Előfizetői tartalom

Nagyon csúnya, amit a magyar tőzsdével és a forinttal csináltak

Go short, or go home - nagyjából ez írja le a tőzsdék idei évét. Kilenc hónap után masszív esésen vannak túl a részvénypiacok, miután az évtizedes rekordszintekre ugró infláció, a jegybanki szigorítás, a háború, és az egyre erősödő recessziós félelmek szétzúzták a befektetői hangulatot. Ezek a magyar piacon különösen erősen érződnek, hiszen a hazai BUX index az egyik legrosszabb teljesítményt nyújtotta idén a világ részvényindexei közül, és affelé halad, hogy a pénzügyi válság óta a leggyengébb évét zárja. Eközben a forintpiacon is jelentős turbulenciák alakultak ki, és a hazai fizetőeszköz már több mint 30 százalékot gyengült a dollárhoz képest - ezzel az egyik legrosszabbul teljesítő deviza idén a dollárral szemben. Persze nem minden eszközosztály esett idén, a nyersanyagpiacon több olyan termék van - főleg energiahordozók -, amelyek árfolyama továbbra is jóval feljebb van év elejéhez képest.

Ha majd egyszer a tőzsdei történelemkönyvekben visszalapozunk 2022-re, főleg három meghatározó témával fogunk találkozni: háború, energiaválság, infláció. A háború gazdasági szankciókat hozott Oroszországgal szemben, ami a piacokon elsősorban a nyersanyagárak emelkedésében nyilvánult meg, hiszen számos ipari fém, és energiahordozó piacán jelentős exportőrnek számítanak...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés