1 év 5 év
Amerikai részvényindexek              
Dow Jones 31 072,61 -0,7% -0,3% 4,0% -14,5% -10,4% 44,0%
S&P 500 3 830,85 -0,8% -0,6% 4,2% -19,6% -11,5% 55,7%
Nasdaq 11 877,5 -0,9% 0,1% 5,4% -27,2% -19,1% 102,0%
Ázsiai részvényindexek              
Nikkei 26 788,47 0,0% -0,1% 3,2% -7,0% -4,3% 33,9%
Hang Seng 20 846,18 2,7% -1,3% -1,1% -10,9% -25,6% -21,4%
CSI 300 4 292,59 1,0% -1,4% -0,4% -13,1% -15,7% 17,1%
Európai részvényindexek              
DAX 12 959,81 0,7% 1,0% -1,3% -18,4% -16,6% 4,3%
CAC 6 091,91 0,9% 1,6% 3,6% -14,8% -5,7% 17,8%
FTSE 7 223,24 0,9% 0,4% 3,0% -2,2% 3,1% -2,3%
FTSE MIB 21 169,12 1,1% -1,8% -2,8% -22,6% -14,6% -0,9%
IBEX 7 963,1 0,2% -1,3% -2,2% -8,6% -6,4% -24,3%
Régiós részvényindexek              
BUX 40 355,51 1,8% 3,1% 2,7% -20,4% -15,9% 12,4%
ATX 2 898,81 1,3% 1,1% -3,8% -24,9% -14,6% -9,2%
PX 1 248,72 2,0% 1,4% -3,3% -12,4% 4,3% 23,9%
WIG20 52 947,63 2,5% -2,1% 0,6% -23,6% -21,4% -15,1%
Magyar blue chipek              
OTP 8 054 -0,9% -1,3% -4,8% -51,5% -49,8% -16,0%
Mol 3 020 2,6% 5,2% 4,4% 19,8% 26,1% 10,7%
Richter 7 800 3,9% 9,1% 14,4% -10,6% -4,4% 15,6%
Magyar Telekom 314,5 3,1% -4,4% -7,2% -23,6% -26,2% -33,5%
Nyersanyagok              
WTI 104,5 5,0% -1,4% -4,6% 38,9% 45,6% 125,2%
Brent 106,41 5,0% -0,8% -6,0% 35,7% 44,4% 118,2%
Arany 1 711,22 0,3% -1,5% -7,0% -6,1% -5,6% 37,8%
Ezüst 18,9 1,1% -1,8% -12,8% -18,8% -26,5% 16,2%
Devizák              
EURHUF 400,0750 -0,5% -2,7% 0,0% 8,5% 11,4% 30,7%
USDHUF 392,4036 -1,6% -3,8% 2,6% 21,1% 29,1% 48,5%
GBPHUF 473,1499 0,4% -1,9% 1,6% 7,7% 12,8% 37,0%
EURUSD 1,0196 1,2% 1,1% -2,5% -10,3% -13,7% -12,0%
USDJPY 138,5700 0,0% 0,8% 2,4% 20,4% 25,8% 23,9%
GBPUSD 1,2025 1,5% 1,2% -1,3% -11,2% -12,8% -7,6%
Kriptovaluták              
Bitcoin 22 435,04 7,7% 12,5% 9,8% -51,5% -28,5% 873,9%
Állampapírok              
10 éves amerikai állampapírhozam 2,96 1,0% -1,0% -8,6% 97,4% 127,9% 30,8%
10 éves német állampapírhozam 1,16 8,1% -3,5% -30,4% -746,4% -392,2% 132,8%
10 éves magyar állampapírhozam 9,01 -1,3% 3,8% 4,9% 96,7% 209,6% 186,9%
Forrás: Refinitiv, Portfolio

Címlapkép forrása: undefined undefined

tőzsde részvény
Mol Dunai Finomító Dufi benzinkút kőolajfinomító
cser-palkovics andras
zaporizzsjai-atomeromu-ukrajna

Holdblog A pénz valódi értéke

(Archívumunkból 2019)   Értékalapú befektetőként törekednünk kell arra, hogy olcsó eszközöket tartsunk a portfóliónkban....

2022. október 18.
Portfolio Future of Finance 2022
2022. szeptember 6.
Sustainable World 2022
2022. szeptember 7.
Private Health Forum 2022
2022. szeptember 15.
Property Investment Forum 2022
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Model Validation Quantitative Analyst

Model Validation Quantitative Analyst
Díjmentes online előadás
Hogyan működik a tőzsde, mik az alapok, hogy válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát?
Díjmentes online előadás
Kezdőként hogyan tudsz külföldi részvényekkel kereskedni?
tőzsde részvény