Előfizetői tartalom

Milyen válság? Bődületes profit a magyar cégeknél!

Nagy Viktor
Brutálisan erős volt a harmadik negyedév a hazai tőzsdei cégeknél, a négy nagyvállalat közül három, a Mol, az OTP és a Richter is rekordszámokat hozott, így a cégek összesített negyedéves profitja most először meghaladta az 500 milliárd forintot, a cégek adózott eredménye 86 százalékkal volt magasabb, mint egy évvel korábban. Olyan jók voltak a számok az idei első 9 hónapban, hogy a Mol, az OTP és a Magyar Telekom menedzsmentje megemelte a 2022-es várakozásait, a Richter vezetése pedig megerősítette az idei prognózist.

Félbillió meg egy kis apró

A négy nagy hazai vállalat, az OTP, a Mol, a Richter és a Magyar Telekom négy különböző szektorban működik, a vállalatoknál eltérő az az eredménykategória, amit a piaci szereplők a legfontosabbnak tartanak: miközben a Molnál és a Magyar Telekomnál az EBITDA-t figyelik, az OTP-nél és a Richternél van relevanciája a konszolidált adózott eredménynek. A közös nevező mégis az adózott eredmény lehet, ezért összegyűjtöttük, hogy mekkora negyedéves profitot ért el az elmúlt években a négy hazai nagyvállalat.

Az adatbázisunk 2006 elejére nyúlik vissza, azóta negyedévente átlagosan 120 milliárd forint profitot ért el a négy vállalat, az idei harmadik negyedévben azonban ennek a 4,6-szorosát.

A négy nagyvállalat összesített profitja új rekordot, 552 milliárd forintot ért el, a korábbi, idei második negyedéves szintet 33 százalékkal haladta meg, és 86 százalékkal volt magasabb, mint egy évvel korábban.

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

1 943 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái