Előfizetői tartalom

Szép csendben különös ipari forradalom készülődik, amit a metaverzum robbanthat be

Portfolio
Az elmúlt időszak egyik legfelkapottabb technológiai trendjének egyértelműen a metaverzum tekinthető, amelyet a Metától (aki nevet is változtatott miatta) a Microsoftig a legtöbb technológiai cég már javában fejleszt. A legnagyobb médiavisszhangot azonban a technológia kereskedelmi célú felhasználása kapja, amely az eddigi próbálkozások alapján azért ébreszthet némi kétséget a virtuális világok valódi hasznát illetően. Kevesebben tudják azonban, hogy a metaverzum koncepciója az ipari termelésben is utat tört magának, az alkalmazási lehetőségek tárháza és a remélt haszon pedig óriási. Cikkünkben bemutatjuk, mit tartogat a metaverzum az ipari felhasználóknak, illetve milyen területeken vetik be már most is az interaktív virtuális tereket.

Mit takar a metaverzum az ipari termelésben?

Cathy Hack jövőkutató a metaverzumot "térbeli internetnek" nevezte, amely az interneten elérhető adatok és összekapcsoltság újszerű kihasználását jelenti 3D-s megjelenítés, virtuális terek és a környezetre vonatkozó kontextuális információk segítségével. Ez megjelenthet a fizikai világ tükörképeként, kiterjesztett valóság (AR) vagy kevert valóság (MR) formájában is.

A metaverzum lényege nem pusztán az, hogy megjelenít egy-egy objektumot a virtuális térben, hanem hogy az előbb említett technológiákkal összekapcsolja a fizikai és a virtuális világot úgy, hogy közben komplex rendszereket jelenít meg, amelyek a valóságos világ reprezentációi.

Az ipari metaverzum ennek a koncepciónak az ipari felhasználását jelenti, vagyis a termelésben használt IoT-rendszerek, a kiterjesztett és a virtuális valóság, valamint a digitális iker koncepcióját felhasználva úgy, hogy a fizikai objektumokhoz kontexusba ágyazott, értelmezhető adatokat kapcsol, lehetőleg valós időben, hogy a döntéshozókat segítse a hatékonyság növelésében.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés