Előfizetői tartalom

Hasít korunk ünnepelt technológiája, de itt van néhány eset, amikor totális csődöt mondott

Portfolio
A mesterséges intelligenciában hatalmas üzleti potenciál rejlik, az OpenAI sztár-chatbotjának megjelenésével pedig tömegek kezdtek érdeklődni a technológia iránt. Az algoritmusok azonban az egyszerű, használhatóságot érintő problémák mellett komoly etikai kockázatokat is hordozhatnak magukban, amelyek felerősíthetnek és állandósíthatnak bizonyos káros társadalmi gyakorlatokat. Mivel a technológia "neutrális" természetű, mindebből az következik, hogy a mesterséges intelligencia rossz döntései mögött a fejlesztők és programozók előítéletei állnak, amelyekkel talán ők sincsenek tisztában. Cikkünkben összegyűjtöttünk néhány olyan esetet, amikor nagyot hibáztak a mesterséges intelligencia fejlesztői, és megnéztük, hogyan lehet ezeket kikerülni.

Mit jelent a mesterséges intelligencia elfogultsága?

A mesterséges intelligencia elfogultságáról általában akkor beszélünk, amikor a szoftver döntései, bizonyos csoportokat szisztematikusan hátrányba hoznak. Emiatt leginkább negatív jelentést társítunk hozzá, ám tágabb értelmezés szerint az MI részrehajlása inkább egyfajta affinitást vagy irányultságot jelent valami iránt. Ahogy Reggie Townsend, a SAS adatetikai igazgatója a Portfóliónak korábban elmondta: nagyon fontos megértenünk döntéseink digitalizálásánál, hogy az elfogultság az emberi természetből következik.

Az adatok a múltból származnak, és ha azok nem reprezentálják megfelelően a teljes népességet, vagy ha kirekesztéssel, illetve kizsákmányolással kapcsolatos attitűdöket és viselkedésmintákat jelenítenek meg, akkor ezek alapján fogunk modelleket építeni, és ilyen jellegű cselekvésekre fogunk előrejelzéseket végezni, tehát ezeket fogjuk erősíteni.

A mesterséges intelligencia algoritmusai emberek által begyűjtött adatokat használnak, és emberek döntenek arról is, hogy az eredményeket hogyan használják fel. A részrehajlásokat nagyon nehéz észre venni, hiszen tudat alatt rejtőznek, így könnyen bekerülhetnek a gépi tanulási rendszerekbe, amelyek felerősítik és állandósítják ezeket.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés