GettyImages-1241225635
Üzlet

Valóban a történelem legnagyobb piramisjátékát működtetné a Fed?

Portfolio
Az árstabilitás biztosítása és a maximális foglalkoztatásra való törekvés mellett Dan Morehead, a Pantera Capital vezérigazgatója szerint van egy harmadik dolog is, amit az amerikai jegybank csinál: mégpedig egy piramisjátékot működtet. Legutóbbi Blockchain Letter című írásában Morehead úgy fogalmazott, hogy a Fed az állam- és jelzálogkötvények manipulálásával a történelem legnagyobb piramisjátékát működteti.

Morehead szerint a Fed hatalmas politikai hibát követett el azzal, hogy túl alacsonyan tartotta az alapkamatot.

Az infláció és a bankközi kamatláb (Fed Funds) közötti különbség sokkal nagyobb, mint a történelem során bármikor - beleértve a katasztrofális 1970-es éveket is

- írja.

A kamatlábakat nulla körüli szinten hagyták, holott a Fed Funds 1,55 százalékon volt a világjárvány előtt. Éppen most hozták vissza az egynapos kamatlábakat arra a szintre, ahol a világjárvány kitörése előtt voltak, amikor az infláció még csak 2,3 százalékos volt.

Az infláció azonban mostanra már messze meghaladta a 2,3 százalékos értéket, olyannyira, hogy a fogyasztói árak júniusi 9,1 százalékos emelkedése (az előző év azonos időszakához képest) az 1981-es év novembere óta a legmagasabban mért érték, és még ez a hivatalos adat sem volt pontos, mivel nem valós időben méri a lakáspiaci inflációt, érvel Morehead.

Sokkoló inflációs adatok érkeznek. Aggódsz, hogy milyen hatással lesz a magas infláció befektetéseidre? A Portfolio Tanácsadó Központ segít megőrizni befektetéseid értékét.

Ehelyett a hivatalos CPI a lakhatási inflációt a tulajdonosok bérleti díjával egyenértékű lakbér alapján méri - vagyis hogy mennyibe kerülne egy lakástulajdonosnak, ha bérelné az otthonát -, és ez a mutató májusban csak 5,1 százalékkal emelkedett az előző évhez képest.

Morehead ehelyett az S&P CoreLogic Case-Shiller U.S. National Home Price Indexet vizsgálja, amely az amerikai lakóingatlanok árainak vezető mérőszáma, és a lakáspiac barométerének tekinthető. Májusban éves szinten mintegy 20,6 százalékkal ugrott meg, és Morehead szerint ha ezt használnánk az infláció kiszámításához a tulajdonosok bérleti díjának megfelelő bérleti díj helyett, akkor a CPI már 12,5 százalékkal emelkedett volna.

A kiugró infláció megfékezéséhez Morehead szerint a Fednek még mindig további 300-400 bázisponttal kellene megemelnie a kamatlábakat.

Morehead szerint az alacsony kamatpolitika hibás döntésnek bizonyult, de még ez is eltörpül a Fed által az államkötvény- és jelzálogkötvénypiacokon végrehajtott manipulációk mellett. Véleménye szerint korábban a Fed hagyta, hogy a szabadpiaci szereplők, például a nyugdíjalapok, a befektetési alapok és a biztosítótársaságok végezzék a hitelezést - de a dolgok 2020-ban megváltoztak.

Amikor a Fed beszállt a jelzáloghitelezésbe, teljesen kiszorították az összes többi hitelezőt

- mondta Morehead, majd hozzátette, hogy szerinte ez vezetett a lakásárak hatalmas emelkedéséhez.

Véleménye szerint valósággal kényszerítették a 30 éves jelzáloghitel-kamatlábakat, hogy elérjék a 2,68 százalékot, gyakorlatilag arra bátorítva az embereket, hogy vegyenek házat, ami nyilvánvalóan buborékot hozott létre a lakáspiacon, ami maga is hozzájárult a munkaerőhiányhoz, mivel kétmillió amerikai korán nyugdíjba ment vagy más módon hagyta el a munkaerőpiacot.

A döntéshozók azzal érvelnek, hogy a Fed értékpapír-vásárlásai elengedhetetlenek voltak ahhoz, hogy a piacok működőképesek maradhassanak a világjárvány idején, és hogy azt közvetíthessék a nyilvánosság felé, hogy a Fed készen áll a pénzügyi rendszer fontos részeinek támogatására.

De amikor 2,68 százalékos kamat mellett lehet kölcsönt felvenni olyan ingatlanok megvásárlására, amelyek értéke évente átlagosan 20 százalékkal emelkedik, akkor mind a lakástulajdonosok, mind a befektetők élni fognak a lehetőséggel, magyarázta Morehead.

Az elmúlt két évben a Fed az Egyesült Államokban az összes jelzáloghitelezés több mint 200 százalékával egyenértékű állam- és jelzálog papírt vásárolt.

Morehead szerint a Fed könnyű pénz politikája hatalmas ingatlanbuborékot hozott létre.

Számos szakértő - köztük Morehead is - a recesszióra hívja fel a figyelmet, és a piacon is ezek a befektetői félelmek látszanak, miután az S&P 500 csaknem 20 százalékot esett az elmúlt évhez képest, így sok részvény már most medvepiacon van.

sp500

A Fed ennek ellenére optimistább. A múlt hónapban Jerome Powell, a Fed elnöke azt mondta, hogy az amerikai gazdaság jó formában van, és összességében az amerikai gazdaság jó helyzetben van ahhoz, hogy ellenálljon a szigorúbb monetáris politikának.

Morehead arra számít, hogy a kamatemelések hatással lesznek a kötvényekre, a részvényekre és az ingatlanpiacra egyaránt. Vannak azonban olyan eszközosztályok, amelyek kevésbé korrelálnak a kamatpiacokkal.

Könnyen el tudok képzelni egy olyan világot, mondjuk egy év múlva, amikor a részvények, a kötvények, és az ingatlanok értéke is esik, de a kriptovaluták ettől függetlenül, önállóan raliznak majd - nagyon hasonlóan az aranyhoz, vagy a "soft commoditykhez", mint például a kukorica, vagy a szójabab, melyek egyaránt nagyon jól teljesítenek

- tette hozzá Morehead.

Morehead vállalata, a Pantera Capital a blokklánc technológiára specializálódott, továbbá az első kriptopénz alapot indította el az Egyesült Államokban 2013-ban. Vagyis érthető, hogy miért optimista a kriptovalutákra más kockázatos eszközökkel szemben.

A bitcoin - a világ legnagyobb kriptopénze - 54 százalékkal csökkent az idei évben, de az elmúlt öt évben így is több mint 900 százalékos hozamot ért el.

btc0

(Yahoo Finance)

Címlapkép: Jordan Vonderhaar/Bloomberg via Getty Images

tőzsde részvény
Mol Dunai Finomító Dufi benzinkút kőolajfinomító
cser-palkovics andras
zaporizzsjai-atomeromu-ukrajna

Holdblog A pénz valódi értéke

(Archívumunkból 2019)   Értékalapú befektetőként törekednünk kell arra, hogy olcsó eszközöket tartsunk a portfóliónkban....

2022. október 18.
Portfolio Future of Finance 2022
2022. szeptember 6.
Sustainable World 2022
2022. szeptember 7.
Private Health Forum 2022
2022. szeptember 15.
Property Investment Forum 2022
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Model Validation Quantitative Analyst

Model Validation Quantitative Analyst
Díjmentes online előadás
Hogyan működik a tőzsde, mik az alapok, hogy válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát?
Díjmentes online előadás
Kezdőként hogyan tudsz külföldi részvényekkel kereskedni?
tőzsde részvény