Érmék tőzsde háttérrel
Üzlet

Nem találták az irányt a tőzsdék

Portfolio
Tegnap jelentős esést figyelhettünk meg az amerikai piacokon, miután Jerome Powell amerikai jegybankelnök szigorú üzeneteket fogalmazott meg a monetáris politikával kapcsolatban. A negatív hangulat ma az ázsiai tőzsdéken is kitartott, azonban Európában már inkább a megnyugvás jelei látszottak, hiszen mérsékelt és vegyes mozgások voltak láthatók a tőzsdéken, ami pedig az USA-t illeti, a tengerentúlon szintén iránykeresés jellemző.

Kivárás volt az amerikai tőzsdéken

Kivárást láthattunk ma az amerikai tőzsdéken, kisebb elmozdulások voltak: az S&P 500 0,1 százalékos pluszban zárt, a Dow 0,2 százalékkal került lejjebb, míg a Nasdaq 0,4 százalékos pluszban zárt.

Holnap érkezik a februári amerikai foglalkoztatottsági adat, azaz végre kiderül, hogy a foglalkoztatottság elképesztő januári bővülése csak egyszeri kisiklás volt-e a munkaerőpiac lassulásában. Az egy hónappal ezelőtti közlés alaposan felforgatta a piacokat, dollárerősödést és kötvény-hozamemelkedést hozott, ugyanis a piac ennek hatására szigorúbb kamatpolitikát árazott a Fedtől. A jegybank tehát szorosan figyeli a munkaerőpiaci folyamatokat, és egy újabb sokkszerű szám holnap komoly piaci lefordulást, dollárerősödést hozhat.

sp010

Új nagytulajdonos a NAP-nál

A Valkó Mihály által képviselt Quartz Befektetési Alapkezelő 1 254 852 darab törzsrészvényt szerzett a vállalatban.

Tovább a cikkhez

Romlik a hangulat a tengerentúlon

Egyre rosszabb a hangulat az amerikai tőzsdéken, a vezető részvényindexek közül az S&P 500 0,4 százalékos, a Dow 0,6 százalékos mínuszban van, a Nasdaq pedig 0,2 százalékkal került eddig lejjebb.

dji106

Rossz napot zárt a magyar tőzsde

A hazai blue chipek közül az OTP teljesített a legrosszabban.

Tovább a cikkhez

Kis emelkedés Amerikában

Többségben mérsékelt emelkedéssel nyitottak az amerikai tőzsdék, bár a Dow stagnál, az S&P 500 0,1 százalékkal került feljebb, míg a Nasdaq pedig 0,3 százalékot emelkedett. Kijött a nyitás előtt az ADP foglalkoztatottsági adata: a közszféra foglalkoztatottait nem tartalmazó mutató a vártnál jobban alakult. Ez viszont nem túl jó hír, a foglalkoztatottság bővülésének ugyanis lassulnia kell ahhoz, hogy a Fed leálljon a kamatemelésekkel, a vártnál erősebb munkaerőpiac pedig további monetáris szigorítást hozhat. Ebből a szempontból viszont nem az ADP adatközlése a döntő, a fontos adat pénteken érkezik.

spx030881

A vártnál jobb lett az amerikai munkaerőpiaci adat, de a nagy kérdés még nem dőlt el

Kijött az ADP foglalkoztatottsági adata az USA-ból: a közszféra foglalkoztatottait nem tartalmazó mutató a vártnál jobban alakult. Ez viszont nem túl jó hír, a foglalkoztatottság bővülésének ugyanis lassulnia kell ahhoz, hogy a Fed leálljon a kamatemelésekkel, a vártnál erősebb munkaerőpiac pedig további monetáris szigorítást hozhat. Ebből a szempontból viszont nem az ADP adatközlése a döntő, a fontos adat pénteken érkezik.

Tovább a cikkhez

Kettős fronthatás sújtja a világot, és ettől Magyarországnak is fájhat a feje

Mint a hideg és meleg légtömegek, úgy csapott össze az elmúlt néhány hónapban a piacon az optimizmus és pesszimizmus, és a heves kilengések formájában a mennydörgés sem maradt el. Mindent az amerikai infláció mozgat: ha a befektetők épp azt hiszik, hogy az infláció töretlenül csökkenni fog, vadul elkezdik a bevásárlást, ha a meginog a hitük, visszamenekülnek a dollárba és szabadulnak a kötvényekből. Ezeket az aggodalmakat csak felerősítették a héten elhangzott jegybanki nyilatkozatok, különösen az amerikai jegybank vezérének szavai. Nem csoda, hogy most épp megint egy kisebb vérengzést látunk a piacokon. Pedig ahogy a jelenkori időjárás, úgy a piaci érzület is végletekig szeszélyes: lehet, hogy a mai mennydörgést holnap már verőfényes napsütés követi. A jó hír, hogy már csak kettőt kell aludni, hogy ezt megtudjuk.

Tovább a cikkhez

Javul a hangulat

Délutánra elkezdett javulni valamelyest a hangulat az európai piacokon, bár a magyar tőzsde továbbra is jelentősen alulteljesít. Közben közeledünk az amerikai piacnyitás felé, ahol az előjelek alapján szintén pozitívabb felütéssel indulhat majd a nap a tegnapi esés után.

Tőzsdére készül a STRT Holding

A Budapesti Értéktőzsdén keresztül teremtené meg a startup-finanszírozás lehetőségét a magántőke számára a STRT Holding - jelentette be a befektetési társaság szerdai rendezvényén Balogh Péter ügyvezető, aki azt is elmondta, hogy a tavaly alapított cég régiós szinten is vezető szerepre tör a kezdő vállalkozások támogatásában: A STRT-hoz eddig csaknem 30 befektető társult körülbelül 350 millió forinttal.

Tovább a cikkhez

Év eleje óta nem volt ilyen, újra 10 000 forint alatt az OTP

Az elmúlt napokban begyorsult az OTP esése, ez a tendencia a mai nap is folytatódik. Ma ismét jelentős mínuszban van a jegyzés, így több mint két hónapos mélypontot ért el az árfolyam 10 000 forint alatt.

Tovább a cikkhez

Nincs megállás, tovább esik a magyar tőzsde

Kora délutánra elkezdett valamelyest a javulni a hangulat az európai piacokon, viszont a magyar tőzsde továbbra is alulteljesítőnek számít a régióban, és ezzel a második egymást követő napon esik jelentősen a magyar piac. A hazai piacon uralkodó negatív hangulathoz részben Matolcsy György beszéde járult hozzá, hiszen az MNB elnöke kemény kritikával illette a magyar kormányt, és úgy fogalmazott, hogy "a kormánynak az előző 10 évvel ellentétben ezúttal nincs célja a következő 10 évre". Ezen felül az is lefelé húzza a magyar piacot, hogy a Mol árfolyama jelentős mértékben esett ma, részben Varga Mihály különadókkal kapcsolatos bejelentései miatt.

Tovább a cikkhez

Ismét alulteljesítő a magyar tőzsde

Továbbra is mérsékelt esés látszik az európai tőzsdéken a szerda délelőtti kereskedésben, a magyar piac viszont ismét alulteljesítő. A hazai piacon uralkodó negatív hangulathoz részben Matolcsy György beszéde járult hozzá, hiszen az MNB elnöke kemény kritikával illette a magyar kormányt, és úgy fogalmazott, hogy "a kormánynak az előző 10 évvel ellentétben ezúttal nincs célja a következő 10 évre". Ezen felül az is lefelé húzza a magyar piacot, hogy a Mol árfolyama jelentős mértékben esett ma, részben Varga Mihály különadókkal kapcsolatos bejelentései miatt.

Hirtelen beszakadt a Mol árfolyama

Nagyot esett a Mol árfolyama a mai kereskedésben, a jegyzés közel 6 százalékos mínuszban is járt. A befektetők egyrészt Varga Mihály mai különadókról szóló megszólalását fogadhatták kedvezőtlenül, de az esésben technikai hatások is szerepet játszanak.

Tovább a cikkhez

Esik Európa

Eséssel indult a nap az európai tőzsdéken, a DAX 0,2 százalékkal került lejjebb, míg a CAC 0,4 százalékot esett, a FTSE 100 pedig 0,3 százalékot gyengült. A milánói börze is lejjebb került 0,3 százalékkal, míg a spanyol tőzsde 0,4 százalékot esett.

spx0308

Nagyon megviselte az Adidast, hogy szakított Kanye Westtel

Alaposan visszavágta az osztalékot az Adidas, miután nagy veszteséget szenvedett el a Kanye Westtel történő szakítás miatt.

Tovább a cikkhez

Nagy esésből próbál talpra állni a magyar tőzsde

Tegnap jelentős mértékben esett a magyar tőzsde, főleg az OTP és a Mol gyenge teljesítménye miatt, ma reggel azonban a igyekszik legdolgozni az esés egy részét a piac.

Tovább a cikkhez

Növeli a részesedését a CIG Pannóniában a Hungarikum

A Hungarikum Biztosítási Alkusz Zrt. szakmai hátterű pénzügyi befektetőként tovább növeli 57,76 százalékos részesedését a CIG Pannónai Biztosítóban.

Tovább a cikkhez

Folytatódhat az esés

Mik az aktuális események a tőzsdéken?

  • Eséssel zártak tegnap a vezető amerikai részvényindexek, a Dow Jones 1,7 százalék mínuszban fejezte be a napot, a S&P 500 1,5 százalék mínuszban zárt, míg a Nasdaq 1,2 százalékot esett.
  • Az ázsiai tőzsdéken ma reggel felemás hangulat látszik, a Nikkei 0,5 százalékkal került lejjebb, a Hang Seng 2,19 százalékos mínuszban van, míg a CSI 300 2,19 százalékos pluszban van.
  • Kedvezőtlen nyitást jeleznek előre az európai határidős részvényindexek, a DAX 0,22 százalékot eshet, a CAC 0,11 százalékkal kerülhet lejjebb, míg a FTSE 0,32 százalék mínuszban nyithat.
  • Vegyes nyitás várható az amerikai tőzsdéken a határidős részvényindexek jelenlegi állása alapján. A Dow Jones 0,02 százalékkal kerülhet feljebb, a S&P 500 0,01 százalék pluszban nyithat, míg a Nasdaq 0,06 százalékkal kerülhet lejjebb.

Mi várható makro fronton?

Ma érkezik a magyar inflációs adat, mondani sem kell, mennyire fontos adatközlésről van szó. Ettől függetlenül is mozgalmas lesz a nap, a Pénzügyminisztérium ismerteti a büdzsé február végi helyzetét (egyelőre csak a fő számokat). Külföldön az ADP ismerteti a magánszektorban foglalkoztatottak létszámváltozását - ez még nem a legfontosabb munkaerőpiaci mutató, de a várakozásoktól való eltérések esetén erre is figyelni kell. Jön még külkereskedelmi adat az USA-ból, és a Fed közzéteszi legfrissebb bézs könyvét.

2023. március 6. -március 12. Makronaptár
Magyar makrogazdaság
március 6. hétfő 8:30 KSH Kiskereskedelem jan.
március 7. kedd 8:30 MNB Nemzetközi tartalékok febr.
március 7. kedd 8:30 MNB Értékpapír-statisztikák jan.
március 7. kedd 8:30 KSH Ipar (első becslés) jan.
március 7. kedd 11:30 ÁKK 3 hónapos dkj aukció  
március 8. szerda 8:30 KSH Infláció febr.
március 8. szerda 11:00 PM Előzetes ÁHT febr.
március 10. péntek 8:30 KSH Külkereskedelem jan.
Nemzetközi makrogazdaság
március 6. hétfő 11:00 EU Kiskereskedelem jan.
március 7. kedd 8:00 Németo. Gyáripari megrendelések jan.
március 7. kedd 16:00 USA Jerome Powell (Fed) beszéde  
március 8. szerda 8:00 Németo. Ipari termelés jan.
március 8. szerda 8:00 Németo. Kiskereskedelem jan.
március 8. szerda 11:00 EU GDP (felülvizsgált) Q4
március 8. szerda 14:15 USA ADP munkanélküliség febr.
március 8. szerda 14:30 USA Külkereskedelem jan.
március 8. szerda 19:00 USA Fed bézs könyve  
március 9. csütörtök 0:50 Japán GDP Q4
március 9. csütörtök 2:30 Kína Infláció febr.
március 10. péntek   Japán BoJ kamatdöntés  
március 10. péntek 8:00 UK GDP jan.
március 10. péntek 8:00 Németo. Infláció (második becslés) febr.
március 10. péntek 14:30 USA Munkanélküliség febr.
március 10. péntek 16:00 USA Michigan-index márc.
Forrás: Portfolio-gyűjtés        

Mi történt eddig a tőzsdéken?

  • A vezető amerikai, ázsiai európai és régiós részvényindexek közül idén 17,1 százalékos elmozdulással a FTSE MIB index áll az élen, a sereghajtó 0,9 százalékos eséssel a BUX index.
  • A hazai blue chipek közül idén a legjobban a Magyar Telekom részvénye teljesített 15,3 százalékos emelkedéssel, a sor végén a Richter papírja áll 9,4 százalékos eséssel.
  • A fontosabb nyersanyagok közül év eleje óta az Arany árfolyama már 0,2 százalékot emelkedett.
Fontosabb instrumentumok
  Árfolyam 1 nap 1 hét 1 hónap Idén 1 év 5 év
Amerikai részvényindexek              
Dow Jones 32 856,46 -1,7% 0,6% -3,8% -0,9% 0,1% 32,5%
S&P 500 3 986,37 -1,5% 0,4% -4,3% 3,8% -5,1% 46,2%
Nasdaq 12 152,17 -1,2% 0,9% -4,5% 11,1% -8,8% 75,4%
Ázsiai részvényindexek              
Nikkei 28 309,16 0,3% 3,1% 2,3% 8,5% 12,2% 33,2%
Hang Seng 20 534,48 -0,3% 3,8% -3,6% 3,8% -2,5% -32,0%
CSI 300 4 048,85 -1,5% -0,5% -1,1% 4,6% -7,0% 0,3%
Európai részvényindexek              
DAX 15 559,53 -0,6% 1,3% 1,6% 11,7% 21,2% 27,1%
CAC 7 339,27 -0,5% 1,0% 2,9% 13,4% 22,7% 41,5%
FTSE 7 919,48 -0,1% 0,5% 0,7% 6,3% 13,8% 10,6%
FTSE MIB 27 761,57 -0,7% 1,0% 2,4% 17,1% 25,3% 23,5%
IBEX 9 411,1 -1,1% 0,2% 2,6% 14,4% 23,1% -2,0%
Régiós részvényindexek              
BUX 43 391,02 -2,1% -3,1% -4,0% -0,9% 8,8% 13,6%
ATX 3 537,86 -0,2% -0,3% 4,4% 13,2% 21,1% 2,9%
PX 1 400,07 -1,4% -1,0% 3,3% 16,5% 13,8% 25,8%
WIG20 60 852,51 -0,7% 1,1% 0,6% 5,9% 3,9% -1,3%
Magyar blue chipek              
OTP 10 240 -2,9% -5,8% -4,5% 1,3% 2,2% -9,7%
Mol 2 634 -2,1% -3,2% -3,7% 1,2% 1,2% -10,4%
Richter 7 520 -1,4% 0,2% -6,5% -9,4% 11,9% 31,9%
Magyar Telekom 391 -1,5% 0,0% 6,5% 15,3% -2,3% -11,7%
Nyersanyagok              
WTI 77,48 -3,6% 0,7% 0,4% -3,4% -35,1% 26,8%
Brent 83,43 -3,4% -0,7% -0,5% -1,8% -32,2% 27,8%
Arany 1 819,4 -1,7% -0,4% -3,0% 0,2% -8,1% 37,2%
Ezüst 20,27 -4,1% -2,7% -9,1% -14,7% -20,4% 23,1%
Devizák              
EURHUF 379,2400 0,8% 0,1% -3,6% -5,3% -3,9% 21,6%
USDHUF 358,2637 1,7% 0,3% -2,7% -4,5% -1,3% 42,5%
GBPHUF 424,9700 0,1% -1,2% -3,4% -5,9% -10,7% 21,6%
EURUSD 1,0586 -0,9% -0,2% -1,0% -0,8% -2,7% -14,7%
USDJPY 136,1450 0,0% 0,0% 3,8% 2,2% 18,0% 28,4%
GBPUSD 1,1874 -1,3% -1,9% -1,1% -1,3% -9,6% -14,5%
Kriptovaluták              
Bitcoin 22 200 -0,9% -4,0% -4,5% 33,7% -41,6% 123,9%
Állampapírok              
10 éves amerikai állampapírhozam 3,97 -0,2% 1,2% 8,1% 3,7% 127,0% 37,8%
10 éves német állampapírhozam 2,69 -1,2% 3,3% 18,6% 5,1% -5 382,4% 307,6%
10 éves magyar állampapírhozam 8,71 -1,7% 0,1% 7,0% -5,8% 44,4% 215,6%
Forrás: Refinitiv, Portfolio

Címlapkép forrása: Forrás: Getty Images

GettyImages-1473748773
hőhullám, Anglia, forróság, London
berlin
GettyImages-1473939936
Fehéroroszország
GettyImages-1476747576
eső
2023. május 4.
Hitelezés 2023
2023. május 10.
Gen Z Fest 2023
2023. április 25.
Sustainable Tech 2023
2023. április 18.
Vállalati Energiabeszerzés 2023
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Online előadás
Mit mutatnak a grafikonok? Hogyan lehet a technikai képet egy értékalapú befektető szemléletével ötvözni?
Ez is érdekelhet
barátság kőolajvezeték