mobiltelefon telefon
Üzlet

Újfajta unokázós csalás terjed, félelmetesen megtévesztő és alattomos a módszer

Portfolio
Léteznek olyan mesterséges intelligenciával működő hanggeneráló szoftvereknek, amelyeknek mindössze néhány mondatnyi hanganyagra van szükségük ahhoz, hogy meggyőzően tudják reprodukálni a beszélő hangját és érzelmi tónusait, de olyanok is vannak, amelyeknek mindössze három másodpercre van szükségük az autentikus imitációhoz. A Washington Post cikke szerint tavaly ez volt a leggyakoribb csalástípus az Egyesült Államokban, és ez okozta legnagyobb anyagi veszteséget az áldozatoknak.

A gyakran idős áldozatok számára nehéz felismerni, ha a hang nem hiteles, még akkor sem, ha a csalók által leírt vészhelyzetei körülmények – amivel érzelmileg próbálnak hatni az áldozatokra – valószerűtlennek tűnnek.

A Washington Post cikke szerint egy házaspár 15 000 dollárt küldött egy bitcoin terminálon keresztül egy csalónak, mert azt hitték, hogy a fiúkkal beszélnek.  A mesterséges intelligencia által generált hang azt állította, hogy autóbalesetet szenvedett, amelyben meghalt egy amerikai diplomata, neki pedig a jogi költségek fedezésére kell a pénz.

A Szövetségi Kereskedelmi Bizottság szerint a megszemélyesítő csalások rendkívül gyakoriak az Egyesült Államokban. Ez volt 2022-ben a legtöbbet jelentett csalástípus, és ez járt a legnagyobb pénzügyi veszteséggel is az áldozatok számára. A hatóságokhoz 36 000 bejelentés érkezett, és 5000 áldozatból összesen 11 millió dollárt csaltak ki telefonon keresztül.

Mivel ezeket az akciókat a világ bármely pontjáról végre lehet hajtani, a hatóságok számára komoly kihívást jelent fellépni a bűnözők ellen. Nemcsak a hívások nyomon követése, a csalók azonosítása és a pénz visszaszerzése nehéz, hanem néha annak eldöntése is, hogy mely hatósági szervek rendelkeznek hatáskörrel az egyes esetek kivizsgálására, hiszen a csalók különböző országokban tevékenykednek.

Címlapkép forrása: Getty Images

Putyin-Hszi Jinping talalkozo Moszkva
tankok tankok harckocsi stock
idős, nyugdíjas, ház, terasz, napsütés, kert

Holdblog Whatever it takes!

- Baj van a bankokkal! - Honnan tudod? - Honnan tudnám?! De esik az árfolyamuk. - De miért esik? - Mert baj van a bankokkal.... The...

2023. május 4.
Hitelezés 2023
2023. május 10.
Gen Z Fest 2023
2023. április 25.
Sustainable Tech 2023
2023. április 18.
Vállalati Energiabeszerzés 2023
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Portfólió menedzser

Portfólió menedzser
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Online előadás
Mit mutatnak a grafikonok? Hogyan lehet a technikai képet egy értékalapú befektető szemléletével ötvözni?
Ez is érdekelhet
barátság kőolajvezeték