Előfizetői tartalom

Az iPhone még mindig nagyon menő, és válságálló is

Portfolio
A gyorsjelentési szezonok alkalmával mindig kiemelt figyelem irányul a világ legértékesebb vállalatának számító Apple-re, amely a nagy technológiai cégek közül az utolsók között tette közzé legfrissebb számait. Számítani lehetett rá, hogy ez egy gyengébb időszak lesz a cég számára a jelenlegi gazdasági helyezetben, és ennek megfelelően a cég árbevétele is profitja is mérsékelten csökkent, azonban az iPhone szegmens meglepően jól teljesített, amivel részben sikerült ellensúlyozni a többi szegmensben (főleg Mac) tapasztalt visszaesést. A jelentés kicsengése összességében tehát pozitív volt, az Apple részvényárfolyama pedig felpattant.

Az Apple árbevétele 2,5 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól, így elérve 94,8 milliárd dollárt, ami valamivel kevesebb mint 2 milliárd dollárral meghaladta az elemzői konszenzust.

A jelentés kiemelt pontja az iPhone-értékesítés volt, hiszen az iPhone termékvonal 1,5 százalékos növekedést követően 51,3 milliárd dolláros árbevételt generált, szemben az elemzők által várt 3,3 százalékos csökkenéssel. Ugyan a cég az eladott darabszámra vonatkozóan egy ideje nem közöl adatokat, a külső adatelemző cégeknél vannak erre vonatkozóan becsélesek. Az IDC szerint a teljes okostelefon-piac a negyedévben 15 százalékkal zsugorodott, viszont a becsélesek alapján az iPhone-eladások mindeközben csak 2,3 százalékkal 55,2 millió darabra estek vissza - vagyis egyrészt a piaci átlag felett teljesített a cég, másrészt csökkenő eladott darabszám mellett is emelkedő bevételt ért el. Ez egyben azt is jelentette, hogy jelentősen nőtt a cég piaci részesedése, egészen 20,5 százalékig, amivel megközelítette a legnagyobbnak számító Samsungot.

Az iPhone szegmens relatíve erős teljesítménye egyben arra is utal, hogy az alkatrészhiány és az ellátási lánc problémái, amelyek az elmúlt években hátráltatták a gyártást - beleértve a tavaly év végi gyárleállást - végre enyhültek. Ezt egyébként Tim Cook vezérigazgató is megerősítette, aki a Reutersnek azt mondta, hogy "a negyedév során egyetlen termék esetében sem volt alkatrészhiány”.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés