GettyImages-457716924
Üzlet

Durván visszaszóltak a Tesco-vezérnek, ezt nem teszi zsebre

Portfolio
A brit mezőgazdasági szakszervezet értetlenül áll a Tesco vezetőjének vasárnapi kijelentése előtt, mely szerint az élelmiszeripari vállalatok az inflációt ürügyként használhatják arra, hogy a szükségesnél nagyobb mértékben emeljék az árakat - írja a Reuters.

John Allan, a Tesco elnöke a BBC brit közszolgálati televízió vasárnaponként jelentkező heti politikai magazinműsorában kijelentette: a Tesco - a legnagyobb brit kiskereskedelmi hálózat, amelynek csaknem 28 százalékos részesedése van a brit szupermarketpiacon - "nagyon keményen" fellép az általa nem törvényszerűnek ítélt áremelésekkel szemben.

Allan azt is elmondta, hogy a Tesco külön munkacsoportot is létrehozott, amelynek feladata az élelmiszer-összetevők és a nyersanyagköltségek figyelése, és ennek alapján kiszámítja, hogy a beszállítók által érvényesíteni kívánt költségemelkedések indokoltak-e. John Allan hozzátette, hogy a Tesco már számos beszállítójával összeveszett a kifogásolt árszintek miatt.

Allan tegnapi kijelentése után nem kellett sokáig várni a gazdák válaszára sem, Minette Batters, a brit Nemzeti Gazdaszövetség elnöke szerint Allan egy párhuzamos univerzumban él, a gazdáknak és termelőknek pedig egyaránt soha nem látott mértékű drágulással kell szembenézniük.

A gáz nagykereskedelmi ára 650 százalékkal magasabb, mint 2019-ben volt, és a költségek inflációja példátlan, eltörpül minden eddigi áremelkedés mellett

- tette hozzá Batters.

E hónap elején, amikor a Tesco a vártnál jobb karácsonyi kereskedésről számolt be, Ken Murphy vezérigazgató azt mondta, hogy a csoport a teljes piacnál kisebb mértékben emelte az árakat.

Harcolunk a beszállítókkal, hogy minél alacsonyabban tarthassuk az árakat, ez egy folyamatos küzdelem, de mi mindent megteszünk

- mondta Murphy, majd hozzátette, hogy azért a partnerségnek is van egy jó része, rámutatva az árstop programra, amely több mint 1000 márkás és saját márkás termék árát rögzítik húsvétig.

Beszállítóink felismerik, hogy nekik is meg kell védeniük a piaci részesedésüket, és ennek érdekében velünk akarnak együttműködni

- tette hozzá Murphy, majd hozzátette, hogy folyamatosan párbeszédet folytatnak a beszállítókkal, és csak a legindokoltabb esetekben akarnak az áremelés mellett dönteni

A Tesco részvényei a reggeli kereskedésben 0,6%-kal emelkedtek, és az elmúlt egy év során 13,7%-os veszteséget szenvedtek el.

Címlapkép: Jeff J Mitchell / Getty Images

dunaferr
bull bear
bankjegy forint
törökország
ezust_nemesfem
Díjmentes online előadás
Megmutatjuk hogyan tudsz kezdőként a forinttal kereskedni.
Díjmentes online előadás
Mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát?
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Senior Privát Bankár (Miskolc)

Senior Privát Bankár (Miskolc)
2023. március 21.
Agrárium 2023
2023. március 8.
Biztosítás 2023
2023. március 30.
Építőipar 2023
2023. április 25.
Sustainable Tech 2023
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
dunaferr