Előfizetői tartalom

Újfajta unokázós csalás terjed, félelmetesen megtévesztő és alattomos a módszer

Portfolio
Léteznek olyan mesterséges intelligenciával működő hanggeneráló szoftvereknek, amelyeknek mindössze néhány mondatnyi hanganyagra van szükségük ahhoz, hogy meggyőzően tudják reprodukálni a beszélő hangját és érzelmi tónusait, de olyanok is vannak, amelyeknek mindössze három másodpercre van szükségük az autentikus imitációhoz. A Washington Post cikke szerint tavaly ez volt a leggyakoribb csalástípus az Egyesült Államokban, és ez okozta legnagyobb anyagi veszteséget az áldozatoknak.

A gyakran idős áldozatok számára nehéz felismerni, ha a hang nem hiteles, még akkor sem, ha a csalók által leírt vészhelyzetei körülmények – amivel érzelmileg próbálnak hatni az áldozatokra – valószerűtlennek tűnnek. A Washington Post cikke szerint egy házaspár 15 000 dollárt küldött egy bitcoin terminálon keresztül egy csalónak, mert azt hitték, hogy a fiúkkal beszélnek....

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés