Előfizetői tartalom

A mesterséges intelligencia odaszögezi a netezőket a Facebook és az Insta elé

Portfolio
Egyre többen használják a Facebookot, az Instagramot és a Meta más alkalmazásait, ami elsősorban azért van, mert a cég egyre aktívabban használja a mesterséges intelligencia alapú ajánlásokat, amivel gyakorlatilag odaköti a netezőket az alkalmazásaihoz. Részben emiatt nőnek a Meta bevételei, aminek örülnek a befektetők, száguld a cég részvényárfolyama.

Nőtt a felhasználószám és a bevétel

  • A Meta által működtetett app-családnál (Facebook, Messenger, Instagram, WhatsApp) a naponta aktív felhasználók száma idén márciusban átlagosan 3,02 milliárd volt, ami 5%-os növekedést jelent az előző évhez képest.
  • Az app-családnál a havi aktív felhasználók száma 3,81 milliárd volt, ami szintén 5%-os növekedést jelent az előző évhez képest.
  • A Facebook napi aktív felhasználók száma márciusában átlagosan 2,04 milliárd volt, 4%-kal több, mint egy évvel korábban.
  • A Facebook havi aktív felhasználók száma 2,99 milliárd volt, 2%-kal több, mint tavaly.
  • Az idei első negyedévben a Meta alkalmazáscsaládjánál a hirdetési megjelenésszám 26%-kal nőtt, a hirdetésenkénti átlagár pedig 17%-kal csökkent a tavalyihoz képest.
  • A Meta árbevétele 3 százalékkal 28,7 milliárd dollárra nőtt, a költségek 10 százalékkal 21,4 milliárd dollárra emelkedtek (ebben az átszervezések és létszámleépítés költsége is benne van), az adózott eredmény 24 százalékkal 5,4 milliárd dollárra esett.

Mire számít a menedzsment?

A cég vezetésének várakozásai szerint az idei második negyedévben a bevétel 29,5-32 milliárd dollár között alakulhat, a Refinitiv adatbázisában jelenleg 29,5 milliárd dollár szerepel, vagyis itt akár pozitív meglepetés is jöhet.

A költségek az év egészében 86-90 milliárd dollár között alakulhatnak, a márciusban kiadott várakozás még 86-92 milliárd dollár volt, vagyis itt is valamivel optimistább lett a menedzsment. Az összes költségben 3-5 milliárd dollár szerkezetátalakítási költség is szerepel. A menedzsment arra is számít, hogy a Reality Labs működési veszteségei 2023-ban évről évre növekedni fognak.

A beruházási költségek 30-33 milliárd dollár között alakulhatnak, itt nincs változás az előzetes becsléshez képest. Ezek a költségek tartalmazzák a Feed és a Reels támogatására szolgáló AI-kapacitás folyamatos kiépítését, valamint a generatív AI-kezdeményezésekhez szükséges kapacitásberuházások növelését.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés