Váratlan bejelentés: Oroszország leállította a gázszállítást az EU harmadik legnagyobb gazdasága felé

Portfolio
Osztrák szabályozási problémákra hivatkozva az orosz állami irányítás alatt álló Gazprom szombaton felfüggesztette az Olaszországba irányuló földgázszállításokat, súlyosbítva az európai energiaválsággal kapcsolatos kilátásokat – írja a Bloomberg.

"A Gazprom a mai naptól kezdve nem szállít gázt az Eninek" - közölte az Eni SpA, a legnagyobb olasz olajvállalat szóvivője. Az orosz állami cég eddig egy Ausztrián átmenő vezetéken keresztül szállította a gázt Olaszországnak.

Egyelőre úgy tűnik, hogy a szállítás megszakítása csak Olaszországot érinti, Ausztria továbbra is kap gázt, az OMV nemrég épp nagyobb mennyiségű orosz gázt kapott Andreas Rinofner, az osztrák energiaipari cég szóvivője szerint.

A Gazprom szombaton közleményt adott ki, amelyben közölte, hogy felfüggesztette az Ausztrián keresztül Olaszországba irányuló gázáramlást, mivel az osztrák üzemeltető nem volt hajlandó megerősíteni a "szállítási nominációkat" az Ausztriában szeptember végén bevezetett szabályozási változásokat követően.

A Gazprom azt közölte, hogy dolgozik a probléma megoldásán az olasz vevőkkel, az Eni azt, hogy felvette a kapcsolatot a Gazprommal a probléma megoldása érdekében. Az E-control osztrák energiaszabályozó hatóság egyelőre nem kommentálta a hírt a hírügynökségnek.

Olaszország elegendő alternatív gázszállítmányt szerzett be Észak-Afrikából (Algériából és Egyiptomból) ahhoz, hogy a téli hiányt pótolni tudja, ha Oroszország leállítaná az országba irányuló exportot – nyilatkozták korábban a Bloombergnek bennfentesek.

Címlapkép: Getty Images

© 2024 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF