GettyImages-1015828796
Üzlet

Sötét hónapok után fordulat a tőzsdéken - Ez már egy új bikapiac lenne?

Portfolio
A vezető részvényindexek egyaránt jelentős mínuszban vannak az idei évben, az egekbe szökő infláció, az orosz-ukrán háború, az energiaválság, és a Fed egyre szigorodó monetáris politikájából adódó recessziós félelmek együttesének következményeképpen az év első felében rég nem látott gyorsasággal zuhantak a vezető részvényindexek, meg sem állva a medvepiaci tartományig. A júliusi hónap azonban ha a gazdaság területén nem is, de a részvénypiacon mindenképp fordulatot hozott, és olyan mértékben emelkedtek a vezető részvényindexek, hogy joggal merülhet fel a kérdés, vajon tényleg egy új bikapiacban lennénk?

Nem szűnt meg annak a kockázata, hogy a közelmúltbeli emelkedés csupán egy medvepiaci rali. Azonban az eddigiek alapján a technikai kép javulása inkább hasonlít egy új ciklikus bikapiacra, mintsem egy medvepiaci ralira

- mondták a Ned Davis Research elemzői, Ed Clissold és Thanh Nguyen egy keddi jegyzetben.

A technikai elemzők nagy figyelmet fordítanak a piaci szélesség különböző mérőszámaira - vagyis arra, hogy hány részvény vesz részt egy felfelé vagy lefelé irányuló mozgásban.

Clissold és Nguyen megjegyezte, hogy a Jerome Powell jegybankelnök július 27-i sajtótájékoztatóját követő rali két ritka Breadth-thrust mutató jelzést produkált:

  • először is, a 20 napos új csúcsokat elérő részvények aránya 2020 júniusa óta először emelkedett 55 százalék fölé
  • másodszor, a 10 napos emelkedések és a 10 napos visszaesések aránya 2021 óta először emelkedett 1,9-re. 2021 óta először.
  • A mozgások az S&P 500 részvények 10:1 arányú emelkedése után következtek be július elején.

Az S&P 500 a csütörtöki zárásig már 13,3 százalékkal emelkedett a június 16-i mélypontról.

A Breadth-thrust mutatókat úgy tervezték, hogy alapvetően ritkák legyenek, de a tőzsdén kereskedett alapok növekvő szerepe, az algoritmikus kereskedés és más tényezők megnövelték a gyakoriságukat az elmúlt 13 évben - jegyezték meg az elemzők. Clissold és Nguyen szerint még mindig hasznos jeleket kínálnak ugyan, de már sokkal alaposabb ellenőrzést igényelnek, mint korábban.

Ami a legutóbbi mozgásokat illeti, megjegyezték, hogy a márciusi és májusi mélypontokról való korábbi emelkedések két másik, egyenként két másik szélességi lökésjelzést váltottak ki.

Az a tény, hogy a júliusban jelző három indikátor egyike sem tette ezt korábban 2022-ben, olyan változás, amelyet érdemes megjegyezni

- írták az elemzők.

Azok a korábbi ralik természetesen hamisnak bizonyultak.

Ez azt jelenti, hogy a befektetők számára az a legfontosabb kérdés, hogy a mostani emelkedés csak egy újabb sikertelen rali egy ciklikus medvepiac sorozatában, vagy egy új bikapiac korai szakasza - ismerték el az elemzők.

Megállapították, hogy három mutató:

  • a 21 napos új csúcson lévő részvények aránya,
  • a 63 napos új csúcson lévő részvények aránya,
  • és az 50 napos mozgóátlaguk felett lévő részvények aránya -

Egyaránt magasabb nemcsak a medvepiaci ralik mediánjainál, hanem az új bikapiaci mediánoknál is.

Érdekel a tőzsde, de kéne egy kapitány, hogy elnavigálja a hajódat? A Portfolio Tanácsadó Központ szolgálatodra jelentkezik! Add meg elérhetőségeidet és azonnal visszahívunk.

Clissold és Nguyen szerint az NDR "Big Mo Tape" mutatója, amely az emelkedő trendben lévő alágazatok százalékos arányát méri, a medvepiaci rali mediánja és az új bikapiac mediánja között helyezkedik el.

A Big Mo Tape az, amit további technikai megerősítésért figyelni kell, mondták az elemzők. Ha az elkövetkező hetekben tovább emelkedik, akkor csatlakozna más technikai mérőeszközökhöz, amelyek egyértelműen jobban megfelelnek egy ciklikus bikapiacnak, mint sem egy medvepiaci ralinak - írták.

Összességében a jelenlegi piaci helyzet elmarad a 2009-es, 2011-es és 2016-os mélypontok után tapasztalt technikai javulástól, de erősebb, mint az 1980-as évek végétől a 2000-es évek elejéig tartó több bikapiac kezdete a legtöbb szélességi mérőszám esetében - mondták.

(Marketwatch)

Címlapkép: Nah Ting Feng

autópálya lezárás
új lakások
fehér ház amerika elnök fehérház
vlagyimir putyin

Holdblog Joe Biden mélypontja

Minden idők harmadik legnépszerűtlenebb elnökeként távozott a Fehér Házból 2021 januárjában Donald Trump. Joe...

Díjmentes online előadás
Hogyan működik a tőzsde, mik az alapok, hogy válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát?
Díjmentes online előadás
Kezdőként hogyan tudsz külföldi részvényekkel kereskedni?
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Model Validation Quantitative Analyst

Model Validation Quantitative Analyst
2022. október 18.
Portfolio Future of Finance 2022
2022. szeptember 6.
Sustainable World 2022
2022. október 4.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
2022. szeptember 7.
Private Health Forum 2022
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
tőzsdeapp brókerapp részvénykereskedelem