mol
Üzlet

Működik az olcsó orosz olaj - Itt a félbilliós eredmény a Molnál

Nagy Viktor
484 milliárd forint, ekkora eredményt szállított a Mol egy negyedév alatt, ez duplája az egy évvel korábbinak, és közel háromszorosa annak, amit a cég (szó szerint) békeidőben tud. Hogy mi kellett a bődületes új rekordhoz? Elsősorban az, hogy a Mol még mindig hozzájut az olcsó orosz olajhoz, miközben a világpiaci olaj- és gázár elszállt, a cég pedig termékei nagy részét magas áron tudja értékesíteni, emiatt korábban soha nem látott szintre tágultak ki az árrések. Még úgy is nagyon jól megy a Molnak, hogy a szabályozott kis- és nagykereskedelmi árak és az extraprofit adó negatívan hat. Az első félév erős számait látva a menedzsment optimistább lett, a korábbinál magasabb eredménnyel és pénzárammal számolnak.

Brutális növekedés

Mint ahogy arra már a gyorsjelentést beharangozó elemzésünkben is írtuk, bődületes számokat produkált a Mol az idei második negyedévben, sok esetben korábban soha nem látott eredményt szállított a cég, aminek oka egyrészt az, hogy továbbra is hozzájut az olcsó orosz olajhoz, termékeinek nagy részét azonban a magas világpiaci árakhoz árazza, emiatt tágultak ki a vállalat marzsai. Az EBITDA közel duplájára, 483,7 milliárd forintra nőtt, az EBIT 182 százalékkal 372,8 milliárd forintra ugrott, a vállalatcsoport profitja 40 százalékkal 249,5 milliárd forintra emelkedett.

A várakozásoktól azonban valamivel elmaradtak a számok, az EBITDA 8 milliárd forinttal, vagy 1,6 százalékkal alacsonyabb lett, nem érdemi az eltérés, de az elemzők hajszálnyival optimistábbak voltak. A két legfontosabb szegmens, az Upstream és a Downstream közel 4-4 százalékkal magasabb eredményt szállított a vártnál, a Fogyasztói szolgáltatások és a Gáz üzletág eredménye viszont elmaradt attól.

tabl

Az EBITDA kilóg a chartról, miközben az elmúlt egy évtizedben átlagosan 170 milliárd forint körül volt a cég negyedéves eredménye, most annak közel háromszorosát hozta a Mol.

(A Mol megállapodást írt alá a Waldorffal a teljes Upstream portfóliójának eladásáról az Egyesült Királyságban, így ennek az eredményével, mint megszűnő tevékenység eredményével visszamenőleg is módosították a számokat, az ábrákon világos zölddel az északi-tengeri Upstream portfólió számai nélküli adatok láthatók.)

Mennyire fáj az állami szabályozás és az adó?

Az üzemanyagár-szabályozás és a rendkívüli adók becsült hatása megközelítőleg 640 millió dollárt tett ki 2022 első félévében, ennek közel 90 százaléka, ~580 millió dollár a magyarországi működést érintette.

adó
Forrás: Mol

Upstream

Bár az elmúlt hetek már újra 100 dollár közelébe csökkenő olajárról szóltak, a második negyedévben még kiemelkedő volt az olajár, és voltak időszakok, amikor 120 dollár felett állt a Brent jegyzése, a Molnál a realizált nyersolajár 10 százalékkal emelkedett.

Nagyra nyílt az olló a vállalat által realizált szénhidrogénár és a kitermelési költség között, mert miközben előbbi duplájára nőtt tavalyhoz képest, utóbbi még mérsékelten csökkent is. Az átlagos realizált szénhidrogén árak 15 százalékkal, hordónként 108 dollárra emelkedtek, a realizált nyersolajár 10, a realizált gázár 22 százalékkal nőtt. A termelési egységköltség 7 százalékkal, 4,8 dollár/hordó értékre csökkent, elsősorban a kelet-közép-európai régió erős termelésének, valamint karbantartási munkálatoktól érintett első negyedév után az ACG eszköz normalizálódó termelési egységköltségének köszönhetően

szenh

A szegmens eredménye két és félszeresére, közel 208 milliárd forintra ugrott, ez az elmúlt évtized átlagának közel háromszorosa.

Downstream

Itt most annak a résznek kellene jönnie, ahol bemutatjuk a Mol finomítói árrését, csakhogy olyat a vállalat április óta nem tesz közzé, és a második negyedévre sem találtunk adatokat, pedig a hordónként 30 dollár felett stabilizálódó Brent-Ural spread alapján vélhetően továbbra is kiemelkedően magas lehet az árrés, ami márciusban hordónként közel 35 dollár volt.

A Mol közzétett viszont egy másik adatsort, amiből a trend jól látszik, a Brent-alapú finomítói árrés az elmúlt egy év közel 1,5 dolláros értékéről annak 11-szeresére, 17 dollárra ugrott, ilyen magas ez még soha sem volt.

Az már a befektetői prezentációból derült ki, hogy az árrés a második negyedéves csúcshoz képest júliusra már jelentősen mérséklődött.

marzzs
Forrás: Mol

A Mol a gyorsjelentésben kiemeli, hogy a benzin és a gázolaj crack spread ugrásszerű növekedése tovább növelte az árrést az Oroszországgal szemben bevezetett szankciókat követő, nagy mértékben változó kereslet-kínálati környezetben. A magas Brent-Ural spread szintén támogatta az eredményt, de a szabályozott nagykereskedelmi árak és a bevezetett extraprofit adó jelentősen korlátozták a magyarországi tevékenységet érintő nyereségesség lehetőségét.

A finomítói kihozatal nőtt az előző évhez képest, amit a megemelkedett makrogazdasági és az erősebb piaci kereslet indukált, emiatt a Mol a nagyobb leállási tevékenységeket 2022 második felére ütemezte át (a százhalombattai finomító július végén állt le karbantartási munkák miatt). A Mol a saját termelését továbbra is harmadik féltől történő vásárlásokkal támogatja, azonban

a mennyiségek elsősorban a belföldi piacokra irányultak a rendkívüli keresletnövekedési csúcsok során.

Az üzemanyagár-plafon hatására 2022 második negyedévében 11 százalékkal nőtt az üzemanyag-kereslet Magyarországon, ami jelentősen meghaladta a horvátországi 4, és szlovákiai 1 százalékos keresletnövekedést.

A szegmens eredménye 134 százalékkal 308 milliárd forintra ugrott, ez az érték az elmúlt évtized átlagos negyedéves eredményének közel négy és félszerese. A brutálisan magas eredmény elsősorban az extrém mértékű motorbenzin és dízeltermék-árfolyam-emelkedésnek és az Oroszországgal szembeni szankciók miatt megugró Brent-Ural spreadnek köszönhető, ezzel szemben hatottak az emelkedő energiaárak, a szabályozott nagykereskedelmi árak és az extra profit adó.

Fogyasztói szolgáltatások

A szegmens eredménye az egy évvel korábbi harmadára esett vissza, és az elemzői várakozásoktól is elmaradt, 16,6 milliárd forint lett, ennél alacsonyabb eredményt 2017 elején szállított a szegmens.

Az eredmény visszaesését elsősorban a Magyarországon, Horvátországban, Szlovéniában, Bosznia-
Hercegovinában és Szerbiában bevezetett üzemanyag árszabályozás, és a magyarországi kiskereskedelmi adóemelés okozta, a magas energiaárak pedig növelték a működési költségeket. A nem üzemanyag típusú
termékek és szolgáltatások értékesítésén elért árrés nőtt, ami elsősorban a gasztro és élelmiszer tranzakciók növekedésének tudható be, a pozitív hatást ellensúlyozta a működési költségek emelkedése. A szegmens beruházásai 44 százalékkal nőttek, a Mol Fresh Corner átalakításokat hajtott végre és új töltőállomásokat nyitott.

Gáz (Midstream)

Az EBITDA közel ötödével, 5,5 milliárd forintra csökkent, itt elsősorban a működési költségek megugrása hatott negatívan, az összes működési költség közel másfélszeresére nőtt, a szállítórendszer működési ráfordításai (kompresszor gázfelhasználás és hálózati veszteség költsége) az energiaköltségek
drasztikus növekedése miatt jelentősen, 365 százalékkal emelkedtek.

Menedzsment előrejelzés

Erős lett az első félév, a menedzsment is optimistább lett, és módosított az előrejelzésén: az első negyedév után még 2,8 milliárd dollár körüli, vagy azt meghaladó EBITDA-val számoltak, a friss várakozás itt 3,3 milliárd dollár körüli eredmény, a szabad cash flownál pedig közel 1 milliárd dollár vagy afeletti eredmény helyett már 1,5-1,6 milliárd dollár közeli eredménnyel számolnak 2022-re.

elore
Forrás: Mol

Értékelt a menedzsment

Hernádi Zsolt elnök-vezérigazgató a következőket fűzte a gyorsjelentéshez:

“A 2022-es második negyedév ismét olyan időszakot hozott, amelyben az energiaipar egészének példa nélküli bizonytalansággal kellett szembenéznie. Az ellátásbiztonság fenntartása számos kelet-közép-európai országban vált a legfontosabb prioritásunkká, és még az elmúlt hónapok során is el tudtuk látni a feladatainkat. Meg kell jegyezni ugyanakkor, hogy a Mol üzletmenetére komoly terhet ró a Kelet-Közép-Európa-szerte tapasztalható állami beavatkozás, erőteljes nyomást gyakorolva a Mol-csoport pénzügyeire és működésére egyaránt. Ezzel együtt bizalomra ad okot, hogy még a jelenleg tapasztalható, válságos hónapok során is képesek vagyunk terveinknek megfelelő teljesítményt nyújtani, jó úton haladunk céljaink elérése felé és tervezett befektetéseinket a szabályozói környezet változásai sem befolyásolják. Számos, a 2030+ stratégiánkban lefektetett célkitűzések elérésére irányuló transzformációs projektünk van folyamatban, ezen túl az ellátás diverzifikációját szolgáló beruházások egész sorát is végre tudjuk hajtani. A Mol még soha nem volt ilyen elkötelezett ambiciózus stratégiai céljainak megvalósítása mellett, mint ezekben a nehéz időkben.”

Nagyot megy a Mol

Nem csak a Mol eredménye, de a részvényárfolyama is nagyot emelkedett idén, miközben a BUX index 15, az OTP pedig 48 százalékot esett, a Mol árfolyama 19 százalékot emelkedett.

Címlapkép: Martin Divisek/Bloomberg via Getty Images

usa kina
Mol Dunai Finomító Dufi kőolajvezeték barátság-vezeték friendship
donald trump
fakitermelés erdő
karácsony gergely property market reloaded konferencia
benzinkút
2022. október 18.
Portfolio Future of Finance 2022
2022. szeptember 6.
Sustainable World 2022
2022. október 4.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
2022. szeptember 7.
Private Health Forum 2022
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Model Validation Quantitative Analyst

Model Validation Quantitative Analyst
Díjmentes online előadás
Hogyan működik a tőzsde, mik az alapok, hogy válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát?
Díjmentes online előadás
Kezdőként hogyan tudsz külföldi részvényekkel kereskedni?
tőzsdeapp brókerapp részvénykereskedelem