Előfizetői tartalom

Szólásszabadság, demokrácia, párbeszéd? Persze, az is, de másra készül Musk: jön az X

44 milliárd dollárt, vagyis több mint 18 ezermilliárd forintnyi pénzt költött el Elon Musk és néhány befektetőtársa a Twitterre, két és félszer több pénzt, mint amennyit most az összes magyar tőzsdei cég ér, OTP-vel, Mollal, Richterrel, szőröstül-bőröstül. Musk azt állítja, hogy azért vásárolta meg a Twittert, mert az egészséges párbeszéd a civilizációnk jövője szempontjából fontos, ugyanis nagy a veszélye annak, hogy a közösségi média szélsőjobboldali és szélsőbaloldali részekre szakad szét, amelyek még több gyűlöletet generálnak és megosztják a társadalmat. Azért tettem, hogy megpróbáljak segíteni az emberiségen, amit szeretek – mondta Musk, ami akár igaz is lehet, de nehéz elképzelni, hogy a világ leggazdagabb embere, aki egész életében pénzcsinálással foglalkozott, most hirtelen kihagyná az egyenletből az üzletet. Vélhetően most is pénzcsinálásról van szó, a terv az lehet, hogy elkészítsék a világ Ázsián kívüli részének szóló mindenegyben szuperappot, egy olyan platformot, ami a felhasználók minden online igényét kielégíti, és amit akár több mint egymilliárd ember használhat majd.

7 hónapig tartó felvásárlási sztori

Idén március végén Elon Musk egy érdekes kérdést tett fel szavazásra a több tízmillió követőjének (jelenleg 113 milliónál tart, már csak Barack Obama és Jusin Bieber előzi meg a Twitteren), azt szerette volna megtudni, hogy mit gondolnak a felhasználók arról, hogy a szólásszabadság vajon érvényesül-e a Twitteren. Akkor még kevesen sejthették, hogy egy fordulatos, közel 7 hónapig tartó felvásárlási sztori kezdődik, amiben a világ leggazdagabb embere végül közel 18 ezermilliárd forintnak megfelelő, vagyis több mint 2,5 magyar tőzsdényi összegért veszi meg a világ egyik meghatározó kommunikációs platformját.

A bomba április 4-én robbant, amikor kiderült, hogy Musknak már március 14-én 9,2 százaléknyi részesedése volt a Twitterben, amivel a cég nagyrészvényese lett. Az erről szóló tweet is amolyan muskos lett, semmi sallang:

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés