Előfizetői tartalom

Megérkezett a friss biztosítói lista: a te biztosítód hányadik a rangsorban?

Portfolio
Megjelent az MNB legújabb Aranykönyve, a bankok, alapkezelők és nyugdíjpénztárak után a biztosítók és biztosításközvetítők 2021-es sorrendjét állítjuk fel ez alapján az alábbiakban.

Biztosítósok is szép számmal jelen lesznek a Portfolio október 18-ai Future of Finance 2022 rendezvényén, érdemes regisztrálni az eseményre!

Ahogy már hosszú ideje, a német tulajdonú Allianz és az olasz tulajdonú Generali vezeti a hazai biztosítók díjbevétel szerinti rangsorát, az Aegon pedig a harmadik helyen áll. Az Allianz 213, a Generali 187, az Aegon 146 milliárd forint bruttó díjbevételt ért el tavaly. Az idei évtől a harmadik helyen álló Aegon és a hatodik Union már egy csoportot alkot az osztrák Vienna Insurance Group 55%-os és a magyar állam 45%-os tulajdonaként, őket összeadva 263 milliárdos díjbevétellel ezt a csoportot találnánk a hazai szektor élén.

Ahogy a díjbevételben, úgy a biztosítási tevékenységből származó termelt profit, vagyis a biztosítástechnikai eredmény alapján is dominánsabb a nem-életbiztosítási üzletág a legnagyobb biztosítóknál, mint az életbiztosítási. Ez alól az első ötben csak a Posta Biztosító jelent kivételt, ahol az élet ág a hangsúlyosabb. Tavaly még csak a nem-életbiztosítási üzletágakat terhelte biztosítási különadó, az idén bevezetett pótadó azonban már mindkét üzletágat terheli a második félévtől, igaz, a nem-élet üzletág viseli a terhek döntő részét továbbra is, mint ahogy a kárinfláció, illetve a kárgyakoriság növekedése is elsősorban ezt az üzletágat sújtja. Az üzletág eredménye már a második negyedévben veszteségbe fordult.

A nem-élet üzletágak nyereségtermelése határozta meg tavaly még, hogy mely biztosítók mutatták fel a legnagyobb adózott eredményt. Ahogy a biztosítók éves beszámolóinak közzététele után, június elején már írtunk róla, négy olyan társaság volt, amelynek a profitja meghaladta tavaly a 10 milliárd forintot, e biztosítók azonban ehhez hasonló nagyságrendű pótadó befizetésére lesznek kötelezve idén és jövőre, az 50 milliárd forint körüli elvonás a szektor tavalyi nyereségének több mint 60%-át és az eddigi különadó több mint 40%-át jelenti.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés