Előfizetői tartalom

Óriási kihívás előtt az emberiség: mit kezdünk a robotokkal, amik az életünkről döntenek?

Tonács Attila
A mesterséges intelligencia alapú technológiák az élet egyre több területén támogatják a gazdaság szereplőit a döntéseikben. Az eredmény azonban sokszor csalódást okoz, és előfordul, hogy hátrányos helyzetbe hoz bizonyos társadalmi csoportokat. Mi állhat a mesterséges intelligencia részrehajlása mögött? Hogyan lehet kiegyensúlyozott döntések felé terelni a technológiát? Milyen szabályozások várhatók? Többek között ezekről kérdeztük Reggie Townsendet, a SAS adatetikai vezetőjét a Prágában megrendezett SAS Innovate on Tour konferencián.

Mi a mesterséges intelligencia részrehajlásának eredete? Azt hiszem, először tisztáznunk kell néhány fogalmat. Először is, mi az az elfogultság vagy részrehajlás? Úgy szoktuk megfogalmazni, hogy egy irányultság, vagy egy affinitás valami iránt. Azt hiszem, amikor a részrehajlás kifejezést használjuk, akkor általában negatív jelentést társítunk hozzá. Szerintem nagyon...

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

2 223 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái