rheinmetall lynx
Üzlet

Az ukrajnai háború egyik nagy nyertese a Magyarországon is aktív német multi

Portfolio
Megemelte a 2025-re vonatkozó értékesítési várakozásait a német Rheinmetall, miután az orosz ukrán háború tavaly februári kitörését követően jelentősen megnövekedett a fegyverkezés iránti kereslet - írja a Reuters.

Armin Papperger, a Rheinmetall vezérigazgatója a Stern német magazinnak nyilatkozva elmondta, hogy várakozásaik szerint az árbevétel 2025-re 11 és 12 milliárd euró közé emelkedhet, szemben a vállalat által novemberben megadott 10 és 11 milliárd euró közötti értékkel, a 2022-es évre vonatkozóan pedig mintegy 6,5 milliárd eurós forgalmat várható.

A Rheinmetall eddig légvédelmi rendszereket, különböző típusú lőszereket, katonai teherautókat és egy tábori kórházat is szállított Ukrajnába

- mondta Papperger, majd hozzátette, hogy a konszern Leopard harckocsikat és Marder gyalogsági harcjárműveket, valamint teherautókat is eladott egy csereprogram keretében, amelynek keretében a még szovjet felszereléssel rendelkező országok adják át eszközeiket Ukrajnának, Németország pedig korszerűbb nyugati felszereléssel tölti fel azokat. Emellett pedig egy új, Gepard lőszerek gyártására szolgáló üzemet is létrehoz a vállalat Németországban..

Arra a kérdésre, hogy mekkora haszna származik a vállalatnak a Leopard 2 harckocsik értékesítéséből, Papperger azt válaszolta, hogy legalább 10 százalékos adózás előtti haszonkulcsot céloznak meg.

Tudom, hogy egy olyan csúcstechnológiai vállalat, mint mi, többet is elkérhetne, de azt akarjuk, hogy vevőink elégedettek legyenek, és hogy hosszú távú jó kapcsolatokat ápoljunk azokkal az országokkal, amelyeknek védelmi eszközöket adunk el

- mondta Papperger, aki ezt követően azt is elmondta, hogy

A nemzeti és európai biztonságért dolgozunk - és ehhez hozzátartoznak a tisztességes árak is.

Németország eddig ellenállt az Ukrajna és egyes NATO-szövetségesek, például Lengyelország nyomásának, hogy Kijevnek német gyártmányú Leopard 2 harckocsikat szállítsanak az Oroszország elleni védekezéshez. A vállalat szóvivője az RND médiacsoportnak elmondta, hogy szükség esetén 139 Leopard harckocsit tud szállítani Ukrajnának.

A Rheinmetall az egyik legnagyobb nyertese lehet a német kormány 100 milliárd eurós védelmi kiadási tervének, amelyet Olaf Scholz kancellár jelentett be nem sokkal azután, hogy Oroszország megszállta Ukrajnát. A katonai kiadásokkal támogatott, határozottabb német külpolitika új korszakaként üdvözölt tervek nagy része azonban még továbbra sem világos.

A UBS még a múlt héten semlegesre minősítette le eddigi vételi ajánlat Rheinmetall részvényeire vonatkozóan, az indoklás szerint az olyan pozitívumok, beleértve a középtávú védelmi kiadásokat, már beárazódtak a részvényekbe. A további emelkedés a kormány kiadási terveinek megrendelés-áramlásától függ, ami azonban még nem tükröződik a Rheinmetall megrendelési naplójában - mondta a bank.

Ami pedig a Rheinmetall magyar partnereit illeti, még 2022 májusában a Rheinmetal a 4iG-val közösen alapított közös vállalatot annak érdekében, hogy a vállalat részt vállaljon a Magyar Honvédség digitalizációjában, valamint a közép-kelet-európai NATO tagállamok számára digitális eszközöket fejlesszen és forgalmazzon annak érdekében, hogy megfeleljenek a mai és jövőbeni harctéri követelményeknek.

Ezt követően pedig 2022 decemberében érkezett a bejelentés a 4iG és a Rheinmetall közös, Rheinmetall 4iG Digital Services Korlátolt Felelősségű Társaság nevű informatikai leányvállalatának megalapításáról.

A Rheinmetall részvényei idén 18,5, a háború közel egy évvel ezelőtti kitörését kitörését követően pedig már 229,7 százalékos pluszban vannak.

rheinmetall
Leopard
Tunézia választás
Kormányablak
Teherán azeri nagykövetség
Kína nyúl
2023. március 21.
Agrárium 2023
2023. március 8.
Biztosítás 2023
2023. március 30.
Építőipar 2023
2023. április 25.
Sustainable Tech 2023
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
Díjmentes online előadás
Mire érdemes figyelni, és milyen eszközöket érdemes használni?
Könyvajánló
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Ez is érdekelhet
nagy márton