Tovább szakad a gázár, kritikus szint alatt a jegyzés

Portfolio
A hét első napján is folytatódik a gázár esése, azt követően, hogy az előző héten már 210 euró fölött is állt a jegyzés, miután Vlagyimir Putyin részleges mozgósítást rendelt el Oroszországban. A kezdeti pánik azonban hamar mérséklődött, így a gázpiacon is folytatódik a csökkenés. Az eséshez emellett hozzájárul az előrejelzésekhez képesti gyengébb kereslet, a Norvégiából érkező megnövekedett gázmennyiség, valamint az erősebb LNG-import is.

Visszafogott emelkedés

A délutáni órák visszafogott emelkedéssel teltek a gázpiacon, a mostani 177 eurós ár azonban még továbbra is 4,6 százalékos mínuszban van a pénteki esti záróértékhez képest.

Kép forrása: tradingeconomics.com

Továbbra is 180 euró alatt a jegyzés

Nagyobb elmozdulás nélkül telik a kereskedés a délutáni órákban, a gázár nem tudott végül tartósabb ideig 170 euró alatt maradni, a zárás előtt két órával jelenleg 174 eurón áll a jegyzés.

Kép forrása: tradingeconomics.com

Kisebb emelkedés

A délutáni órákban kisebb emelkedésben van a gáz ára, így már újra 170 euró fölött mozog a jegyzés. A mostani 172,9 eurós szint mintegy 2,7 százalékkal van magasabban a délelőtti 168,7 eurós mélyponthoz képest.

Kép forrása: tradingeconomics.com

Már 170 euró alatt

A kora délutáni órákban már 168,8 eurón áll a jegyzés, erre pedig több mint két hónapja nem volt példa a gázpiacon.

Kép forrása: tradingeconomics.com

Tovább szakad a gázár, kritikus szint alatt a jegyzés

A mostani 174,2 eurós ár már 6,1 százalékkal van lejjebb a pénteki 185,5 eurós záróárhoz képest.

Kép forrása: tradingeconomics.com

A jelenlegi szint pedig már 49 százalékkal van alacsonyabban az augusztusi 342 eurós szinthez képest, valamint 40 százalékkal a szeptember elején lévő 290 eurós árszinthez viszonyítva, tehát kijelenthető, hogy

egy hónap alatt feleződött a gáz ára.

Kép forrása: tradingeconomics.com

Mi történt eddig?

  • A gázár jelentősen csökkeni tudott a szeptember eleji 290 eurós szinttől, miután kedvező fejlemények érkeztek az uniós vészhelyzeti energiaügyi csomaggal kapcsolatban, valamint az ukrán frontról érkező hírek is bizakodásra adhattak okot.
  • Múlt héten Vlagyimir Putyin azonban bejelentette, hogy részleges mozgósítást rendel el Oroszországban, ezt követően pedig egészen a 214 eurós szintig emelkedett a gáz ára. A hét végén az ár azonban ismét visszahúzódott a 200 eurós szint alá, az esés pedig ma is folytatódik, miután már a 180 eurós, kulcsfontosságú szint alatt áll a jegyzés.

Címlapkép: Getty Images

© 2024 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF