Előfizetői tartalom

Nagyot fékeztek a hazai naperőmű-telepítések, 2011 óta nem láttunk ilyet

Szinte teljesen leállt a hazai napelempark-kapacitás növekedése: januárban mindössze 20 MW-tal bővült a nagy naperőművek kapacitása, míg a háztartási méretű naperőművek piacának januári teljesítménye egyelőre nem ismert. A vizsgált időszakban a gázerőmű-kapacitás nagyobb mértékben nőtt, mint a nagy naperőműveké, amire legutóbb a napenergia-boom előtt, 2011-ben volt példa.

Az országban működő 169 387 darab háztartási méretű naperőmű (HMKE) beépített teljesítőképessége a legutóbb január elején frissült adatok szerint 1531 MW, míg a nagy, 50 kW feletti napelemparkok darabszáma a tavaly év végi 3017-ről 3045-re emelkedett, kapacitásuk pedig összességében 20 MW-tal 2545 MW-ra bővült 2023. február elsejéig.

A rendkívül szerény növekedés valószínűleg elsősorban szezonális okokkal magyarázható, ez ugyanis az ünnepek, illetve az időjárási körülmények miatt a telepítések szempontjából jellemzően kedvezőtlen időszaknak számít, de a következő hónapokban várhatóan ismét gyorsul a növekedés, mindkét szegmensben.

A Mavir által a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH), illetve az elosztóhálózat-üzemeltető cégek nyomán közölt adatok szerint az összesített fotovoltaikus kapacitás így legalább 4076 MW volt 2023. február elsején, a HMKE-piac egyelőre nem ismert januári teljesítményét nem beleszámítva.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés