Tibor Dávid elnök Nádasi Róbert CEO Ács Balázs alelnök Masterplast Nyrt 20220920_
Üzlet

Új információkat közölt a Masterplast - Itt vannak a részletek

Portfolio
Befektetői napot tartott ma a Masterplast, amelyen a menedzsment beszélt a frissített stratégiáról és az eredményvárakozásokról. Szó esett az új üzletág, az ásványgyapot gyártás tervezett beruházásairól, a részvénykibocsátási tervekről, az osztalékról, és idei eredményvárakozását is felfelé módosította a menedzsment.

A főbb pontok

Összefoglalva a prezentáció legfontosabb pontjai és számai:

 • A friss célszámok alapján 2021-es képest a bevétel és az EBITDA 17 százalékkal, az adózott eredmény 12 százalékkal emelkedhet. Az idei EBITDA-marzs megközelítheti a 12 százalékot.
 • A 2022-es bevételvárakozást közel 5 százalékkal, az adózott eredmény-prognózist pedig csaknem 10 százalékkal módosította felfelé a menedzsment januárhoz képest, az EBITDA-cél minimálisan, 0,1 millió euróval emelkedett.
 • 2023-ra 10 százalékkal, 2024-re 15 százalékkal vár magasabb bevételt a vállalat, mint januárban. Az EBITDA-várakozások 3, illetve 8 százalékkal nőttek, az adózott eredmény várakozás pedig 8, illetve 11 százalékkal emelkedett a januárban megfogalmazott menedzsment-várakozásokhoz képest.
 • A 2021-2025 közötti időszakban az éves átlagos bevételnövekedés 19 százalék, az EBITDA-növekedés 22 százalék, az adózott eredmény pedig 21 százalék lehet.

 • Az ásványgyapot üzletág elindításával kapcsolatos terveket részletezte a vállalat. Szerbiában 25 millió eurós beruházással indulhat el a kőzetgyapot-gyár, amely 2024-től termelhet, az üveggyapot gyártás elindítása pedig szintén egy 25 millió eurós beruházás lehet és 2025-től indulhat a gyártás.
 • A beruházásokat részben új részvények kibocsátásával, tőkeemeléssel finanszírozná a vállalat, a tervek szerint 8-10 milliárd forintos SPO (másodlagos kibocsátás) jöhet. Jelenleg a Masterplast piaci kapitalizációja 63 milliárd forint a Refinitiv adatai szerint.
 • Az osztalékterven egyelőre nem változtatott a menedzsment januárhoz képest, az idei évre részvényenként 66 forint osztalék a terv, ami 1,6 százalékos osztalékhozam.

Árfolyamreakció

Az alapvetően pozitív üzenetek ellenére esik ma a Masterplast árfolyama, 4,5 százalékos mínuszban áll jelenleg a részvény.

A befektetői nap prezentációja itt érhető el.

Miből lesz a növekedés?

Az eredménynövekedés forrásai lehet az élénk hőszigetelő piac, az organikus bevételnövekedés és az új beruházások hatásai. A bevételnövekedés eredménynövekedésben is lecsapódhat, köszönhetően a méretgazdaságossági és működési hatékonyság javulásának.

Nem véletlen, hogy az ásványgyapot gyártásba szeretnénk belépni, magasabban a marzsok, jobb a megtérülés, a későbbi eredményeket jelentősen javíthatják

– mondta el Nádasi Róbert.

8-10 milliárd forintos részvénykibocsátás jöhet

Az elmúlt 14 évben 80 millió eurót fektettünk be, az új bejelentések alapján újabb 50 millió eurós fejlesztés jöhet. Miből lesz ez finanszírozva? Kihasználtuk az NKP lehetőségeit és euró alapú hiteleket vettünk fel - mondta el Nádasi Róbert.

Az eredmény visszaforgatása elengedhetetlen ilyen tervek mellett, de a korábban publikált osztalékfizetési terveken jelenleg nem módosított a vállalat.

Az idei évre megcélzott osztalék a jelenlegi részvényárfolyammal számolva 1,6 százalékos osztalékhozamot jelent.

A fejlesztési tervekhez részvényrábocsátásban gondolkodik a vállalat, nagyságrendileg 8-10 milliárd forint tőkét vonna be még idén a két projekt támogatására. A többségi tulajdon (legalább 50%+1 részvény) megmarad az alapítók, Tibor Dávid és Ács Balázs kezében. Ha a vállalat fejlődésének az lesz a következő lépcsője, akkor el tudjuk engedni ezt - tette hozzá Tibor Dávid kérdésre válaszolva.

Magasabb lehet az idei eredmény

Frissített eredmény előrejelzés:

Nincs figyelembe véve ebben sem a T-Cell, sem az esetleges állami támogatás. A devizakörnyezet kedvező a cégnek, ennek köszönhetően az adózott eredmény magasabb lehet a januárban jelzettnél. Akkor 16,5 millió eurós adózott eredményt jósolt 2022-re a vállalat, most 18,1 millió euró a prognózis - mondta el Nádasi Róbert.

eredmeny

A moduláris üzletág

A moduláris üzletágban 2023 a piacra lépés céldátuma. Az üzletággal kapcsolatban konzervatívan számol a menedzsment, de egy-két éven belül akár nagyot is durranhat az iparág, ez a titkos favorit - mondta el Tibor Dávid.

A polisztirol az egyik húzóágazat

Polisztirol gyártás/EPS gyártás az egyik húzóágazat. Jelenleg három gyár működik és a T-Cellt 5-ös EV/EBITDA szorzóval megvásárolhatjuk – mondta el Tibor Dávid. Két új szerencsés beruházási döntés volt, még az orosz-ukrán konfliktus előtt, az egyik a magyarországi polisztirol üzem bővítés, ahol egy technológiaváltás is lezajlott, illetve Olaszországban, ami Európa egyik leggyorsabban növekvő hőszigetelőanyag-piaca. Ezzel a két új üzemmel 600 ezer m3 többlet kapacitás jöhet létre.

A tetőfóliák

Következő nagy terület, amire épít a vállalat, az a tetőfólia gyártás. A nagy lépés a 2020-as németországi akvizíció volt, ezt egészítették ki a magyarországi fejlesztések. Egy idei döntés alapján fejlesztenek egy teljesen automatizált üzemet, az a cél, hogy a top3 gyártó egyike legyen a Masterplast.

A világ harmadik legnagyobb üvegszövet gyártója a Masterplast

Üvegszövet gyártásban Európában a második, globálisan a harmadik legnagyobb szereplő lett a Masterplast.

Az új üzletág

Döntés született arról, hogy belép a Masterplast az ásványgyapot szigetelőanyagok gyártásába, a stratégiát akvizíciókkal, zöldmezős beruházással valósítaná meg.

A kőzetgyapotgyártás beruházás megközelítőleg 25 millió euró lehet, 30 ezer tonna tervezett kapacitással. A gyártás tervezett indulása 2024 első negyedéve. Szerbiában lehet a gyár, a vissza nem térítendő támogatás mellett Szerbia mellett szól, hogy energiaárban nagyon versenyképes, "jó helyre visszük ezt a kapacitást." A gázt nyolcadáron, az áramot tizedáron vesszük, bár nem tudni, hogy ez meddig fenntartható, meddig támogatja a szerb állam az iparvállalatok így – mondta el Tibor Dávid.

Hogy teljes legyen a hőszigetelő paletta, üveggyapot gyártás is tervben van, vizsgálja a cég a lehetőségeket. A tervezett indulás 2025 első negyedéve, a célpiac Közép-és Dél-Európa lehet.

A kihívások

A kereskedelmi értékláncok rövidülnek, az alapanyaghiány ellen magas készletezéssel védekezik a vállalat. Cél, hogy a gyártási helyszín közelebb legyen a felhasználáshoz.

Az energiaválság

A feleslegesen elhasznált energiát csökkenteni kell. Az alternatív energetikai beruházásokban hosszú távon kell gondolkodni, nehéz jól szabályozni és ezek sokéves projektek. Az európai döntéshozók és a kormányok egyre inkább felismerik, hogy az épületek hővesztesége az első számú és könnyű célpont a változásra.

A hőveszteséget kell csökkenteni – ez a legegyszerűbb, legkönnyebben elérhető mód.

Az energetikai krízis rátett egy lapáttal arra az irányra, amerre egyébként is tartunk, eddig is kiemelt feladat volt a környezetvédelem miatt a szigetelés, erre erősített rá az energiakrízis - tette hozzá a cégvezér.

A gazdaság recesszió felé tart, de ebben a recessziós időszakban az épületenergetikai egy perspektivikusan erős terület maradhat, mert csökkenteni kell az energiafogyasztást. Az újlakás piac nem lesz erős, de a felépülő épületállomány vastagabb hőszigetelést igényel majd.

Meghatározó tényezők lesznek az épületfelújítási programok, Magyarországon az ÉVOSZ azon dolgozik és ad javaslatot a kormánynak, hogy milyen típusú új támogatási programokat érdemes indítani az épületenergetikai szintjavítás területén – mondta el Tibor Dávid.

Tovább nőhet a hőszigetelő rendszerek súlya a bevételben

A homlokzati hőszigetelő rendszerek már 52 százalékot adtak az első félévben a bevételből, várhatóan a jelenlegi helyzetben tovább fog emelkedni a súlyuk.

A gyenge forint is támogatta az eredményt - mondta el az első félév eredményei kapcsán a cégvezető.

Nincs orosz export

A Masterplast exportpiacai közé nem tartozik Oroszország és Fehéroroszország, itt soha nem rendelkezett fontos partnerekkel, így ennek hiányát sem érezzük most – mondta el Tibor Dávid, a Masterplast elnöke.

Mit csinált idén az árfolyam?

Idén 6 százalékot emelkedett a Masterplast árfolyama, amivel felülteljesítő a papír a magyar tőzsdén, a BUX index ugyanis eközben közel 20 százalékot esett.

Az elmúlt hónapok hírei a Masterplastnál

 • Nyáron a rezsicsökkentés változása hozott fordulatot a Masterplast árfolyamában. A Masterplast szerint az épületek közel 70 százaléka nem rendelkezik megfelelő szigeteléssel ma Magyarországon, pedig egy jó termikus burok megfelelő vastagságú hőszigeteléssel és jó nyílászárókkal jelentősen csökkentheti az épület energiaigényét. A szigetelés egy gyorsuló megtérülésű beruházás lett, ami piaci lehetőséget jelent a szigetelőanyag-gyártóknak. Ez újabb keresletet teremthet a vállalat termékeire, amelyek már egyébként is felfutóban vannak az Európa-szerte tomboló energiaválság közepette.
 • Az energiaválság a szigetelőanyagpiaci szereplők számára egy hosszútávon mutatkozó pozitív piacbefolyásoló tényező, a hőszigetelés szerepe a válságkezelés folyamatában ugyanis megkerülhetetlen lesz a Masterplast szerint. A társaság azon a véleményen van, hogy az épületek tömeges energetikai felújítása megkerülhetetlenné vált.
 • Az idei év eddig erős lett a vállalatnál. A második negyedévben rekordbevételt ért el a Masterplast, a kibontakozó energiakrízis közepette ugyanis nagyot nőtt a hőszigetelő anyagok értékesítése. Az EBITDA és az üzemi eredmény csökkent az egy évvel ezelőtti szinthez képest, a pénzügyi soron keletkező nyereségnek köszönhetően viszont több mint 30 százalékkal nőtt a nettó profit és szintén rekordot döntött, jelentősen meghaladva az eddigi legmagasabb értéket. A Masterplastnál az első félévben már teljesült az egész évre tervezett adózott eredmény mintegy 70 százaléka. Ennek fényében az első féléves jelentés során a cégvezetés kilátásba helyezte a profitcél felfelé módosítását, a társaság akkori közlése szerint a számára kedvező devizakörnyezet fennmaradása esetén az éves adózott eredmény meghaladhatja a 2022-re kiadott 16,5 millió eurós előrejelzést.
 • Új beruházásokat jelentett be a Masterplast az elmúlt hónapokban. Júliusban közölte a Masterplast, hogy tovább bővíti hőszigetelőanyag-gyártó kapacitásait Kálon egy új üzemmel, ahol 2,1 millió eurós beruházással egy új polisztirol-gyártó üzemegység létesít.
 • Olaszországban erős növekedést tapasztal a vállalat a kormányzati támogatásoknak köszönhetően, az első félévben több mint másfélszeresére emelkedett az értékesítés az előző év azonos időszakához képest. Ennek fényében jelentős kapacitásbővítés mellett döntött tavasszal a társaság, ami az előzetes tervekhez képest gyorsabban és kedvezőbb költségszintek mellett valósulhat meg a vállalat szeptemberi közleménye szerint. A vállalat nem épít új gyártócsarnokot, hanem tartós bérleti konstrukcióval egy meglévő ipari létesítménybe telepíti a gyártást, amivel 2 millió euróval csökkenti a beruházás költségét és 3 hónappal rövidíti le a projekt időigényét. Ennek köszönhetően már 2023 márciusában megindulhat a termelés az olasz piacra, ahonnan évente 20 millió eurós többletbevételt vár a menedzsment.
 • A Masterplast két hete bejelentette, hogy belép az ásványgyapot hőszigetelő anyagok piacára, ami egy új stratégiai üzletág lesz a cégnél. A tegnapi hírek szerint Szerbiában, 20 millió eurós beruházásból építhet kőzetgyapot-gyárat, amennyiben megkapja az igényelt állami támogatást. Tibor Dávid, a Masterplast elnöke a Portfolio-nak adott interjúban elmondta, hogy az ásványgyapot a szigetelőanyaggyártás elitkategóriája, a legnagyobb beruházási igénnyel, magas a belépési küszöb, ezért a világon néhány cég uralja csak a piacot. Hozzátette, hogy az ásványgyapot anyagok marzsa jóval a Masterplast jelenlegi cégszintű profitrátái felett van.
 • A Masterplastot követő egyik elemzőház, a Kalliwoda nemrégiben frissítette DCF-modelljét, ami alapján jelentősen megemelte a részvényekre vonatkozó célárát. A friss célára 7214 forint, vételi ajánlás mellett. Az optimista hangvételű elemzés kiemeli, hogy az európai energiafüggetlenségi célok erősödése és a magas energiaárak pozitív iparági tendenciát vetítenek előre a hőszigetelő iparban, elsősorban a felújítási ágazatban. A Masterplast erős termelési háttérrel, stabil ellátási lánccal, magas készletszinttel rendelkezik és kapacitásnövelő beruházások vannak folyamatban, amelyek jó alapot biztosítanak a további növekedéshez - áll az elemzésben. A Kalliwodán kívül az OTP és az MKB követi a Masterplast részvényeit, az elemzők legutóbbi, augusztusi célára 6050, illetve 6291 forint.

Tibor Dávid: stratégiai kényszer lett a szigetelés az energiaválságban, állami programok kellenek

A szigetelőanyagok piaca tarthatja magát akkor is, ha jön a recesszió és az építőiparban visszaesés lesz, az épületek szigetelése ugyanis nem csak környezetvédelmi és gazdasági kérdés jelenleg, de stratégiai és politikai kényszer is az energiaválság közepette. Kellenek a központi programok, szükség van arra, hogy a magyar kormány is belenyúljon, ahogy sok más ország teszi – mondta el Tibor Dávid, a Masterplast elnöke a Portfolio-nak adott interjúban. A cégvezér beszélt arról is, hogy a Masterplastnak mennyire fáj az energiaárak emelkedése és hogy miért döntött úgy a vállalat a napokban, hogy belép egy új piacra.

Tovább a cikkhez
GettyImages-1324724478
peszkov
forint készpénz bankjegy
penzugyminiszterium
északi áramlat
ukrajna háború ukrán konfliktus orosz ukrán stock
2022. október 6.
Banking Technology 2022
2022. október 18.
Portfolio Future of Finance 2022
2022. szeptember 28.
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
2022. október 19.
Budapest Economic Forum 2022
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu
Online előadás
Grafikonosdi és minden ami friss hír.
Díjmentes online előadás
Minden, amit a kezdéshez tudni érdemes.
peszkov