bull bear tőzsde
Üzlet

Kicsit szépített Amerika, de maradt még a mínuszból

Portfolio
A hét első felében jelentősen elromlott a hangulat a nemzetközi piacokon, egészen pontosan a csalódást keltő keddi amerikai inflációs adat volt, ami miatt durva esést láttunk világszerte a tőzsdéken, hiszen ez tovább táplálta az agresszív kamatemelésekkel kapcsolatos várakozásokat. Keddtől kezdve tehát egy folyamatos esést lehet látni a tőzsdéken, és továbbra sem tűnik úgy, hogy enyhülne a nyomás, ráadásul tegnap az IMF és a Világbank is borús előrejelzéseket közölt a gazdasági kilátásokkal kapcsolatban. A negatív hírárammal együtt a tőzsdék is jelentősen esnek, az európai piacok is mínuszban indították a napot, majd a nyitástól távolodva egyre lejjebb kerültek a vezető indexek, az USA-ban pedig szintén jelentős esést lehet ma látni.

A FedEx warningja tett be

Egész nap a FedEx fájdalmas profit warningja körül forgott a kereskedés, a szállítmányozási cég végül több mint 21%-os mínuszban zárt, a rivális UPS 4,7%-ot esett, míg az Amazon 2,2%-kal gyengült a szektor botladozása alatt.

Maradt mínusz a végére is

A nap végén a Dow Jones 0,45%-os mínuszban fejezte be a napot, így a korábbi 300 pont körüli gyengülése fele maradt meg. Az S&P-500 0,7%-kal, a Nasdaq pedig 0,9%-kal esett csütörtöki értéke alá.

Kőként zuhan a FedEx

Durva profit warningot tett közzé pénteken a FedEx, melynek papírjai így több mint 22%-kal szakadtak be. Gyengén muzsikál az Amazon is, közel 3%-ot veszített, a szektor harmadik nagy képviselője, a UPS pedig 4,6%-ot zuhant. Vagyis az egyik legnagyobb szereplő romló kilátásai az egész szektort magukkal rántották.

Komoly az esés Amerikában is

A kereskedés félidejéhez közeledve a Dow Jones index közel 1%-os mínuszban van, az S&P-500 1,2%-kal, a Nasdaq pedig 1,4%-kal esett csütörtökhöz képest.

Nem lett szép a zárás a magyar tőzsdén

Alaposan elromlott a nemzetközi hangulat a tőzsdéken a héten, ezt tovább tetézte, hogy tegnap az IMF és a Világbank is borús előrejelzéseket közölt a gazdasági kilátásokkal kapcsolatban, és akkor még nem is beszéltünk a Fedex tegnap esti profit warningjáról, amelynek hatására több mint 20 százalékot zuhant a papír – összegezve tehát bőven voltak a napokban olyan hírek, amelyek a negatív irányban befolyásolták a kereskedés hangulatát, és ennek megfelelően a tőzsdéken jelentős esés bontakozott a mai nap folyamán, ez alól a magyar piac sem képzett kivételt.

Tovább a cikkhez

Durván megütötték a Molt

Jelentős mínuszba került ma délután a Mol árfolyama, amelyben technikai tényezők mellett többek között az is szerepet játszott, hogy az Erste jelentősen visszavágta a részvényre vontakozó célárát, valamint az ajánlását is vételről tartásra módosította.

Tovább a cikkhez

Komoly mínuszok az USA-ban

Jelentősen esnek az amerikai tőzsdék a nyitást követően, a Dow 1,1 százalékkal került lejjebb, míg az S&P 500 1,1 százalékos mínuszban indította a napot a Nasdaq pedig 1,4 százalékot esett. Az alapvetően negatív hangulatra rátette lapáttal a FedEx figyelmeztetése, melynek hatására 24 százalékot zuhant ma a papír. A vállalat a csütörtökön késő este visszavonta éves előrejelzését, és meredeken alacsonyabb negyedéves nyereséget és alacsonyabb bevételt prognosztizált. A hír nyomást gyakorolt más szállítmányozási részvényekre és rontotta a befektetői hangulatot, mivel a FedEx vezérigazgatója, Raj Subramaniam csütörtökön késő este a CNBC-nek azt mondta, hogy a világgazdaság valószínűleg recesszió felé tart.

spx30101235023501

Nagy hajrá jöhet még idén a tőzsdéken a Morgan Stanley stratégája szerint

A Morgan Stanley egyik vezető stratégája szerint az S&P 500 amerikai tőzsdeindex az év végére visszapattanhat a mostani szintről, mivel az infláció valószínűleg júliusban már tetőzött. Azt is elárulta a szakember, hogy ő milyen részvényeket javasol most vételre.

Tovább a cikkhez

Nem akar javulni a hangulat

A kora délutáni órákban sem javul a hangulat a tőzsdéken, és Európa után az előjelek alapján az amerikai tőzsdék is tovább fognak esni a mai nyitáskor. A határidős S&P 500 ugyanis 0,7 százalékos mínuszban van, a Dow 0,8 százalékot esett, míg a Nasdaq 1 százalékkal került lejjebb.

Közben a hazai piacon sem változott érdemben a helyzet délutánra, a blue chipek közül továbbra is a Mol vezeti az esést.

Megszólalt a sztárbefektető: régóta nem volt ekkora esélye a globális recessziónak

A vártnál magasabb inflációs adat kedden alaposan megijesztette a befektetőket, a tengerentúli tőzsdéken több mint két éve nem látott eladási hullám söpört végig. A kamatemelési és inflációs kilátásokkal kapcsolatban azóta több neves guru is elmondta a véleményét, most az egykoron Soros György alatt, a Quantum alap portfóliómenedzsereként dolgozó veterán sztárbefektető Stanley Druckenmiller osztotta meg vélekedését a globális gazdaság és a részvénypiac kilátásaival kapcsolatban.

Tovább a cikkhez

Folytatódik az esés

Ahogy lassan ráfordulunk a délután első felére, a tőzsdéken továbbra is kifejezetten rossz hangulat uralkodik, jelentős mínuszban vannak a vezető európai részvényindexek.

Nem képez ez alól kivétel a magyar piac sem, a BUX nagyjából a középmezőnyben helyezkedik el az európai színtéren. Az indexet főleg a két leggyengébben teljesítő blue chip, a Mol és a Richter húzza lefelé.

Átalakul az Opus energetikai szegmense

Az Opus Global igazgatósága bejelentette, hogy az Opus Titász, az Opus Tigáz, valamint az Optesz Opus közgyűlései 2022. szeptember 15-én döntést hoztak előbbi vállalatok beolvadásos kiválással történő átalakításáról.

Tovább a cikkhez

Szinte az összes nagyvállalatnak fájni fog a globális felmelegedés

A világ legnagyobb vállalatainak több mint 90 százaléka rendelkezik legalább egy olyan eszközosztállyal, amely a következő évtizedekben pénzügyileg ki lesz téve a felmelegedő bolygó hatásainak, például a raktárakat és az adatközpontokat fenyegethetik majd az erdőtüzek és az árvízbalesetek.

Tovább a cikkhez

Egyre lejjebb

Egyre lejjebb kerülnek az európai tőzsdék, miután a recessziós félelmek, illetve a kamatemelési várakozások ismét előtérbe kerültek. Az összes főbb európai ágazati index csökken, élen az utazás és szabadidő szektorral. Rontotta a hangulatot, hogy a Világbank csütörtökön késő este közölte, hogy a világgazdaság a recesszió felé közeledhet, mivel a központi bankok agresszívan kezelik az inflációt, ami tovább növeli a Fed jövő heti ülése előtt uralkodó aggodalmakat. Emellett a Nemzetközi Valutaalap közölte, hogy a harmadik negyedévben lassulásra számít, ugyanakkor figyelmeztetett, hogy egyes országok várhatóan 2023-ban recesszióba esnek.

A legsúlyosabb szankciót fontolgatja az MNB egy magyar tőzsdei cég ellen

Az MNB bő fél éve célvizsgálatot folytat a SET Groupnál a nyilvános közzétételek megalapozottságát áttekintve, azonban a kibocsátó hónapok óta nem teljesíti a felügyelet által előírt adatszolgáltatási kötelezettségét. A jegybank emiatt kétszer már eljárási bírságot szabott ki, s szükség esetén kész akár a legsúlyosabb szankció alkalmazására is, ha a – jelenleg is tőzsdei felfüggesztés alatt álló – kibocsátó továbbra is akadályozza az MNB törvényes vizsgálatát.

Tovább a cikkhez

Történelmi lépés Németországban, az összeomlástól mentik az energiaszektort

A német kormány átveszi a Rosznyeft orosz olajipari nagyvállalat németországi egységét, beleértve három olajfinomítóban lévő részesedést, valamint az ország finomítóit ellátó orosz nyersolaj importját még ebben az évben leállítja, az Oroszország gazdasági elszigetelésére irányuló európai lépések részeként. A gazdasági minisztérium közlése szerint a kormány mostani lépéseinek célja ellensúlyozni az energiaellátás biztonságát érintő fenyegetéseket, valamint a mostani lépések fontos alapot teremtenek a schwedti telephely megőrzéséhez is.

Tovább a cikkhez

Folytatódik az esés

Ma reggel is vörösbe borultak az európai tőzsdék, a DAX 1,2 százalékos mínuszban indította a napot, míg a CAC 0,9 százalékkal került lejjebb, a brit FTSE pedig 0,4 százalékot esett. Lejjebb került a milánói börze is 1,3 százalékkal, a spanyol tőzsde pedig 1,1 százalékos mínuszban indította napot.

dax0919

Gyengén indítja a napot a magyar tőzsde, mínuszban a BUX

Kedd óta esnek lényegében szünet nélkül a nemzetközi piacok, és úgy látszik, hogy a pozitív korrekció ma sem érkezik meg a tőzsdékre. Nem képez ez alól kivéltelt a hazai piac sem, amely szintén negatív felütéssel indította a napot.

Tovább a cikkhez

Ma is esés jöhet

Mik az aktuális események a tőzsdéken?

  • Eséssel zártak tegnap a vezető amerikai részvényindexek, a Dow Jones 0,6 százalék mínuszban fejezte be a napot, a S&P 500 1,1 százalékkal került lejjebb, míg a Nasdaq 1,7 százalékot esett.
  • Az ázsiai tőzsdéken ma reggel esés látszik, a Nikkei 1,88 százalékkal került lejjebb, a Hang Seng 0,77 százalékot esett, míg a CSI 300 0,12 százalékos mínuszban áll.
  • Kedvezőtlen nyitást jeleznek előre az európai határidős részvényindexek, a DAX 0,83 százalékot eshet, a CAC 0,28 százalékkal kerülhet lejjebb, míg a FTSE 0,34 százalék mínuszban nyithat.
  • Eséssel nyithatnak az amerikai tőzsdék, a határidős részvényindexek jelenlegi állása alapján a Dow Jones 0,58 százalékot eshet, a S&P 500 0,71 százalékkal kerülhet lejjebb, míg a Nasdaq 0,84 százalék mínuszban nyithat.

Mi várható makro fronton?

Ma a gyengélkedő Kínából érkezett ipari és kiskereskedelmi adat, és érkezik az USA-ból a Michigani Egyetem fogyasztói hangulatindexe is, amely kifejezetten rossz képet festett az előző hónapokban a fogyasztók várakozásáról. Itthon az MNB teszi közzé a nemzetközi tartalékok auguszusi alakulását.

2022. szeptember 12.-18. makronaptár
Magyar makrogazdaság
szeptember 13. kedd 11:30 ÁKK 3 hónapos dkj aukció  
szeptember 14. szerda 8:30 MNB Statisztikai mérleg aug.
szeptember 14. szerda 9:00 KSH Ipar (második becslés) júl.
szeptember 15. csütörtök 8:30 MNB Pénzforgalmi táblakészlet Q2
szeptember 15. csütörtök 9:00 KSH Építőipar júl.
szeptember 15. csütörtök 9:00 MNB Egyhetes betéti tender (kamat)  
szeptember 15. csütörtök 15:00 MNB Egyhetes betéti tender (elfogadott összeg)  
szeptember 16. péntek 8:30 MNB Nemzetközi tartalékok aug.
Nemzetközi makrogazdaság
szeptember 12. hétfő 8:00 UK GDP júl.
szeptember 13. kedd 8:00 UK Munkanélküliség júl.
szeptember 13. kedd 14:30 USA Infláció aug.
szeptember 13. kedd 20:00 USA Államháztartás aug.
szeptember 14. szerda 8:00 UK Infláció aug.
szeptember 14. szerda 11:00 EU Ipar júl.
szeptember 14. szerda 14:30 USA Termelői árak aug.
szeptember 15. csütörtök 14:30 USA Munkanélküliségi segélykérelmek  
szeptember 15. csütörtök 14:30 USA Kiskereskedelem aug.
szeptember 16. péntek 4:00 Kína Ipar aug.
szeptember 16. péntek 4:00 Kína Kiskereskedelem aug.
szeptember 16. péntek 16:00 USA Michigan-index szept.
Forrás: Portfolio-gyűjtés        

Mi történt eddig a tőzsdéken?

  • A vezető amerikai, ázsiai európai és régiós részvényindexek közül idén -1,4 százalékos elmozdulással a FTSE index áll az élen, a sereghajtó 27,0 százalékos eséssel a WIG20 index.
  • A hazai blue chipek közül idén a legjobban a Mol részvénye teljesített 3,2 százalékos emelkedéssel, a sor végén az OTP papírja áll 48,0 százalékos eséssel.
  • A fontosabb nyersanyagok közül év eleje óta a Brent árfolyama már 20,1 százalékot emelkedett.
Fontosabb instrumentumok
  Árfolyam 1 nap 1 hét 1 hónap Idén 1 év 5 év
Amerikai részvényindexek              
Dow Jones 30 961,82 -0,6% -2,6% -8,7% -14,8% -11,1% 39,0%
S&P 500 3 901,35 -1,1% -2,6% -9,2% -18,1% -12,9% 56,0%
Nasdaq 11 927,49 -1,7% -3,2% -12,7% -26,9% -23,1% 99,2%
Ázsiai részvényindexek              
Nikkei 27 875,91 0,2% -0,7% -3,4% -3,2% -8,6% 40,0%
Hang Seng 18 930,38 0,4% 0,4% -5,5% -19,1% -24,4% -31,9%
CSI 300 4 027,12 -0,9% -0,3% -3,8% -18,5% -17,3% 5,1%
Európai részvényindexek              
DAX 12 956,66 -0,5% 0,4% -6,2% -18,4% -17,0% 3,5%
CAC 6 157,84 -1,0% 0,5% -6,3% -13,9% -6,5% 18,1%
FTSE 7 282,07 0,1% 0,3% -3,0% -1,4% 3,8% 0,9%
FTSE MIB 22 365,82 -0,2% 3,2% -2,6% -18,2% -13,2% 0,6%
IBEX 8 085,5 0,4% 2,1% -4,1% -7,2% -6,4% -21,6%
Régiós részvényindexek              
BUX 40 690,91 -1,2% -0,4% -5,4% -19,8% -22,2% 6,2%
ATX 2 958,56 -0,3% 0,7% -4,1% -23,4% -19,2% -9,4%
PX 1 246,49 1,0% 6,3% -0,4% -12,6% -3,8% 18,6%
WIG20 50 571,87 0,5% 3,0% -9,8% -27,0% -29,5% -21,6%
Magyar blue chipek              
OTP 8 630 0,3% 0,3% -3,9% -48,0% -52,8% -16,4%
Mol 2 600 -2,9% -2,5% -9,9% 3,2% 6,4% -15,1%
Richter 7 790 -1,1% 1,4% -3,3% -10,7% -8,1% 15,8%
Magyar Telekom 303 -1,8% -3,5% -5,0% -26,4% -30,5% -37,3%
Nyersanyagok              
WTI 85,6 -3,8% 1,9% -7,1% 13,8% 17,8% 71,6%
Brent 94,17 0,0% 5,5% -1,2% 20,1% 24,7% 68,7%
Arany 1 667,1 -2,2% -2,3% -6,3% -8,5% -7,1% 26,1%
Ezüst 19,21 -2,2% 4,0% -5,6% -17,4% -19,3% 8,7%
Devizák              
EURHUF 408,7400 0,7% 3,1% 2,4% 10,9% 17,0% 32,1%
USDHUF 408,9240 0,8% 2,7% 4,4% 26,2% 38,4% 58,1%
GBPHUF 468,8350 0,0% 2,7% -1,0% 6,7% 14,7% 33,2%
EURUSD 0,9996 0,0% 0,4% -2,0% -12,1% -15,4% -16,5%
USDJPY 142,6400 0,0% -0,9% 7,2% 23,9% 30,5% 28,4%
GBPUSD 1,1491 -0,8% 0,0% -4,9% -15,2% -16,9% -15,5%
Kriptovaluták              
Bitcoin 19 691 -2,7% 1,9% -18,3% -57,4% -59,1% 432,2%
Állampapírok              
10 éves amerikai állampapírhozam 3,46 1,4% 5,1% 23,5% 130,7% 165,3% 57,1%
10 éves német állampapírhozam 1,74 2,6% 1,7% 107,4% -1 074,3% -662,6% 294,6%
10 éves magyar állampapírhozam 9,4 1,7% 3,9% 21,4% 105,2% 199,4% 221,9%
Forrás: Refinitiv, Portfolio

Címlapkép forrása: Getty Images

Orban Viktor parlament energiaugyi bejelentesek
GettyImages-1429689600
Erdogan
2022. október 6.
Banking Technology 2022
2022. október 18.
Portfolio Future of Finance 2022
2022. október 4.
A Masterplast sztori a tőzsdén!
2022. október 19.
Budapest Economic Forum 2022
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu
Online előadás
Meddig esik az OTP? Mekkora galibát okozhat feszült helyzet a részvénypiacnak?
Díjmentes online előadás
Hogyan működik a tőzsde, mik az alapok, hogy válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát?
befektető tőzsde este árfolyam getty stock