richterepulet
Üzlet

A rendkívüli forintgyengülés repíti a Richter számait

Fekete Beatrix
Az elemzői várakozásokat minden szinten meghaladó bevétel-és profitnövekedésről számolt be a Richter a második negyedévre ma hajnali gyorsjelentésében. A forintgyengülés és egy egyszeri mérföldkő-bevétel új rekordokat hozott az április-júniusi időszakban, az adózott eredmény több mint a két és félszeresére emelkedett az egy évvel korábbi szintről. Orbán Gábor a negyedéves számokat kommentálva kiemelte, hogy kitart a menedzsment a 2022-ben kitűzött pénzügyi célok mellett.

Minden szinten az elemzői konszenzust felülmúló második negyedéves eredményekről számolt be ma hajnalban közzétett gyorsjelentésében a Richter. A bevétel és az adózott eredmény új negyedéves rekordot állított fel, a profit a legoptimistább elemzői várakozásokat is meghaladta.

Az erős negyedévhez a cég számára kedvező devizaárfolyam-környezet, a forintgyengülés, a specializált termékek stabil növekedése és egy egyszeri mérföldkő-bevétel is hozzájárult.

tablazat

A lezárt negyedév eredményei mellett legalább olyan fontos, hogy mit mond a menedzsment a kilátásokkal kapcsolatban. A cégvezetés februárban, az orosz-ukrán háború kitörését követően pesszimistább lett az idei évre, egy nemrégiben adott interjúban azonban Orbán Gábor már optimistább volt, nyilatkozata szerint olyan helyzetben van a Richter, hogy teljesíteni tudja az eredeti üzleti tervet. (Eredetileg a vállalat forintban kifejezve 10 százalékos bevétel-és nyereségnövekedést célzott meg 2022-re.)

A világgazdasági környezetben tapasztalható kihívások ellenére is kitartunk mind a 2022-ben kitűzött pénzügyi célok, mind pedig a fejlesztési fázisban lévő projektjeink előmozdítása mellett

– olvasható Orbán Gábor vezérigazgató kommentárja a gyorsjelentésben.

A második negyedéves számok

Közel 24 százalékkal emelkedett a második negyedévben a Richter bevétele, meghaladva a 192 milliárd forintot, ami egyben új negyedéves rekordot is jelent.

A bruttó fedezeti hányad javult a második negyedévben az egy ével ezelőtti szintről, részben annak köszönhetően, hogy a gyógyszergyártási tevékenység árbevétel növekedése meghaladta az alacsony fedezetű nagy- és kiskereskedelmi szegmens forgalmának bővülését.

A fedezetet pozitívan befolyásolta a cég számára kedvező árfolyamkörnyezet, a jelentősen gyengülő forint, valamint az euróval szemben erősödő dollár és rubel árfolyam. Szintén felfelé segítette a Vraylar amerikai értékesítése után járó royalty növekedése, valamint egyes tradicionális és nőgyógyászati termékek, mint a hormonális fogamzásgátlók, a Bromocriptin és a Bemfola árbevételének növekedése. Negatívan hatott közben a termékelőállítási költségek inflációs növekedése és a bruttó fedezeti hányadot az Evra is kismértékben csökkentette.

A kutatás-fejlesztési költségek nagyot emelkedtek a negyedévben, meghaladták az árbevétel 10 százalékát. Ezen költségek szintjét elsősorban az AbbVie-val közösen végzett, jelenleg is folyó klinikai vizsgálatok, valamint a biotechnológiai és nőgyógyászati fejlesztési programok magyarázzák. A k+f költségeket növelték egyes központi idegrendszeri projektek is, amelyek sikeresen klinikai fázisba értek.

2022 első félévében az üzleti tevékenység eredménye jelentősen növekedett a bázisidőszakban elért értékhez képest, amire a rendkívüli árfolyamkörnyezet, valamint a beszámolási időszakban jóváírt egyszeri mérföldkő bevétel gyakorolt jelentős hatást. 2022 első félévében összesen 8,63 milliárd forint értékben számolt el mérföldkő bevételt a Richter, amiből a második negyedévben 8,616 milliárd forintot (25 millió USD) az AbbVie fizetett a két cég között 2022 márciusában létrejött, a neuropszichiátriai betegségekre kiterjedő együttműködéshez, illetve a cariprazine MDD indikációra vonatkozó törzskönyvi kérelem-kiegészítés FDA által történő befogadásához kapcsolódóan.

A negyedéves nettó eredmény megugrását segítette, hogy pénzügyi eredmény soron ezúttal jelentős, 28,7 milliárd forintos pozitív eredményt könyvelt el a Richter a második negyedévben.

Az adózott eredmény szintjén 76,5 milliárd forintos nyereséggel zárta a második negyedévet a Richter, ami több mint a két és félszerese az egy évvel korábbinak.

adozott

A specializált termékek

A Richter egyik húzóterméke, a Vraylar a második negyedévben is hozzájárult a bevételek növekedéséhez. A készítménnyel kapcsolatos fejlemény, hogy a kedvező fázis III vizsgálatok eredményei fényében 2022 első negyedévében a Richter amerikai partnere, az AbbVie kiegészítő engedélykérelmet nyújtott be az Egyesült Államok Élelmiszer és Gyógyszerügyi Hivatalához, hogy a cariprazine használatát kiterjesszék a major depresszió kiegészítő kezelésére, melyet késő áprilisban be is fogadtak felülvizsgálatra. Emellett április végén a Kanadai Egészségügyi Hatóság engedélyezte a felnőttek számára a Vraylar monoterápiában történő alkalmazását az I. típusú bipoláris betegség mániás, kevert és depressziós epizódjainak akut kezelésére, továbbá a skizofrénia kezelésére szintén felnőttek számára.

cariprazine

A stratégiai nőgyógyászati üzletágban az év első felében Nyugat-Európában, Oroszországban, az Egyesült Államokban, Közép-Kelet-Európában, Latin-Amerikában és Kínában elért forgalom növekedést részben mérsékelte az Ukrajnában bekövetkezett forgalomcsökkenés. A nőgyógyászati termékcsoport forgalma elsősorban az orális fogamzásgátlók árbevételének, illetve a tavaly januárban felvásárolt Evra fogamzásgátló tapasz értékesítés után elszámolt royalty és termékértékesítési forgalmának köszönhetően emelkedett. Az árbevétel alakulását nagymértékben befolyásolta a Drovelis 2021 második negyedévében bekövetkezett piaci bevezetése, ezen túl pedig a sürgősségi fogamzásgátló Plan B értékesítése tovább növelte az USA-ban elért forgalmat – áll a Richter gyorsjelentésében.

bemfola

A bioszimiláris portfóliónak egyre nagyobb a súlya a bevételekben, a teriparatide árbevétele az év első hat hónapjában közel 60 százalékkal nőtt.

