Előfizetői tartalom

Kisütött a nap a tőzsdéken - Most érdemes beszállni?

Nagy Viktor
Nyár eleje-közepe óta nem látott emelkedés zajlik az amerikai és az európai tőzsdéken, de az ázsiai részvénypiacokon is javult a hangulat, első ránézésre a semmiből jött ez a (szerintünk átmeneti) fordulat a tőzsdéken, azonban okokat bőven tudunk mögé tenni. Adódik a kérdés, hogy érdemes-e már beszállni? Az elmúlt napokban kialakult túladottságból rövid távon jöhet nagyobb felpattanás, bátrabbak mehetnek ezzel, egyelőre viszont nagyobb esélyt adunk annak, hogy csak egy újabb medve piaci ralit látunk, nagyobb téteket csak akkor tennénk, ha megtörne az év eleje óta tartó csökkenő trend.

Június-július óta nem látott mértékű emelkedés volt hétfőn az amerikai részvénypiacokon, ami persze a világ más tőzsdéin is hatott, Ázsiában és Európában is 1-3 százalékkal emelkedtek a vezető részvényindexek. Nehéz lenne egy hírre visszavezetni a fordulatot, inkább több tényezővel magyarázható a felpattanás.

Elsősorban technikai okai vannak:

  • Több fontos instrumentumban túladottság (S&P 500, Nasdaq, DAX, Hang Seng, Shanghai Composite stb.) vagy túlvettség (dollár index) alakult ki, napi és heti grafikonon is 30 alatti (vagy a dollár indexnél 70 feletti) RSI-értékeket láthattunk, amiből jött a korrekció.
spx rsi
dax rsi
usd rsi
  • Több eszközben (S&P 500, Nasdaq, DAX stb.) fontos szint, például a június-júliusi lokális mélypont által kijelölt zóna esett el, történelmi analógiák alapján hasonló helyzetekben (rövid távon) gyakran fordul a piac, fals letörés alakul ki, ami után felbátorodnak a longosok.  
  • De az is igaz, hogy a gyakorlatilag év eleje óta tartó tőzsdei lejtmenetben nagyobb shortállományok épültek ki, amik gyors zárásával rövid időn belül nagy emelkedés alakul ki a tőzsdéken.
  • Az egyik legfontosabb részvényindexnél, az S&P 500-nál a sokak által figyelt 200 hetes mozgóátlagról pattant az árfolyam, ez szintén meghozta a vevőket.
200asgfdsgdfgdf

De fundamentális és hangulati indokok is állnak a felpattanás mögött:

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

2 223 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái