orbangabor_rochter
Üzlet

Richter: újra teljesíthetővé váltak az idei célok, de az infláció még csak most fogja kimutatni a foga fehérjét

Portfolio
Kiszámíthatatlan a környezet, sok a kihívás, de jól halad eddig a Richter a kijelölt úton és az eredeti 2022-es célok elérhetőek lehetnek, az eredmény árfolyamhatás nélkül is növekedhet 10 százalékot idén – mondta el mai, a negyedéves eredményeket bemutató sajtótájékoztatóján a Richter vezérigazgatója, Orbán Gábor. Hozzátette, hogy az inflációs hatások csak lassan gyűrűznek be a költségstruktúrába, így az „csak ezután fogja kimutatni a foga fehérjét”. Bogsch Erik hozzátette, hogy a Richter itthoni növekedése és nyeresége annak köszönhető, hogy nagyon sokat költött k+f-re, valamint a nemzetközi piacok kiépítésére a vállalat, és már így is fizet különadót a cég.

A sajtótájékoztató főbb pontjai:

 • Az alapfolyamatok tendenciáit kissé elnyomták a mérföldkő-bevételek és az egyéb hatások a negyedévben – kezdte az eredményeket bemutató sajtótájékoztatót Orbán Gábor, a Richter vezérigazgatója.
 • Az orosz alapellátásban a vényköteles piacon meghatározó a súlyunk, ezért kötelességünk, hogy kiszolgáljuk az orosz piacot - tette hozzá az orosz-ukrán háborúval kapcsolatban. Az oroszországi bevételeket felvásárlások és áremelések segítették, az infláció, gazdasági visszaesés egyelőre nem éreztette a hatását a gyógyszerpiacon. Ez nem jelenti azt, hogy a jövőben sem fogja, mert nagy pofont fog kapni az orosz gazdaság.
 • Az energiaárak hatása a leányvállalatoknál már jelentkezik, például a gőzfelhasználás költségei jelentősen emelkedtek, amit a hatóanyaggyártásban használnak.
 • A helyzet nagyon kiszámíthatatlan, nagyon nehéz, sok irányból fenyegetnek veszélyek és nehézségek, egyelőre menedzselni tudjuk ezeket – mondta el Orbán Gábor.
 • Az árfolyamok alakulása kedvező volt a negyedévben, főként a forint gyengülése számottevő, miután 90 százalékos exportkitettségű a cég.
 • Az egyszeri tételek közül kiemelhető a k+f-hez kapcsolódó mérföldkő bevétel, valamint egy 5 milliós mérföldkő-bevétel a cariprazine-hez kapcsolódóan.
 • Folytatódott az a tendencia, hogy a specializált termékek súlya növekedett az árbevételben, már a 60 százalékot meghaladja – emeli ki Orbán Gábor.
 • A termékeknél nem csak az árfolyamok, de az alapfolyamatok szintjén is tudott fejlődni a cég. A Bemfola és az Evra folyamatosan növekedni tudott az első félévben, a Vraylar és a Reagila jelentősen tudott nőni, a Terrosa az egyik leggyorsabban növekvő termék, és egy régi originális terméknek, a Mydocalmnak is jelentős hozzájárulása volt a profitabilitáshoz és a bevételhez.
 • A bruttó fedezet gyorsabb ütemben nőtt, mint az árbevétel, részben a gyógyszerszegmensnek, részben a Vraylarnak köszönhetően. A pénzügyi soron 30 milliárdnál is több pozitív eredmény összejött az első félévben, ennek fele realizált, fele nem realizált eredmény.
 • Az inflációs nyomás nem kedvező, a hosszú ellátási láncon lassan fut keresztül, az energia, az alapanyag, a szolgáltatások, az árfolyamgyengülés és a bérek emelkedése lassan érezteti a hatását. Amit most látunk, az még nem a teljes infláció átgyűrűzése a költségstruktúránkba, majd ezek után fogja csak az infláció a foga fehérjét kimutatni – mondta el Orbán Gábor.
 • Jelentősen nőttek a marketingköltségek, olyan mértékű promóciót végez a Richter, mint korábban nem, főként, hogy az elmúlt években a covid miatt lecsökkent.
 • A k+f költségnél tervezett emelkedést lehetett látni, az originális kutatásra fordított összeg nőtt, a nőgyógyászat kissé csökkent.
 • Az üzemi eredmény hányad erős, ilyet egy nagycég sem tud Magyarországon, idén az árfolyamok és a stratégia végrehajtása ezt tudta hozni. De tisztában vagyunk a törékenységgel – teszi hozzá a cégvezér.
 • Az idei várakozásokkal kapcsolatban Orbán Gábor elmondta, hogy februárban, amikor beütött a háború, az eredeti, 10 százalékos növekedési terv távolinak tűnt. Az árfolyamkörnyezet átalakult, a cég működése viszonylag zavartalan az összes komplikáció ellenére, tud haladni az úton, ahogy eltervezték.

  Úgy látom, hogy az eredeti céljainkhoz tudunk ragaszkodni.

  Ha fennmaradna a jelenlegi a működési környezet, ez eredmény árfolyamhatás nélkül is tudna nőni 10 százalékot. De az ukrán értékesítés biztosan hiányozni fog. Az árfolyamok megjóslására nem vállalkozom, egy extrém árfolyamidőszak van mögöttünk, aminek fennmaradása kétséges – mondta el Orbán Gábor.
 • Az itthoni növekedésünk és nyereségünk annak köszönhető, hogy nagyon sokat költöttünk k+f-re, valamint a nemzetközi piacaink kiépítésére, és már így is fizetünk különadót – tette hozzá Bogsch Erik, a kormányzati intézkedésekre reflektálva.
 • Orbán Gábor szerint a hazai költségvetési feszültségeknek inflatorikus következménye van, amivel kezelni tudják, mind az árakban csapódnak le. Persze nem a gyógyszerárakban, a magyar gyógyszerárak nem mennek fel, de a költségek, például bérköltségek igen.
 • A következő milestone bevétel akkor várható, amikor sikerül piacra vinni MDD kezelésére a cariprazine-t, ez idén vagy jövőre várható.

A befektetők jól fogadták a negyedéves számokat, a Richter árfolyama közel 2 százalékos emelkedéssel kezdte a mai kereskedést.

Címlapkép: Orbán Gábor, a Richter Gedeon Nyrt. vezérigazgatója beszédet mond a Richter gyógyszergyár új központi irodaépületének alapkőletételi ünnepségén a főváros X. kerületében, a Gyömrői úton 2022. március 22-én. MTI/Illyés Tibor

tőzsde részvény
Mol Dunai Finomító Dufi benzinkút kőolajfinomító
cser-palkovics andras
zaporizzsjai-atomeromu-ukrajna

Holdblog A pénz valódi értéke

(Archívumunkból 2019)   Értékalapú befektetőként törekednünk kell arra, hogy olcsó eszközöket tartsunk a portfóliónkban....

2022. október 18.
Portfolio Future of Finance 2022
2022. szeptember 6.
Sustainable World 2022
2022. szeptember 7.
Private Health Forum 2022
2022. szeptember 15.
Property Investment Forum 2022
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Model Validation Quantitative Analyst

Model Validation Quantitative Analyst
Díjmentes online előadás
Hogyan működik a tőzsde, mik az alapok, hogy válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát?
Díjmentes online előadás
Kezdőként hogyan tudsz külföldi részvényekkel kereskedni?
tőzsde részvény