befektetés tőzsde chart getty stock
Üzlet

Meglódultak a tech papírok, pozitív lett a zárás az USA-ban

Portfolio
Kivárásra játszanak a befektetők a hét elején, hiszen szerdán ismét az egész világ szeme a Fedre szegeződik, hiszen kamatdöntő ülést tart a jegybank. Ennek megfelelően inkább csak óvatos mozgásokat lehet látni a nemzetközi piacokon, az európai összkép vegyes volt ma, és az Egyesült Államokban is felemás mozgásokat lehet látni a kereskedési idő nagy részében, majd a zárás felé szép pluszok alakultak ki. Ami a hazai piacot illeti, a hétvége nagy hazai bejelentése volt, hogy a kormány meghosszabbította az árstopokat, ami negatív az OTP vagy a Mol szempontjából is, ennek ellenére ma emelkedtek az árfolyamok, részben azért, mert a befektetők az elmúlt napokban már beárazták a negatív hatások egy részét, másrészt a biztos rossz valamivel jobb, mint a bizonytalanság.

Emelkedés lett a vége

Végül a zárásra belendültek a megacap technológiai részvények, ez húzta felfelé az amerikai tőzsdéket hétfőn. A zárásra a Dow 0,6 százalékos pluszba került, míg az S&P 500 0,7 százalékot emelkedett, a Nasdaq pedig 0,8 százalékos erősödéssel zárt.

dow02351346

Csendes a hétfő a tengerentúlon

Nem beszélhetünk ma markáns mozgásokról az amerikai tőzsdéken, a befektetők kivárnak a szerdai kamatemelés előtt. A vezető indexek közül a Dow 0,1 százalékot emelkedett, az S&P 500 és a Nadaq pedig stagnálnak.

spc1912

Az OTP húzta ma felfelé a magyar tőzsdét

A hazai blue chipek közül csak a Magyar Telekom részvényei fejezték be mínuszban a napot.

Tovább a cikkhez

Amerika is pluszban

A kezdeti mínuszos nyitást követően pluszba fordultak a vezető amerikai részvényindexek is, a Dow már 0,4, az S&P 500 0,3, a Nasdaq pedig 0,2 százalékos emelkedésben van.

Már pluszban a DAX

Az amerikai nyitást követően javulni látszik a nemzetközi hangulat, a DAX már 0,3 százalékos pluszban van. A FTSE 0,5, a CAC pedig már csak 0,4 százalékos mínuszban van.

daxzaroelott

Tőzsdére megy a Porsche, itt vannak a friss részletek

A kedvezőtlen nemzetközi hangulat ellenére a Volkswagen és a Porsche Holding részvényei mérsékelt pluszban vannak hétfőn, miután az autógyártó közölte, hogy akár 75 milliárd eurós értéket is megcéloz a Porsche sportautómárka tőzsdei bevezetésénél, ami így Európa harmadik legnagyobb IPO-ja lehet. A Porsche stabil márkájával és magas működési árrésével igyekszik megnyerni a befektetőket, még akkor is, amikor olyan más luxusautó-gyártók, mint például a Ferrari és az Aston Martin részvényei idén határozottan szenvedtek.

Tovább a cikkhez

Szerbiában lehet a Masterplast kőzetgyapotgyártó üzeme

Friss információkat közölt a Masterplast a BÉT-en közzétett közleményében az új üzletágával kapcsolatban.

Tovább a cikkhez

Kedvezőtlen nyitás Amerikában

A nyitást követően a Nasdaq és az S&P 500 egyaránt 0,8, a Dow pedig 0,6 százalékos mínuszban van.

usanyito09019

Ismét erősödik a magyar tőzsde

A délelőtti gyengélkedésnek már nyoma sincs, 0,4 százalékos pluszban van a BUX.

buxdu09

Mínuszban nyithat Amerika

A határidős részvényindexek jelenlegi állása alapján mind 3 vezető amerikai részvényindex 0,7 százalékos eséssel kezdheti a hét első kereskedési napját.

Mi van akkor, ha csak a benzines autókra marad az árstop?

A kormány szombaton jelentette be, hogy az év végéig meghosszabbítják az üzemanyagár-stopot. A döntés következményeiről már megszólaltattuk a Független Benzinkutak Szövetségének elnökét, most Pletser Tamást, az Erste olaj- és gázipari elemzőjét kérdeztük elsősorban a Mol kilátásaival kapcsolatban. A szakember a döntés olajcégre gyakorolt hatásáról, a régiós energiapiac jövőjéről, a magyar piaci ellátásbiztonságról is beszélt, de az árplafon fenntartásának lehetséges változatait is boncolgatta, és elmondta, hogy extrém esetben az is egy elképzelhető forgatókönyv, hogy csak a benzines autókra fog fennmaradni az árstop.

Tovább a cikkhez

Energiaválság: már a Mercedes is hatalmas szélerőműveket építene

A Mercedes-Benz egy szélerőműpark megépítését tervezi az északnyugat-németországi Alsó-Szászországban 2025-ig, amely mintegy 100 megawatt villamos energia termelésére lenne képes, ez a mennyiség az autógyártó éves németországi igényeinek több mint 15 százalékának felelne meg - írja a Reuters.

Tovább a cikkhez

Videók szivárogtak ki a GTA VI-ról, a befektetők nem repesnek az örömtől

A Take-Two Interactive Software részvényei hétfőn közel 6 százalékos mínuszban is voltak a nyitás előtti kereskedésben, miután egy hacker kiszivárogtatta a Grand Theft Auto VI, a világ egy legismetebb videójáték szériájának következő részének korai felvételeit.

Tovább a cikkhez

Csak az OTP részvényei vannak pluszban

Ugyan pluszban nyitott, de a délutáni órákra a nemzetközi hangulatnak megfelelően már a magyar tőzsde is mínuszba fordult. A hazai blue chipek közül csak az OTP részvényei vannak pluszban a kereskedési idő felénél.

Tovább a cikkhez

Esésben Európa

A vezető európai börzék közül a DAX 0,9, a CAC 1,6, a FTSE pedig 0,6 százalékos mínuszban van.

dax0919

Az OTP jól állja a sarat

A déli órákban a hazai blue chipek közül már csak az OTP van pluszban, a bank részvényei 0,7 százalékkal kerültek feljebb.

otpp0919

Lefordult a BUX is

Délben már a magyar tőzsde is 0,3 százalékos mínuszban van.

minuszban a bux

Milyen árstop? Hamarosan jöhet a 480 forintnál is olcsóbb benzin

Szombaton az iparági várakozásokkal ellentétben meghosszabbították az üzemanyagár-stopot, a hazai fogyasztók legalább az év végéig 480 forintos literenkénti benzin-és gázolajáron tankolhatnak a magyar kutakon. A döntés várható hatásairól, az üzemanyaghiány lehetőségéről és a benzinkutak kilátásairól Egri Gábort, a Független Benzinkutak Szövetségének elnökét kérdeztük, a szakember az árstop benzinkutakra és üzemanyagellátásra gyakorolt hatása mellett a globális energiapiaci kilátásokról is beszélt. A szövetség elnöke többek között azt is kiemelte, hogy a fenyegető globális recesszió a kínálati és a keresleti oldalról is az energiaárak letörését vetíti előre, és amennyiben a forint nem gyengül kritikusan sokat a vezető devizákkal szemben, akkor az a forgatókönyv is megvalósulhat, hogy nem a kormánynak kell kivezetnie az árplafont, hanem a piac megoldja magától és 480 forintos literenkénti ár alá csökken a benzin és a gázolaj ára is Magyarországon.

Tovább a cikkhez

Rezsicsökkentés: Szeptember második felétől küldik az új szabályok szerinti energiaszámlákat a mikrovállalkozásoknak

A vállalat hétfői közleménye szerint az augusztus elején életbe lépett rezsiszabályok miatt az elmúlt egy hónapban a számlázási informatikai rendszer gyors és teljes átalakítása vált szükségessé a lakossági és a nem lakossági ügyfelek esetében is. Az informatikai fejlesztés folyamatos, több lépcsőben történik, az egyetemes szolgáltatást igénybe vevő mikrovállalkozásoknak szeptember második felében érkeznek az új rezsicsökkentési szabályoknak megfelelő számlák.

Tovább a cikkhez

Egyre csúnyább, ami a piacokon történik: több hónapos mélyponton a kriptovaluták

Jelentős eséssel indul a hét a kriptovaluták piacán, hétfő reggel június óta nem látott mélypontra süllyedt a bitcoin árfolyama, az ethereum pedig a Merge-t követően szintén komoly esésben van, emellett pedig a kisebb kapitalizációjú altcoinokat sem kímélik a befektetők.

Tovább a cikkhez

Tépik az OTP részvényeit

A nyitást követően kitűnő a hangulat a magyar tőzsdén, mind a 4 hazai blue chip pluszban kezdi a napot. Az emelkedést az OTP vezeti, már 1,5 százalékkal kerültek feljebb a bank részvényei.

otpnyito0919

Továbbra is nyomás alatt az európai tőzsdék, a magyar piac üdítő kivétel

Mind a 4 hazai blue chip emelkedéssel kezdi a napot.

Tovább a cikkhez

Emelkedéssel indul a hét a magyar tőzsdén

A nyitást követően a BUX 0,3 százalékos pluszban van.

buxnyito0619

Marad az üzemanyagár-stop - Mi lesz a Mollal?

A kormány az év végéig meghosszabbította az üzemanyagár-stopot, annak ellenére, hogy az iparági szereplők – köztük a legnagyobb, a hazai nagykereskedelmi piac nagy részét ellátó Mol - egyöntetűen az intézkedés káros hatásaira hívták fel a figyelmet, súlyosbodó ellátási gondokra, üzemanyaghiányra, és főként a kis kutak működésének ellehetetlenülésére figyelmeztetve. A kormány viszont úgy látta, hogy továbbra is rá lehet tolni az árstopok miatt keletkező veszteséget a kútüzemeltetőkre, és leginkább a nagykereskedelmi piacon meghatározó Molra, az ugyanis továbbra is hozzájut a relatíve olcsó orosz olajhoz, ami pedig lehetővé teszi az árstop fenntartását is. A Mol szempontjából egyértelműen negatív a hír, amit azért előzetesen már el is kezdtek beárazni a befektetők.

Tovább a cikkhez

Jó hangulatban indulhat a hét Európában

Mik az aktuális események a tőzsdéken?

  • Eséssel zártak legutóbb a vezető amerikai részvényindexek, a Dow Jones 0,5 százalék mínuszban fejezte be a napot, a S&P 500 0,7 százalék mínuszban zárt, míg a Nasdaq 0,6 százalékot esett.
  • Az ázsiai tőzsdéken ma reggel felemás hangulat látszik, a Nikkei 0,84 százalékot esett, a Hang Seng 1,17 százalékkal került lejjebb, míg a CSI 300 0,62 százalékot emelkedett.
  • Jó hangulatban nyithatnak az európai tőzsdék, a határidős részvényindexek állása alapján a DAX 0,34 százalékot emelkedhet, a CAC 0,33 százalék pluszban nyithat, míg a FTSE 0,47 százalékkal kerülhet feljebb.
  • Eséssel nyithatnak az amerikai tőzsdék, a határidős részvényindexek jelenlegi állása alapján a Dow Jones 0,16 százalékkal kerülhet lejjebb, a S&P 500 0,23 százalék mínuszban nyithat, míg a Nasdaq 0,46 százalékot eshet.

Mi várható makro fronton?

Csendesen indul a hét, hiszen ma sem itthon, sem külföldön nem lehet semmilyen eseményt vagy makroadatot kiemelni. Kedd hajnalban aztán egy kínai kamatdöntéssel indul be a hét, emellett reggel a német termelői árakat lehet kiemelni, itthon pedig a Pénzügyminisztérium az államháztartás augusztusi részletes beszámolóját publikálja.

2022. szeptember 19.-25. makronaptár
Magyar makrogazdaság
szeptember 20. kedd 11:30 ÁKK 3 hónapos dkj aukció  
szeptember 23. kedd 11:00 PM Részletes áht mérleg aug.
szeptember 22. csütörtök 8:30 MNB Háztartások hitelállománya Q2
szeptember 22. csütörtök 8:30 MNB Fizetési mérleg Q2
szeptember 22. csütörtök 9:00 KSH Foglalkoztatás, munkanélküliség aug.
szeptember 22. csütörtök 9:00 MNB Egyhetes betéti tender (kamat)  
szeptember 22. csütörtök 11:30 ÁKK Kötvényaukció  
szeptember 22. csütörtök 15:00 MNB Egyhetes betéti tender (elfogadott összeg)  
szeptember 23. péntek   Moody's Hitelminősítői felülvizsgálat  
szeptember 23. péntek 9:00 KSH Keresetek júl.
Nemzetközi makrogazdaság
szeptember 20. kedd 3:30 Kína Kamatdöntés  
szeptember 20. kedd 8:00 Németo. Termelói árak aug.
szeptember 21. szerda 20:00 USA Fed kamatdöntés  
szeptember 21. szerda 20:30 USA Jerome Powell sajtótájékoztatója  
szeptember 22. csütörtök 5:00 Japán Bank of Japan kamatdöntés  
szeptember 22. csütörtök 8:00 Japán Bank of Japan sajtótájékoztató  
szeptember 22. csütörtök 13:00 UK Bank of England kamatdöntés  
szeptember 23. péntek 9:15 Franciao. Beszerzési menedzserindex (előzetes) szept.
szeptember 23. péntek 9:30 Németo. Beszerzési menedzserindex (előzetes) szept.
szeptember 23. péntek 10:00 EU Beszerzési menedzserindex (előzetes) szept.
szeptember 23. péntek 10:30 UK Beszerzési menedzserindex (előzetes) szept.
szeptember 23. péntek 15:45 USA Beszerzési menedzserindex (előzetes) szept.
Forrás: Portfolio-gyűjtés        

Mi történt eddig a tőzsdéken?

  • A vezető amerikai, ázsiai európai és régiós részvényindexek közül idén -2,0 százalékos elmozdulással a FTSE index áll az élen, a sereghajtó 28,8 százalékos eséssel a WIG20 index.
  • A hazai blue chipek közül idén a legjobban a Mol részvénye teljesített -0,2 százalékos eséssel, a sor végén az OTP papírja áll 47,8 százalékos eséssel.
  • A fontosabb nyersanyagok közül év eleje óta a Brent árfolyama már 16,6 százalékot emelkedett.
Fontosabb instrumentumok
  Árfolyam 1 nap 1 hét 1 hónap Idén 1 év 5 év
Amerikai részvényindexek              
Dow Jones 30 822,42 -0,5% -4,1% -9,7% -15,2% -11,3% 38,4%
S&P 500 3 873,33 -0,7% -4,8% -10,0% -18,7% -13,4% 54,9%
Nasdaq 11 861,38 -0,6% -5,8% -13,0% -27,3% -23,6% 98,1%
Ázsiai részvényindexek              
Nikkei 27 567,65 -1,1% -2,3% -4,5% -4,3% -9,1% 38,5%
Hang Seng 18 761,69 -0,9% -3,1% -5,4% -19,8% -23,9% -32,5%
CSI 300 3 932,68 -2,3% -3,9% -5,9% -20,4% -18,2% 2,6%
Európai részvényindexek              
DAX 12 741,26 -1,7% -2,7% -8,4% -19,8% -18,6% 1,8%
CAC 6 077,3 -1,3% -2,2% -7,8% -15,0% -8,2% 16,6%
FTSE 7 236,68 -0,6% -1,6% -4,0% -2,0% 3,0% 0,3%
FTSE MIB 22 110,89 -1,1% 0,1% -3,9% -19,1% -14,8% -0,5%
IBEX 7 984,7 -1,2% -0,6% -6,2% -8,4% -8,6% -22,6%
Régiós részvényindexek              
BUX 40 057,18 -1,6% -2,1% -8,0% -21,0% -23,5% 4,5%
ATX 2 914,36 -1,5% -1,6% -6,0% -24,5% -20,2% -10,8%
PX 1 220,29 -2,1% 1,8% -2,8% -14,4% -6,3% 16,1%
WIG20 49 350,07 -2,4% -2,7% -12,2% -28,8% -31,1% -23,5%
Magyar blue chipek              
OTP 8 658 0,3% 0,3% -6,0% -47,8% -52,6% -16,1%
Mol 2 516 -3,2% -5,1% -13,7% -0,2% 3,2% -17,9%
Richter 7 585 -2,6% -1,7% -5,8% -13,1% -10,8% 12,7%
Magyar Telekom 305 0,7% -3,2% -4,7% -25,9% -30,0% -36,9%
Nyersanyagok              
WTI 85,6 0,0% -1,9% -4,1% 13,8% 17,8% 71,6%
Brent 91,38 0,3% -1,7% -1,1% 16,6% 20,6% 63,7%
Arany 1 675,2 0,5% -2,3% -5,7% -8,1% -4,7% 26,7%
Ezüst 19,37 0,8% 3,2% -3,9% -16,8% -15,1% 9,6%
Devizák              
EURHUF 405,0500 -0,9% 2,1% 0,1% 9,9% 15,4% 30,9%
USDHUF 403,8184 -1,2% 2,2% 1,6% 24,6% 35,3% 56,1%
GBPHUF 461,2200 -1,6% 0,7% -3,9% 5,0% 12,1% 31,1%
EURUSD 1,0031 0,4% -0,1% -1,5% -11,8% -14,7% -16,2%
USDJPY 143,4700 0,0% 0,7% 6,8% 24,6% 30,8% 29,2%
GBPUSD 1,1433 -0,5% -1,3% -5,5% -15,6% -17,0% -15,9%
Kriptovaluták              
Bitcoin 19 802 0,6% -7,3% -17,0% -57,2% -58,5% 435,2%
Állampapírok              
10 éves amerikai állampapírhozam 3,45 -0,3% 3,8% 21,6% 130,0% 159,0% 56,5%
10 éves német állampapírhozam 1,77 1,2% 3,8% 93,5% -1 086,0% -682,5% 299,3%
10 éves magyar állampapírhozam 9,38 -0,2% -0,7% 17,4% 104,8% 198,7% 221,2%
Forrás: Refinitiv, Portfolio

Címlapkép forrása: lOvE lOvE

Orban Viktor parlament energiaugyi bejelentesek
GettyImages-1429689600
Erdogan
2022. október 6.
Banking Technology 2022
2022. október 18.
Portfolio Future of Finance 2022
2022. október 4.
A Masterplast sztori a tőzsdén!
2022. október 19.
Budapest Economic Forum 2022
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
Online előadás
Meddig esik az OTP? Mekkora galibát okozhat feszült helyzet a részvénypiacnak?
Díjmentes online előadás
Hogyan működik a tőzsde, mik az alapok, hogy válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát?
befektető tőzsde este árfolyam getty stock