tőzsde
Üzlet

Szépen visszajött Amerika a végére, csak a Nasdaq ragadt mínuszban

Portfolio
Az európai börzéken negatív hangulatban zajlott a kereskedés, majd Amerikában is eséssel indult a nap. A kereskedés végére viszont már csak a Nasdaq ragadt enyhe mínuszban, de a technológiai szektor is szépített a kezdeti rossz hangulathoz képest.

A végére csak a Nasdaq maradt piros

A nap zárására már csak a Nasdaq ragadt enyhe mínuszban, de a korábbi 2%-os esés ott is 0,3%-ra mérséklődött. A Dow Jones index majdnem fél százalékos emelkedéssel fejezte be a napot, míg az S&P-500 0,3%-ot javított.

Kapaszkodnak az indexek

A kereskedés második felére a Dow Jones index már 0,1 százalékos pluszba kapaszkodott, miközben az S&P-500 még 0,3%-os, a Nasaq pedig 1,15%-os mínuszban van.

A Wall Street is szenved

A nap feléhez közeledve a tengerentúlon a Dow Jones index 0,3%-kal áll szerdai értéke alatt, az S&P 0,8%-os mínuszban áll, míg a Nasdaq 2%-kal gyengült. Ez is mutatja, hogy a technológiai szektor húzza lefelé az indexeket, azon belül is kiemelkedik az Nvidia 12%-os zuhanása.

Mínuszban zárta a napot a BUX

Mind a 4 hazai blue chip mínuszban fejezte be a napot.

Tovább a cikkhez

Svájci dolgozók ezreit küldené el a Credit Suisse

3200 munkahely leépítését tervezi Zürichben a Credit Suisse a bank költségcsökkentési akciójának részeként - jelentette csütörtökön a svájci Blick című lap egy meg nem nevezett vállalati forrásra hivatkozva a Reuters szerint.

Tovább a cikkhez

Csúnya lehet a zárás Európában

A zárás előtti órában továbbra sem látni fordulat jelét az európai börzéken, a DAX 1,5, a CAC 1,6 százalékos mínuszban van. A magyar tőzsde sem teljesít jól, a BUX 1,2 százalékkal került lejjebb a nap eddigi részében.

1700 dollár alatt az arany

Az arany ismét letörte az 1700 dolláros támaszszintet, miután az alapvetően kedvezőtlen hangulat mellett a dollár is erősödni kezdett.

arany0901

Mínuszban Amerika

A nyitást követően a Nasdaq 1,1, az S&P 500 0,7, a Dow pedig 0,5 százalékos mínuszban van.

usanyito0901

Kedvezőtlen lehet a nyitás Amerikában

A határidős részvényindexek jelenlegi állása alapján a Nasdaq 0,8, az S&P 500 0,5, a Dow pedig 0,4 százalékos mínuszban nyithat.

Új igazgatósági és felügyelőbizottsági tagok az MKB-nál

Az MKB Bank közgyűlése csütörtökön az igazgatósági és felügyelőbizottsági tagokat érintő határozatokat hozott.

Tovább a cikkhez

Már a távközlés húzza a 4iG-t

A tegnap piaczárást követően közzétett gyorsjelentés után ma online elemzői tájékoztatót tartott a 4iG, ahol több érdekes információ is elhangzott.

Tovább a cikkhez

A helyzet változatlan

A délutáni órákban nem látni nagyobb változást, továbbra is negatív hangulatban zajlik a kereskedés az európai tőzsdéken.

Őrzi első helyét a Wood a hazai brókersorrendben

A továbbra is fennálló, globális gazdasági bizonytalanság ellenére a BÉT vezető részvényindexe, a BUX index az előző hónaphoz hasonlóan tartani tudta pozícióját, így 41 877,2 pontos értékkel zárta az augusztust. A részvénypiacot továbbra is nyárias forgalom jellemezte, az összforgalom 209 milliárd forintot tett ki, amely napi 9 milliárd forintnak felelt meg. A blue chipek közül az OTP kurzusában zajlott a legélénkebb kereskedés, a bankpapír forgalma 111 milliárd forint volt. Az OTP-t sorrendben a Mol és a Richter követte 49,6-41,3 milliárd forintnyi forgalommal. A brókercégek forgalmi rangsorában a Wood&Company zárt az élen, a második-harmadik helyen pedig a Concorde és az Erste Bank végzett.

Tovább a cikkhez

Kisebb pluszban az OTP

A hazai blue chipek közül csak az OTP részvényei emelkednek.

Tovább a cikkhez

Újabb amerikai IPO rejtély: 13 000 százalékot ralizott a kínai részvény

Az AMTD Digital és a Magic Empire Global után egy újabb kínai cég okozott meglepetést a befektetőknek azzal, hogy hatalmas emelkedést produkált az első kereskedési napján az amerikai tőzsdén. Az Addentax Group 13 000 százalékot emelkedett szerdán a bevezetést követően, a kereskedést a túlzott volatilitás miatt több mint 20 alkalommal kellett megszakítani. A vállalat piaci kapitalizációja 20 milliárd dollárra duzzadt, amivel nagyobb, mint az S&P 500 index komponenseinek mintegy harmada.

Tovább a cikkhez

Új operatív vezérigazgatóhelyettest nevezett ki a Nyomda

2022. szeptember elsejei hatállyal Sajó Nikolettát nevezte ki a Nyomda operatív vezérigazgatóhelyettesének – áll a cég közleményében.

Tovább a cikkhez

Kulcsszint alatt a bitcoin

A nemzetközi hangulat fokozódó romlásával továbbra is kerülik a befektetők a kockázatosabb eszközöket, ennek következtében ismét nő a kriptovalutákra nehezedő nyomás, a bitcoin árfolyama a 20 000 dolláros támaszszint alatt áll a délelőtti órákban.

btc20kalatt

Továbbra is lefelé az irány

A délelőtti órákban továbbra is a rossz hangulat jellemzi a kereskedést az európai börzéken. A vezető részvényindexek közül a német DAX és a francia CAC is 1 százalék feletti mínuszban áll. Jobban teljesít a nemzetközi átlaghoz képest a magyar tőzsde, a BUX mérsékelt, 0,4 százalékos esésben van.

Ezekkel a befektetésekkel nyerhettél, vagy bukhattál idén nagyot a tőzsdéken

Ha körbenézünk a világban, bőven van miért pesszimistának lennünk: már több mint fél éve tart a szomszédunkban a háború, Tajvajon is fokozódik a feszültség, ráadásul a szakértők szerint az Izrael és Irán közötti háború is elkerülhetetlen. Eközben elszálltak az energia- és a nyersanyagárak; ahogy közeledünk a tél felé, egyre kevesebb gázt küldenek az oroszok Európába; több évtizedes csúcsok közelében van az infláció a világban, a jegybankok pedig a kamatemelési ciklusaik közepén járnak. Ráadásul akkor még nem is beszéltünk a recesszióval kapcsolatos félelmekről, amelyek egyre jobban rányomják a bélyegük a piaci hangulatra. Összességében tehát bőven volt miért pesszimistának lenniük a befektetőknek, és ez meg is látszik a fontosabb tőkepiaci eszközök idei árfolyamváltozásán.

Tovább a cikkhez

Határozottabb mínuszban Európa

A nyitást követően a DAX 08, a FTSE 0,7, a CAC pedig 1 százalékos mínuszban van.

daxszept

Eséssel indul a nap a magyar tőzsdén

A blue chipek közül mérsékelt elmozdulásban van a Richter és az OTP, határozottabb esésben a Mol és a Magyar Telekom

Tovább a cikkhez

Pluszban a magyar tőzsde

A BUX 0,3 százalékos emelkedésben van a nyitást követő percekben.

magyarnyito09

Növekvő árbevétel és eredmény PannErgy-nél, tarthatók lesznek az idei célok

2022. első félévében jelentősen megváltoztak az energiapiaci körülmények, mind világszinten, mind Magyarországon. A radikálisan megnövekedett szénhidrogén árak és ellátás bizonytalanság, továbbá a jelentős széndioxid kibocsátási kvóta költségek következtében a geotermikus energia versenyképessége tovább növekedett. Az ellátás bizonytalanság és a tárgyidőszakban kiéleződött fosszilis energiafüggőség csökkentésére, illetve a fenntarthatóságra, környezetvédelemre gyakorolt pozitív hatásai miatt felértékelődött a PannErgy főtevékenységét jelentő geotermikus energiatermelés.

Tovább a cikkhez

Újra veszteséges lett a magyar Vodafone, amit éppen felvásárolni készül a 4iG és a magyar állam

Múlt hét elején érkezett a bombahír, hogy a 4iG és a magyar állam felvásárolná a Vodafone Magyarországot. A tranzakció részleteiről, a magyar Vodafone piaci pozíciójáról és a tranzakció árazásáról már írtunk, most pedig megérkeztek a Vodafone Magyarország legfrissebb, 2021-es pénzügyi évről szóló számai is, ezekből kiderült, hogy zsinórban második éve veszteséges volt a vállalat.

Tovább a cikkhez

A legnagyobb amerikai banknál is razziát tartottak Európa legnagyobb adócsalási botránya miatt

Német ügyészségi nyomozók adócsalási ügyben razziáztak a JPMorgan helyi irodáiban. A több mint egy évtizedre visszanyúló "cum-ex" botrány miatt folytatott kiterjedt nyomozás az elmúlt hónapokban felgyorsult, és bankok hosszú sorát érinti – írja a Financial Times.

Tovább a cikkhez

Folytatódhat az esés

Mik az aktuális események a tőzsdéken?

  • Eséssel zártak tegnap a vezető amerikai részvényindexek, a Dow Jones 0,9 százalék mínuszban zárt, a S&P 500 0,8 százalékkal került lejjebb, míg a Nasdaq 0,6 százalékot esett.
  • Az ázsiai tőzsdéken ma reggel felemás hangulat látszik, a Nikkei 1,54 százalékos mínuszban áll, a Hang Seng 2,12 százalékkal került lejjebb, míg a CSI 300 0,09 százalékos pluszban van.
  • Kedvezőtlen nyitást jeleznek előre az európai határidős részvényindexek, a DAX 0,59 százalékot eshet, a CAC 0,38 százalék mínuszban nyithat, míg a FTSE 0,57 százalékkal kerülhet lejjebb.
  • Eséssel nyithatnak az amerikai tőzsdék, a határidős részvényindexek jelenlegi állása alapján a Dow Jones 0,29 százalékkal kerülhet lejjebb, a S&P 500 0,59 százalék mínuszban nyithat, míg a Nasdaq 1,08 százalékot eshet.

Mi várható makro fronton?

A keddi kamatdöntés után ma várhatóan az irányadó egyhetes betéti rátát is megemeli majd az MNB hasonló mértékben. Emellett a KSH a második negyedéves GDP-adat részletes verzióját publikálja.

2022. augusztus 22-28. makronaptár
Magyar makrogazdaság
augusztus 30. kedd 11:30 ÁKK 3 hónapos dkj aukció  
augusztus 30. kedd 14:00 MNB Kamatdöntés  
augusztus 30. kedd 15:00 MNB Közlemény  
augusztus 31. szerda 8:30 MNB Hitelintézetek mérlege júl.
augusztus 31. szerda 8:30 MNB Kamatstatisztika júl.
augusztus 31. szerda 9:00 KSH Beruházás Q2
augusztus 31. szerda 9:00 KSH Ipari termelői árak júl.
szeptember 1. csütörtök 9:00 MLBKT Feldolgozóipari bmi aug.
szeptember 1. csütörtök 9:00 KSH GDP (második becslés) Q2
szeptember 1. csütörtök 9:00 KSH Külkereskedelem (felülvizsgált) jún.
szeptember 1. csütörtök 9:00 MNB Egyhetes betéti tender (kamat)  
szeptember 1. csütörtök 15:00 MNB Egyhetes betéti tender (elfogadott összeg)  
szeptember 2. péntek 8:30 MNB Biztosítók prudenciális adatai Q2
szeptember 2. péntek 8:30 MNB Hitelintézetek prudenciális adatai júl.
Nemzetközi makrogazdaság
augusztus 30. kedd 9:00 Spanyolo. Infláció aug.
augusztus 30. kedd 14:00 Németo. Infláció aug.
augusztus 31. szerda 3:00 Kína Feldolgozóipari bmi aug.
augusztus 31. szerda 8:45 Franciao. Infláció aug.
augusztus 31. szerda 8:45 Franciao. GDP (második becslés) Q2
augusztus 31. szerda 9:55 Németo. Munkanélküliség aug.
augusztus 31. szerda 11:00 Olaszo. Infláció aug.
augusztus 31. szerda 11:00 EU  Infláció aug.
augusztus 31. szerda 14:15 USA ADP munkaerőpiaci index aug.
szeptember 1. csütörtök 3:45 Kína Caixin feldolgozóipari bmi aug.
szeptember 1. csütörtök 8:00 Németo. Kiskereskedelem júl.
szeptember 2. péntek 8:00 Németo. Külkereskedelem júl.
szeptember 2. péntek 11:00 EU  Termelői árak júl.
szeptember 2. péntek 14:30 USA Munkanélküliség aug.
szeptember 2. péntek 16:00 USA Gyáripari megrendelések júl.
Forrás: Portfolio-gyűjtés        

Mi történt eddig a tőzsdéken?

  • A vezető amerikai, ázsiai európai és régiós részvényindexek közül idén -1,4 százalékos elmozdulással a FTSE index áll az élen, a sereghajtó 27,6 százalékos eséssel a WIG20 index.
  • A hazai blue chipek közül idén a legjobban a Mol részvénye teljesített 9,1 százalékos emelkedéssel, a sor végén az OTP papírja áll 48,8 százalékos eséssel.
  • A fontosabb nyersanyagok közül év eleje óta a Brent árfolyama már 23,2 százalékot emelkedett.
Fontosabb instrumentumok
  Árfolyam 1 nap 1 hét 1 hónap Idén 1 év 5 év
Amerikai részvényindexek              
Dow Jones 31 510,43 -0,9% -4,4% -4,1% -13,3% -10,9% 43,6%
S&P 500 3 955 -0,8% -4,5% -4,2% -17,0% -12,6% 60,0%
Nasdaq 12 272,03 -0,6% -5,0% -5,2% -24,8% -21,2% 104,9%
Ázsiai részvényindexek              
Nikkei 28 091,53 -0,4% -0,8% 1,0% -2,4% 0,0% 43,0%
Hang Seng 19 954,39 0,0% 3,6% -1,0% -14,7% -22,9% -28,7%
CSI 300 4 078,84 0,1% -0,1% -2,2% -17,4% -15,1% 6,7%
Európai részvényindexek              
DAX 12 834,96 -1,0% -2,9% -4,8% -19,2% -18,9% 6,5%
CAC 6 125,1 -1,4% -4,1% -5,0% -14,4% -8,3% 20,4%
FTSE 7 284,15 -1,1% -2,5% -1,9% -1,4% 2,3% -2,0%
FTSE MIB 21 559,32 -1,2% -3,9% -3,8% -21,2% -17,1% -0,5%
IBEX 7 886,1 -1,2% -3,8% -3,3% -9,5% -10,9% -23,4%
Régiós részvényindexek              
BUX 41 877,22 -1,1% -2,8% 0,2% -17,4% -19,4% 9,9%
ATX 2 898,8 0,3% -3,4% -4,3% -24,9% -19,9% -10,3%
PX 1 173,82 -0,8% -0,9% -4,8% -17,7% -8,6% 14,8%
WIG20 50 174,09 -0,1% -4,8% -8,8% -27,6% -29,3% -22,8%
Magyar blue chipek              
OTP 8 492 -1,5% -7,5% 4,6% -48,8% -52,4% -18,7%
Mol 2 750 -1,6% -1,8% -5,4% 9,1% 13,4% -7,6%
Richter 8 045 -1,2% -0,1% -0,4% -7,8% -9,2% 20,4%
Magyar Telekom 338 1,2% 0,3% 8,2% -17,9% -21,6% -30,7%
Nyersanyagok              
WTI 90,05 -2,3% -5,9% -11,2% 19,7% 31,2% 90,7%
Brent 96,55 -2,8% -4,7% -12,3% 23,2% 32,2% 84,6%
Arany 1 719,56 -0,3% -2,0% -2,5% -5,6% -4,8% 30,7%
Ezüst 18,15 -1,7% -5,1% -10,4% -22,0% -24,1% 3,3%
Devizák              
EURHUF 402,0750 -0,7% -1,8% -0,4% 9,1% 15,2% 31,6%
USDHUF 399,8558 -1,4% -2,4% 1,0% 23,4% 35,2% 55,6%
GBPHUF 463,3049 -1,3% -4,4% -3,7% 5,5% 13,9% 39,6%
EURUSD 1,0056 0,7% 0,6% -1,4% -11,6% -14,8% -15,4%
USDJPY 138,9100 0,0% 1,6% 3,9% 20,7% 26,4% 26,2%
GBPUSD 1,1636 0,0% -1,6% -4,4% -14,1% -15,5% -9,7%
Kriptovaluták              
Bitcoin 20 059 1,2% -6,1% -15,7% -56,6% -57,5% 323,7%
Állampapírok              
10 éves amerikai állampapírhozam 3,14 0,7% 0,9% 19,1% 109,9% 145,5% 48,3%
10 éves német állampapírhozam 1,48 1,7% 13,3% 92,8% -926,3% -448,8% 411,8%
10 éves magyar állampapírhozam 8,98 -0,4% 0,8% 7,9% 96,1% 198,3% 195,4%
Forrás: Refinitiv, Portfolio

Címlapkép forrása: Getty Images

Érmék tőzsde háttérrel
forint készpénz bankjegy
rubel
gáz főzés sütés
rubel hrivnya euró dollár

Holdblog A nagy klímalottó

Ha összevetjük a fenntarthatatlan gazdasági rendszerünket a klasszikus szerencsejátékkal, a lottóval, sokatmondó...

Online előadás
Grafikonosdi és minden ami friss hír.
Díjmentes online előadás
Minden, amit a kezdéshez tudni érdemes.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu
2022. október 6.
Banking Technology 2022
2022. október 18.
Portfolio Future of Finance 2022
2022. szeptember 28.
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
2022. október 19.
Budapest Economic Forum 2022
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Érmék tőzsde háttérrel