Előfizetői tartalom

Egyértelmű jobboldali győzelem született az olasz választáson – Mi várható Európa harmadik legerősebb országában?

Kiss Csaba
A várakozásoknak megfelelően egyértelmű jobboldali győzelem született az olaszországi választáson, bár az előzetes eredmények szerint a hárompárti jobboldali koalíció nem fogja elérni a kétharmados többséget a törvényhozás két házában. A győztes az Olaszország Fivérei (FdI) nevű, posztfasiszta gyökerű párt, melynek elnöke, Giorgia Meloni Olaszország első női kormányfője lehet. Meglepetésre a radikális jobboldali Liga, Matteo Salvini volt belügyminiszter pártja rosszul szerepelt, 9 százalékos eredményt érhetett el. Az utolsó hetekben jól hajrázott viszont a baloldali populista Öt Csillag Mozgalom (M5S), amely 15 százalékos eredménnyel zárhatott. A legnagyobb ellenzéki párt a balközép Demokrata Párt (PD) lehet, amely 19 százalék körüli eredményt érhetett el.

Felkészül: Giorgia Meloni A vasárnapi olaszországi választások szavazatai 90 százalékának összeszámlálása után kijelenthető: egyértelmű jobboldali győzelem született. Giorgia Meloni Olaszország Fivérei (FdI) nevű pártja 26 százalékos eredményt ért el, de ami ennél is fontosabb, a jobboldali választási koalíció együtt 43 százalékot szerzett, amivel az alsóházban...

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

2 223 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái