Előfizetői tartalom

Újra nekifutnak a világ vezetői a klímakatasztrófa megelőzésének

Major András
Vasárnap kezdődik az egyiptomi Sarm-es-Sejkben az ENSZ 27. éves klímakonferenciája. A november 6. és 18. között tartandó rendezvény a világ legjelentősebb eseménye klímaváltozás-témában, mivel azonban a korábban tett ígéretek ellenére a világ még mindig klímakatasztrófa felé tart, sokan szkeptikusak a COP27 várható eredményeivel kapcsolatban.

A röviden COP27-nek (27. Conference of the Parties) nevezett éves klímacsúcson az ENSZ 1992-es éghajlatváltozási keretegyezményében részt vevő felek, vagyis az országok elsöprő többségének képviselői igyekeznek előre lendíteni a globális klímacselekvés ügyét. A konferenciára ezúttal is a világ több mint 200 országa kormányainak képviselőit hívták meg, több mint 100 országvezető pedig várhatóan meg is jelenik, rajtuk kívül kormányzati tárgyalók, helyi hatóságok, vállalatok, a civil társadalom és szakmai szervezetek küldöttei folytatnak tárgyalásokat a klímacsúcson.

A korábbi konferenciákhoz hasonlóan a fő cél ezúttal is az üvegházhatást okozó gázok kibocsátásának csökkentésére irányuló erőfeszítések fokozása annak érdekében, hogy továbbra is elérhető maradjon a 2015-ös Párizsi Klímaegyezményben rögzített fő cél: vagyis a katasztrofális mértékű klímaváltozás elkerülése a globális átlaghőmérséklet emelkedésének iparosodás előtti szinthez képest legfeljebb 2, lehetőleg 1,5 Celsius-fokon való korlátozása által. Ehhez - ahogyan a megállapodás is rögzítette - a pénzügyi folyamatok klímacélokkal való összhangba hozása is elkerülhetetlen, miközben akadnak olyan tudományos álláspontok is, amelyek szerint a 1,5 fokos cél már semmiképpen nem elérhető.

Ezzel együtt a jelenlegi helyzetben a legfőbb pozitívum az, hogy a Párizsi Klímaegyezmény 1,5-2 fokos célja azért összességében még mindig nem tűnik elérhetetlennek.

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

2 223 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái