Előfizetői tartalom

Újra szexi lehet a biotech - Tavaly elhanyagolták, idén a tőzsde sztárja lesz?

Portfolio
Kedvez a környezet a biotechnológiai részvények feltámadásához idén azt követően, hogy tavaly alulteljesítő volt a szektor a nagy gyógyszergyártókhoz képest - írja a The Wall Street Journal. A 2023-as év eddig jól indult a szektornak, az árazási szintek azonban aggasztóak.

Két táborra szakadt a gyógyszeripar, ami a hangulatot és a kilátásokat illetiírja a The Wall Street Journal a JP Morgan múlt héten lezajlott éves egészségügyi konferenciáján hallottak alapján. Az egyik oldalon ott állnak azok a gyógyszeripari vezetők, ahol a vállalatok bőségesen el van látva készpénzzel és a részvényárfolyamok rekordmagasságok közelébe emelkedtek. A másik oldalon viszont ott találjuk a pénzszűkében lévő kis biotechnológiai vállalatok vezetőit, akik elbocsátásokról és felfüggesztett klinikai vizsgálatokról beszéltek.

Az amerikai Merck & Co. (MSD) vezérigazgatója az optimisták közé tartozott, Robert Davis több mint 20 alkalommal használta prezentációjában a „bizakodó” szót, egy alkalommal még oda is fordult beszélgetőpartneréhez, a JP Morgan elemzőjéhez, hogy „Remélem érzékeled, hogy meglehetősen magabiztos vagyok”. Nem csoda, hogy az amerikai gyógyszeripari óriás vezetője jól érzi magát a bőrében, hiszen a vállalat részvényei tavaly 49 százalékkal értékelődtek fel, szemben az S&P 500 index 18 százalékos esésével. Ez nem rossz egy olyan cégtől, ami még ebben az évtizedben elveszti egy olyan gyógyszerének szabadalmi védettségét, amely jelenleg bevételeinek közel felét adja.

De a hinta idén átbillenhet, még pedig a biotech cégek felé – írja a The Wall Street Journal, a szektor javuló kilátásaira utalva. Ezt több tényezővel támasztja alá.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés