rezsiemeles-2022-rezsi-rezsicsokkentes-rezsiarak-rezsidij-rezsiszamla-rezsi-kalkulator-energia-energiafogyasztas-aramfogyasztas-aramar-gazfogyasztas-gazar-sporolas-rezsidragulas-rezsikoltseg
Üzlet

Néhány hét alatt nagyot estek az energiaárak - De mégis miért?

Portfolio
Európa országait súlyos energiaválság sújtja, elsősorban az orosz-ukrán háború és annak különböző vonzatai - mint például az orosz gázszállítások masszív csökkenése - miatt. Bár azt túlzás lenne állítani, hogy az energiaárak emelkedését a háború kirobbanása indította el, az mindenképp világosan látszik, hogy az emelkedés jelentősen felgyorsult február óta. Az energiaárak emelkedése sajnos nem csak közvetett inflatórikus hatása miatt helyezi nyomás alá a háztartások büdzséjét, hanem közvetlen hatásokról is beszélhetünk például a rekordközeli benzinár vagy a bő egy év alatt kilencszeresére emelkedő gázár miatt. Az elmúlt hetekben azonban jelentősen estek az energiaárak, aminek több oka is van, és még ezzel együtt is jóval magasabban állnak, mint egy évvel ezelőtt.

Gázár

A gázárak masszív emelkedése talán már senkinek sem újdonság. Az irányadó holland gáztőzsdén év elejeén még 80 euró közelében mozgott a jegyzés, majd a háború kirobbanását követően 345 euróig ralizott az árfolyam – ez néhány hét alatt 330 százalékos emelkedésnek felel meg. Innen gyors korrekciót követően 100 dollár közelébe esett vissza a jegyzés, majd egy újabb felfutás indult a nyáron, amikor az előző történelmi csúcsot közelítette meg az árfolyam 340 euróig.

Azóta lelfelé csorog az árfolyam, bár napon belül továbbra is jelentős volatilitást lehet látni a piacon. A közelmúltbéli esés mögött elsősorban az áll, hogy az európai piacok számára kedvező hírek érkeztek az ukrán frontól, valamint  Azerbajdzsán bejelentette, hogy az év hátralévő részében 30 százalékkal több gázt terveznek exportálni Európába, továbbá a 2023-as évben már Izraelből is beindulhat a kontinensre irányuló gázexport. Emellett Norvégia is bejelenette, hogy kész együttműködni az EU-val a stabilabb gázpiaci helyzet megteremtésében. Továbbá az európai gáztárolók feltöltése is a vártnál jobban halad, emellett pedig a fogyasztást is jelentős mértékben sikerült csökkenteni az előző hónapokban.

Annak ellenére, hogy az Európai Unió tagállamai nem tudtak egyöntetűen megegyezésre jutni az orosz energiahordozókra - így a földgázra is - alkalmazott ársapka ügyében, a múlt héten megjelent vészhelyzeti energiaügyi csomag részletei olyan javaslatokat is tartalmaznak, melyeknek célja a kereslet-kínálati egyensúlytalanságok, valamint a fogyasztói terhek csökkentése.

A csúcsról tehát 46,2 százalékot zuhant a gáz ára néhány hét alatt.

ngeu_com (6)
Forrás: Tradingeconomics

Ha viszont a hosszabb távú grafikont nézzük, akkor látszik, hogy a 2021 elején, és az azt megelőző időszakban látott, durván 20 eurós szinthez képest közel kilencszeres áron forog az európai földgáz.

ngeu_com (7)

Európai áram

A német másnapi zsinóráram árában is nagyon hasonló mozgásokat lehet látni, mint a földgáz árában. Itt is a háború kirobbanását követően volt egy jelentősen felszúrás, majd az azt követő visszahúzásból jött egy komoly rali a nyári hónapokban. A háború kirobbanása előtt 144 euró közelében mozgott az áramár, ehhez képest márciusban már elérte az 530 eurós szintet a jegyzés, vagyis rövid időn belül közel 270 százalékot ugrott. A történelmi csúcsig viszont augusztus végéig kellett várni, hiszen csak ekkor érte el a jegyzés a 692 eurós értéket.

Ez a háború kirobbanása előtti szinthez képest 380 százalékos drágulás mindössze fél év alatt.

Az elmúlt hetekben egy masszívabb korrekciót itt is láttunk, jelenleg 361 eurós szint közelében van a jegyzés, vagyis a történelmi csúcshoz képest 47,8 százalékkal van lejjebb.

Van a szankcióknak szerepük?

Magyarországon több helyen erőteljesen megjelent az az értelmezés, miszerint az energiaárak emelkedése az EU szankciós politikájával függ össze. Annak szerepét nem lehet kizárni, de a közvetlen és legfőbb kiváltó ok, ahogy fentebb bemutattuk nem a szankciós csomagok voltak.

Az orosz fél fegyverként használja az Ukrajnát több eszközzel is támogató Európai Unió ellen a gázszállítás korlátozását (ehhez ürügyet is találnak). A megszokottnál és vártnál lényegesen kevesebb orosz gáz érkezik Európába, miután Vlagyimir Putyin felismerte, hogy ezzel komoly károkat okozhat az európai gazdaságoknak. Egyrészt a gázhiányos állapot közvetlenül sújtja az európai ipart és alkalmazkodásra kényszeríti a térség országait, gazdasági szereplőit, kormányait (gázfogyasztáskorlátozások és hőmérséklet-csökkentések, mint a magyar állami intézményekben) és lakosait (rezsiemelkedés Magyarországon is), másrészt elszállt az energiahordozó ára is (és azt is tudjuk, hogy Magyarország a piaci áron jut hozzá az orosz gázhoz, nem pedig kedvezményesen, ezért az emelkedő gázár közvetlenül érinti hazánkat is), amely több csatornán is feszültséget szül, többek között az energiainfláción keresztül.

Azt is fontos látni, hogy az EU által elfogadott eddigi hat szankciós csomag nem érinti az orosz gázt (az orosz olajszállításokra vonatkozik, de Magyarország ebben a tekintetben mentességet kapott, így az olcsó orosz olaj beérkezik az országba, amiből közvetlenül extraprofitadóra tesz szert az állam), így a szankciók (amelyeket eddig Magyarország is megszavazott) közvetlenül nem tehetők felelőssé a mostani krízishelyzet miatt, viszont az Oroszország ellen meghozott szankciók nyilvánvalóan ellenlépésre késztették Moszkvát, amely ennek fényében tarthatja indokoltnak a "gázfegyver" alkalmazását.

Olaj

Amíg a háború kitörésekor a kezdeti pánik és piaci bizonytalanság együttese, addig júniusban már az orosz energiahordozókra kivetett embargó hajtotta fel az olajárakat, közel 15 éve nem látott szintre. Ehhez képest a nyári hónapok - részben a recessziós félelmek erősödése, és a kínai keresleti aggályok miatt - a kőolajár csökkenéséről szóltak, olyannyira, hogy 2020 óta, a világjárvány kitörése óta most fordult elő először, hogy zsinórban 3 hónapot is eséssel zárjon az olaj ára.

A Brent típusú kőolaj a júniusi 117 dolláros értékhez képest 18,8 százalékkal kerül lejjebb, és a 95 dolláros hordónkénti szinten zárta az előző hónapot. Szeptember aztán tovább folytatódott az esés, jelenleg a 90 dolláros szint közelében járunk, ami közel 23 százalékos csökkenésnek felel meg a történelmi csúcshoz képest.

brent0923

Az olajárak esése több faktorra vezethető vissza:

  • egyrészt a masszívan erősödő dollár helyez nyomást az árra, hiszen a világpiaci olajértékesítések nagy részét dollárban bonyolítják le;
  • másrészt a világ legnagyobb importőrének számító Kínában továbbra is Zero-Covid politika van érvényben, ami keresleti aggályokat szül;
  • harmadrészt, ugyan az Iráni Atomalkuval kapcsolatban konkrét áttörésről egyelőre nem beszélhetünk, a piac elkezdte beárazni azt a forgatókönyvet, ha az iráni olaj visszatér a világpiacra, ezzel jelentősen növelve a kínálatot
  • végül pedig a kamatemelések és a recessziós kockázatok is nyomás alá helyzeték az árakat.

Hazai üzemanyagárak

A hazai üzemanyagárak alakulása szorosan összefügg az olajárak alakulásával, illetve a forint dollárral szembeni pozíciójával. Ennek megfelelően hasonlóan alakul a benzin és a gázolaj árának alakulása, mint a fenti Brent grafikonja.

Sajátos helyzetben van emellett a hazai üzemanyagpiac, hiszen továbbra is érvényben van (december 31-ig) a benzinárstop, mely miatt a magyar forgalmival és rendszámmal rendelkező magánszemélyek 480 forinton tankolhatnak 95-ös benzint és gázolajat.

A piaci áraknak a változását azonban le lehet követni, ez a háború előtt a benzin esetében 520 forint volt, a gázolajnál pedig 535.

Ehhez képest nyár elején történelmi csúcsot ért el a benzinár 801,9 forintnál, ami a háború előtti szinthez képest 54,2 százalékos drágulásnak felel meg.

Ugyanez mondható el a gázolajról is, ahol az ár 832,9 forintig emelkedett, vagyis a háború előtti szinthez képest 55,7 százalékkal drágult.

Innen aztán elkezdtek csökkeni az árak a nyár második felében, de a benzin még mindig 20,2 százalékkal, a gázolaj pedig 37,7 százalékkal drágább, mint a háború kitörése előtt.

Eközben egy érdekes folyamat is lejátszódott a magyar benzinkutakon, ugyanis a gázolaj és a benzin ára közti különbség történelmi csúcsra emelkedett, egy ponton 137 forinttal kellett többet fizetni a dízelért, mint a benzinért - ennek okairól ebben a cikkünkben írtunk részletesen.

Címlapkép: Getty Images

ratatics-peter-mol-542481
erdogan törökország
forint készpénz bankjegy
áram
GettyImages-1324724478

Holdblog A nagy klímalottó

Ha összevetjük a fenntarthatatlan gazdasági rendszerünket a klasszikus szerencsejátékkal, a lottóval, sokatmondó...

2022. október 6.
Banking Technology 2022
2022. október 18.
Portfolio Future of Finance 2022
2022. szeptember 28.
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
2022. október 19.
Budapest Economic Forum 2022
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu
Online előadás
Grafikonosdi és minden ami friss hír.
Díjmentes online előadás
Minden, amit a kezdéshez tudni érdemes.
gázóra