bull bear medve bika tőzsde
Üzlet

Több hét esés után itt a fordulat a tőzsdéken

Portfolio
A hét közepe óta rali üzemmódban vannak a világ tőzsdéi, volt is honnan emelkedni, ugyanis augusztus közepe óta az eladók uralták a piacot, abból jött a felpattanás, ami részben technikai okokkal, részben shortzárásokkal, részben pedig jó vállalati gyorsjelentésekkel magyarázható. A befektetők kockázatvállalási hajlandóságának emelkedését jól jelzi, hogy nagyot emelkedett az elmúlt hónapokban mostohán kezelt kriptoeszközök árfolyama.

Erős lett a vége

A Dow Jones 1,2, az S&P 500 1,6 százalék pluszban fejezte be a kereskedést, a bankrészvények és a nagy tech cégek papírjainak lendülete a zárásig kitartott.

dow6486593

Folytatódik a rali

A Dow Jones 0,9, az S&P 500 1,2 százalék pluszban áll, az emelkedésben a bankrészvények és a technológiai papírok járnak az élen. A maival együtt már zsinórban harmadik napja emelkednek az amerikai részvénypiacok.

spx34566

Ma is alulteljesített a magyar tőzsde

A hazai blue chipek közül csak a Mol részvényei zártak mínuszban.

Tovább a cikkhez

Amerika is jelentős pluszban

A nyitást követően a tengerentúlon is folytatódik az emelkedés, a Nasdaq már 1,9, az S&P 500 1,4, a Dow pedig 1,2 százalékos pluszban van.

dji061601

Kitűnő a hangulat Európában

A délutáni órákban is jelentős pluszban vannak az európai börzék, a vezető indexek közül a CAC 1,6, a DAX pedig 1,4 százalékos emelkedésben van.

A magyar tőzsde ma is alulteljesít, "csak" 0,2 százalékos pluszban van a BUX.

Rekordnyár a Wizz Airnél: még soha nem szállítottak ennyi utast

A Wizz Air a június-augusztus közötti nyári szezonban közel 13 millió utast szállított; amely a tavalyi év azonos időszakához képest 76 százalékos utasforgalom-növekedést jelent – tette közzé a társaság.

Tovább a cikkhez

Pluszban Amerika

A nyitást követően a Nasdaq 1,1, az S&P 500 0,8, a Dow pedig 0,7 százalékos pluszban van.

usanyito0909

Nagyon nagy bajban az egyik legnagyobb német gázimportőr, állami támogatást kellett kérnie

Németország harmadik legnagyobb gázimportőre, a Verbundnetz Gas (VNG) állami segítséget kért a szövetségi kormánytól megrendült likviditási helyzete miatt, mivel az orosz gázimport csökkenése után jelentős többletköltségei keletkeztek a gáz piaci áron történő beszerzésével.

Tovább a cikkhez

Életjeleket mutat a bitcoin, komoly rali van ma a kriptopiacon

Komoly rali alakult ki a kriptovaluták piacán, a bitcoin közel 9 százalékot emelkedett pénteken, részben annak köszönhetően, hogy az amerikai dollár gyengült, a részvénypiacokon pedig javult a hangulat. Ezzel a legnagyobb piaci értékű kriptovaluta árfolyama ismét áttörte a lélektanilag is fontos 20 000 dolláros szintet.

Tovább a cikkhez

Tovább esik a gázár, vajon fellélegezhetünk?

Igencsak széles, közel 35 százalékos tartományban mozgott a holland tőzsdén jegyzett gáz ára a héten, az Északi Áramlat 1 vezetéken szünetelő szállítás következtében jelentős emelkedésben indult a hét, és miközben az uniós országok sorra jelentik be az energiavészhelyzeti szigorításokat, addig új információkat is megtudhattunk az uniós ársapka tervezetéről is, mely információk napvilágot látását követően sokkal kevésbé voltak hektikusak a piaci mozgások az utóbbi két napban.

Tovább a cikkhez

Tovább folytatódik az emelkedés

A délutáni órákban is kitart a jó hangulat Európában.

A horvátok betiltják a földgáz exportját - Mi lesz a Mollal?

Energiaválság alakult ki Európában, miután a gáz és az áram ára a korábbi évek átlagának sokszorosára emelkedett, az idei tél pedig már nem csak az elszálló árakról, hanem arról is szól, vajon lesz-e elég áram és gáz a vállalkozások és a háztartások ellátására. Ilyen környezetben minden ország drasztikus lépéseket tesz az ellátásbiztonság növelésére, így vannak ezzel a horvátok is, ahol Davor Filipovic gazdasági miniszter tegnap bejelentette, hogy az energiaellátás-biztonság érdekében az állam betiltja a Horvátországban kitermelt gáz exportját. Az ügynek politikai színezete is van, Filipovic ugyanis azt is kiemelte, hogy a több mint 50 milliárd forintnyi veszteséggel járó csalással botrányba keveredett Mol-leányvállalat, az INA vezetősége már nem élvezi a zágrábi kormány támogatását. Megnéztük, hogyan hat a horvát gázpiaci korlátozás a Molra.

Tovább a cikkhez

Továbbra is pluszban a Magyar Telekom és az OTP

A hazai blue chipek közül a Magyar Telekom és az OTP részvényei vannak pluszban.

Tovább a cikkhez

Energiaválság: azonnali válaszokra van szükség az uniós biztos szerint

Az energiapiacok és az energiaellátás Oroszország ukrajnai háborúja okozta helyzete azonnali válaszokat igényel - jelentette ki Kadri Simson, az Európai Bizottság energiaügyi biztosa Brüsszelben, a tagországok energiaügyi minisztereinek rendkívüli tanácskozását megelőzően pénteken.

Tovább a cikkhez

Mégis mekkora összeomlás jön a tőzsdéken? - Itt van 4 lehetséges forgatókönyv

Meddig eshetnek a részvénypiacok? Teszi fel a kérdést cikkében a Marketwatch, amelyben négy pesszimista szcenáriót vázolnak fel a Wall Street-i veterán, a DataTrek Research alapítójának prognózisai alapján.

Tovább a cikkhez

Amikor a kormány ajtóstul ront be a házba, aztán köszön és egyeztet

Covid-járvány, ukrajnai háború, energiaválság, elszálló infláció, csak néhány téma, ami mozgatta a tőzsdéket az elmúlt hónapokban. A turbulenciák, a volatilitás általában élénkíti a tőkepiaci kereskedést, ebből profitálnak világszerte a befektetési szolgáltatók, nem volt ez másként Magyarországon sem, a szolgáltatók bevételei és profitja is meredeken emelkedett. A kormány itt is illetéket vetett ki, amiről persze a szokásos menetrend szerint előzetesen nem egyeztetett a szektor vállalataival, sikerült is egy sok szempontból nehezen értelmezhető, és versenysemlegesnek nem nevezhető jogszabályt létrehozni. Pozitívum viszont, hogy a jogszabály megjelenése óta van egyeztetés a politika és a szektor között, és már történtek is érdemi változások a vonatkozó jogszabályban.

Tovább a cikkhez

Nagyot mennek a bankrészvények az EKB történelmi lépését követően

Az EKB tegnapi kamatdöntő ülésén 75 bázispontos kamatemelésről határozott, és a jegybank további utalásokat tett arra, hogy további, a tegnapihoz hasonló emelésekre kerülhet sor a jövőben. Ennek következtében ma szép pluszban vannak az európai börzék, az emelkedésben pedig a bankrészvények járnak az élen, az európai nagybankok és a régiós pénzintézetek papírjaiban is találhatóak kiugró értékek.

Tovább a cikkhez

Egyre feljebb

A délelőtti órákban továbbra is kitart a jó hangulat az európai tőzsdéken, a vezető börzék közül a DAX már 1,6, a CAC pedig 1,5 százalékos pluszban van.

Csatát nyert a Citigroup a tévedésből elküldött 500 millió dollár ügyében

Egy amerikai fellebbviteli bíróság hatályon kívül helyezte azt a döntést, amely lehetővé tette hedge fundok számára, hogy megtartsák a Citigroup által tévesen nekik küldött félmilliárd dollárt. Megcsillant a remény, hogy a Wall Street-i bank így visszaszerezheti a pénzét - derült ki a Financial Times összefoglalójából.

Tovább a cikkhez

Szép pluszban Európa

A nyitást követően kifejezetten jól teljesítenek a régiós indexek, a vezető börzék közül mérsékelt pluszban van a német DAX, és a francia CAC is.

Jól kezdi a napot az OTP és a Magyar Telekom

A nyitást követően a hazai blue chipek közül csak a Mol részvényei vannak mínuszban.

Tovább a cikkhez

Emelkedésben a BUX

A nyitást követően a magyar tőzsde 0,4 százalékos emelkedésben van.

0909

Vegyes a kép

Mik az aktuális események a tőzsdéken?

  • Emelkedéssel zártak tegnap a vezető amerikai részvényindexek, a Dow Jones 0,6 százalék pluszban fejezte be a napot, a S&P 500 0,7 százalékot emelkedett, míg a Nasdaq 0,5 százalék pluszban zárt.
  • Az ázsiai tőzsdéken ma reggel felemás hangulat látszik, a Nikkei 0,19 százalékot esett, a Hang Seng 2,54 százalékkal került feljebb, míg a CSI 300 0,08 százalékot emelkedett.
  • Iránykereséssel indulhat a nap az európai börzéken, a határidős részvényindexek jelenlegi állása alapján a DAX 0,04 százalékkal kerülhet feljebb, a CAC 0,38 százalék mínuszban nyithat, míg a FTSE 0,32 százalékot emelkedhet.
  • Az amerikai határidős részvényindexek emelkedést vetítenek előre a piacnyitásra, a Dow Jones 0,23 százalék pluszban nyithat, a S&P 500 0,32 százalékot emelkedhet, míg a Nasdaq 0,52 százalékkal kerülhet feljebb.

Mi várható makro fronton?

Ma fontos magyar adat már nem érkezik, egyedül a kínai inflációra érdemes figyelni. A szokásossal ellentétben ezúttal szombaton is várható esemény, az európai pénzügyminiszterek ezen a napon ülnek össze.

2022. szeptember 5.-11. makronaptár
Magyar makrogazdaság
szeptember 6. kedd 9:00 KSH Kiskereskedelem júl.
szeptember 6. kedd 9:00 KSH Szálláshelyek forgalma júl.
szeptember 6. kedd 11:30 ÁKK 3 hónapos dkj aukció  
szeptember 7. szerda 8:30 MNB Értékpapír-statisztikák júl.
szeptember 7. szerda 9:00 KSH Ipar (első becslés) júl.
szeptember 8. csütörtök 9:00 KSH Infláció aug.
szeptember 8. csütörtök 9:00 KSH Külkereskedelem (első becslés) júl.
szeptember 8. csütörtök 9:00 MNB Egyhetes betéti tender (kamat)  
szeptember 8. csütörtök 11:00 PM Előzetes ÁHT aug.
szeptember 8. csütörtök 15:00 MNB Egyhetes betéti tender (elfogadott összeg)  
Nemzetközi makrogazdaság
szeptember 5. hétfő 3:45 Kína Caixin BMI (szolgáltatószektor) aug.
szeptember 5. hétfő 11:00 EU Kiskereskedelem júl.
szeptember 6. kedd 8:00 Németo. Gyáripari megrendelések júl.
szeptember 6. kedd 16:00 USA ISM BMI (szolgáltatószektor) aug.
szeptember 7. szerda 4:00 Kína Külkereskedelem aug.
szeptember 7. szerda 11:00 EU GDP Q2
szeptember 7. szerda 15:10 USA Jerome Powell (Fed) beszéde  
szeptember 7. szerda 20:00 USA Fed Bézs könyv  
szeptember 8. csütörtök 1:50 Japán GDP Q2
szeptember 8. csütörtök 14:15 EU EKB kamatdöntés  
szeptember 8. csütörtök 14:45 EU EKB sajtótájékoztató  
szeptember 9. péntek 3:30 Kína Infláció aug.
szeptember 10. szombat 9:00 EU Ecofin-ülés  
Forrás: Portfolio-gyűjtés        

Mi történt eddig a tőzsdéken?

  • A vezető amerikai, ázsiai európai és régiós részvényindexek közül idén -1,7 százalékos elmozdulással a FTSE index áll az élen, a sereghajtó 29,1 százalékos eséssel a WIG20 index.
  • A hazai blue chipek közül idén a legjobban a Mol részvénye teljesített 5,8 százalékos emelkedéssel, a sor végén az OTP papírja áll 48,1 százalékos eséssel.
  • A fontosabb nyersanyagok közül év eleje óta a Brent árfolyama már 13,8 százalékot emelkedett.
Fontosabb instrumentumok
  Árfolyam 1 nap 1 hét 1 hónap Idén 1 év 5 év
Amerikai részvényindexek              
Dow Jones 31 774,52 0,6% 0,4% -3,2% -12,6% -9,3% 45,8%
S&P 500 4 006,18 0,7% 1,0% -3,2% -15,9% -11,3% 62,8%
Nasdaq 12 321,19 0,5% 0,4% -6,4% -24,5% -21,1% 108,4%
Ázsiai részvényindexek              
Nikkei 28 065,28 2,3% 1,5% -0,7% -2,5% -7,0% 45,6%
Hang Seng 18 854,62 -1,0% -3,8% -5,9% -19,4% -28,4% -31,9%
CSI 300 4 037,68 -0,4% -0,1% -2,7% -18,3% -18,8% 5,5%
Európai részvényindexek              
DAX 12 904,32 -0,1% 2,2% -5,7% -18,8% -17,3% 4,9%
CAC 6 125,9 0,3% 1,5% -6,1% -14,4% -8,1% 19,8%
FTSE 7 262,06 0,3% 1,6% -2,9% -1,7% 2,3% -1,6%
FTSE MIB 21 678,08 0,9% 1,8% -4,6% -20,7% -16,2% -0,5%
IBEX 7 916,8 0,8% 1,4% -4,3% -9,1% -10,4% -21,8%
Régiós részvényindexek              
BUX 40 863,94 -1,0% -1,4% -7,2% -19,4% -22,2% 8,7%
ATX 2 938,89 1,2% 4,6% -3,4% -23,9% -19,4% -9,0%
PX 1 172,22 1,7% 1,6% -5,2% -17,8% -9,2% 14,8%
WIG20 49 104,24 0,5% 1,3% -10,7% -29,1% -30,8% -23,6%
Magyar blue chipek              
OTP 8 608 -0,8% 2,0% -7,3% -48,1% -53,3% -16,0%
Mol 2 666 -0,7% -2,1% -9,2% 5,8% 10,7% -9,2%
Richter 7 680 -1,4% -3,6% -7,5% -12,0% -11,1% 15,0%
Magyar Telekom 314 -2,8% -4,8% -0,6% -23,7% -27,8% -34,2%
Nyersanyagok              
WTI 84,04 1,9% -3,5% -10,1% 11,7% 21,1% 77,0%
Brent 89,24 1,2% -3,4% -7,7% 13,8% 22,7% 64,6%
Arany 1 706,86 -0,3% 0,5% -4,5% -6,3% -4,8% 26,8%
Ezüst 18,48 1,2% 3,9% -10,5% -20,6% -23,0% 2,3%
Devizák              
EURHUF 396,3750 -0,2% -1,2% 0,7% 7,5% 13,3% 29,3%
USDHUF 398,1068 -0,3% -1,4% 3,4% 22,8% 34,4% 56,2%
GBPHUF 456,5400 0,2% -2,1% -2,3% 3,9% 11,9% 35,8%
EURUSD 0,9957 0,1% 0,2% -2,6% -12,4% -15,7% -17,2%
USDJPY 144,4900 0,0% 3,2% 7,3% 25,5% 31,0% 33,9%
GBPUSD 1,1489 0,2% -0,3% -5,2% -15,2% -16,4% -12,9%
Kriptovaluták              
Bitcoin 19 322 0,2% -4,0% -18,9% -58,2% -58,1% 348,1%
Állampapírok              
10 éves amerikai állampapírhozam 3,29 0,8% 0,8% 19,1% 119,6% 146,7% 60,3%
10 éves német állampapírhozam 1,72 8,8% 9,2% 104,2% -1 058,1% -635,9% 441,0%
10 éves magyar állampapírhozam 9,05 -0,9% 0,3% 13,7% 97,6% 187,3% 203,7%
Forrás: Refinitiv, Portfolio

Címlapkép forrása: Getty Images

Orban Viktor parlament energiaugyi bejelentesek
GettyImages-1429689600
Erdogan
2022. október 6.
Banking Technology 2022
2022. október 18.
Portfolio Future of Finance 2022
2022. október 4.
A Masterplast sztori a tőzsdén!
2022. október 19.
Budapest Economic Forum 2022
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu
Online előadás
Meddig esik az OTP? Mekkora galibát okozhat feszült helyzet a részvénypiacnak?
Díjmentes online előadás
Hogyan működik a tőzsde, mik az alapok, hogy válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát?
befektető tőzsde este árfolyam getty stock