A régiók

  • Magyarországon az év első felében növekedett a gyógyszerpiac, a Richter kiskereskedelmi forgalma a piacnál gyorsabb ütemben bővült. A társaság a hazai piaci szereplők rangsorában a negyedik helyen áll, a vényköteles patikai piacon pedig a második legnagyobb forgalmazó.
  • Európában a bevételek nagyobb részét adó nyugat-európai régióban a Terrosa, az Evra, valamint a Bemfola forgalomemelkedését kiegészítette az orális fogamzásgátlók árbevételének bővülése, ideértve a nemrégiben bevezetett Drovelis értékesítését is. Kelet-Európán belül Lengyelországban és Romániában is masszív növekedést ért el a vállalat, utóbbi esetén a növekedés a régóta bevezetett branded generikus készítményeknek, valamint az alacsony bázisidőszaki teljesítménynek köszönhető.
  • Oroszországban mind forintban, mind rubelben mérve emelkedett az első félévben a Richter bevétele. A cég ismét kiemelte, hogy az esetenként életmentő gyógyszerektől való megfosztás nem férne össze a gyógyszeriparnak az egészség megőrzését célzó küldetésével. Ennek szellemében, az Oroszországban jelen lévő valamennyi multinacionális gyógyszeripari vállalathoz hasonlóan továbbra is ellátja ottani betegeit gyógyszerekkel a Richter. A konfliktus első napjaiban az oroszországi üzletmenet ideiglenes késedelmet szenvedett, de azóta a szállítmányok ütemezése a háborút megelőző átlagos szintre állt vissza. A bizonytalan pénzügyi környezet miatt a Richter felfüggesztette a Magyarországról, nagykereskedőknek történő közvetlen oroszországi értékesítést. Ehelyett a csoport helyi gyártó tagvállalatán és raktárán, a Gedeon Richter RUS vállalaton keresztül bonyolítja le az értékesítést. Ezidáig semmilyen fizetési késedelmet, vagy mulasztást nem tapasztalt a cég az esedékessé vált számlák kiegyenlítésében - közölte a Richter.
  • A háborúval sújtott Ukrajnában jelentősen esett a Richter forgalma, az első félévben 34 százalékkal maradt el a bázisidőszaktól.
  • A Richter legnagyobb forgalmú piacát, az Egyesült Államokat elsősorban a Vraylar értékesítései hajtották felfelé, de a Plan B / Plan B One-Step késztermékből származó bevétel is jelentős mértékben növekedett a vizsgált időszakban és a hatóanyag értékesítésből származó árbevétel emelkedése is pozitívan hatott a forgalomra.
  • A kínai piac kiemelt fontosságú a Richter számára és a jelenlegi nőgyógyászati portfolió promóciója mellett ezen termékcsoport további bővítését is stratégiai célként kezeli. Latin-Amerikában szinte minden országban növekvő árbevételt ért el a Richter, a termékek közül az Evra az járult hozzá a leginkább a forgalomhoz.

Árfolyam és árazás

Tavasszal az orosz-ukrán háború kirobbanását követő részvénypiaci lejtmenet alól a Richter részvényei sem tudták magukat kivonni, az elmúlt egy hónapban azonban – különösen a menedzsment optimistább nyilatkozatait követően – magára talált az árfolyam.

Bár még így is közel 9 százalékot esett idén a részvény, az értékeltségi szintek elindultak felfelé, az előretekintő P/E ráta ismét kétszámjegyű. Ez azonban még mindig elmarad a hosszú távú átlagtól, ami 14-szeres.

A legközelebbi szektortársakhoz viszonyított diszkont, ami már évek óta jellemzi a Richter részvényeit, továbbra is fennáll, sőt, 2021/2022 során korábban nem látott mértékűre duzzadt.

Előretekintő P/E ráta alapján, a növekedési várakozások fényében olcsónak számítanak jelenleg a Richter részvényei a legközelebbi szektortársakhoz és a nagy európai gyógyszercégekhez viszonyítva is.

EV/EBITDA ráta tekintetében szintén alulértékeltnek tűnnek jelenleg a Richter papírjai a peer grouphoz viszonyítva.

A Richter részvényeire vonatkozó célárak csökkentek idén, de a medián célár még mindig magasabban áll, mint a Richter jelenlegi árfolyama, vagyis felértékelődési potenciált látnak a papírban a vállalatot követő elemzők.

Címlapkép: MTI Fotó/Róka László

tőzsde részvény
Mol Dunai Finomító Dufi benzinkút kőolajfinomító
cser-palkovics andras
zaporizzsjai-atomeromu-ukrajna

Holdblog A pénz valódi értéke

(Archívumunkból 2019)   Értékalapú befektetőként törekednünk kell arra, hogy olcsó eszközöket tartsunk a portfóliónkban....

2022. október 18.
Portfolio Future of Finance 2022
2022. szeptember 6.
Sustainable World 2022
2022. szeptember 7.
Private Health Forum 2022
2022. szeptember 15.
Property Investment Forum 2022
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Model Validation Quantitative Analyst

Model Validation Quantitative Analyst
Díjmentes online előadás
Hogyan működik a tőzsde, mik az alapok, hogy válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát?
Díjmentes online előadás
Kezdőként hogyan tudsz külföldi részvényekkel kereskedni?
tőzsde részvény