befektetés tőzsde chart getty stock
Üzlet

Elromlott a tőzsdei hangulat Amerikában

Portfolio
A hét korábbi részében inkább negatív hangulat uralkodott a tőzsdéken, a befektetők elsősorban a különböző gazdasági adatokra, valamint a vállalati gyorsjelentésekre figyeltek. Ebben a tekintetben a magyar piac is kifejezetten izgalmas, hiszen ezen a héten tette közzé negyedéves számai mind a négy blue chipünk, melyek közül a Richter és a Mol ma hajnalban jelentett. A Richter gyakorlatilag az összes fontos soron meghaladta a várakozásokat és folytatta a növekedést, azonban a Molnál már nem volt ennyire kezdvező a helyzet, hiszen az olajcég megérezte a csökkenő energiaárakat, így összességében felemásra sikerült a gyorsjelentés az elemzői konszenzushoz képest. A piaci reakció mindenesetre mérsékelt volt a Richter és a Mol esetében is. Ami pedig a nemzetközi piacokat illeti, kisebb emelkedést lehetett látni ma Európában, viszont az Egyesült Államokban lefordultak a tőzsdék.

Itt a vége, csak a Nasdaq zárta pluszban a hét egészét

A kereskedés utolsó két órájában belehúztak a részvények, de a pénteki kereskedést így is mínuszban zárták a vezető amerikai részvényindexek: a Dow 0,03%-os, az S&P 0,16%-os, a Nasdaq 0,35%-os csökkenéssel fejezte be a napot. A regionális bankok továbbra is alulteljesítők voltak, hiszen a velük kapcsolatos aggodalom nem múlt el, az amerikai adósságplafonnal kapcsolatos félelem pedig kifejezetten erősödött. A hetet végül a Nasdaq tudta csak emelkedéssel (+0,4%) zárni, a Dow ezzel szemben 1,1%-os, az S&P 500 0,3%-os értékvesztést könyvelt el az előző péntekhez képest.

Részvénykereskedés, hosszabb távú befektetési portfóliók vagy nyugdíjportfóliók kialakítása a Portfolio Trader segítségével.

Figyelmeztetést küldött az amerikai bankfelügyelet korábbi főnöke: nincs vége a bankválságnak!

Nincs vége a regionális bankok válságának Amerikában, a politikai döntéshozóknak és a befektetőknek is fel kell készülniük a szektorban a tartós stresszre – jelentette ki Randal Quarles, a Federal Reserve bankfelügyeletért felelős korábbi alelnöke.

Tovább a cikkhez

Egyre lejjebb Amerika

Miután Európában jó hangulatban telt a kereskedés, Amerikában egészen más kép kezd kirajzolódni: az adósságplafonnal kapcsolatos félelmek hatására egyre lejjebb kerülnek a vezető indexek, a Dow 0,27%-os, a Nasdaq 0,61%-os, az S&P 500 0,43%-os mínuszt mutat jelen pillanatban.

Részvénykereskedés, hosszabb távú befektetési portfóliók vagy nyugdíjportfóliók kialakítása a Portfolio Trader segítségével.

Kiderült, kit jelöl Joe Biden a Fed alelnökének

Philip Jeffersont jelöli a Fed alelnöki posztjára Joe Biden – jelentette be az amerikai elnök pénteken. Az ő megüresedő kormányzói székét pedig Adriana Kugler kaphatja, míg Lisa Cook újabb cikluson át lehet a jegybank döntéshozója.

Tovább a cikkhez

Egyre nagyobb a baj, már Yellen is az USA csődjéről beszél

Az Egyesült Államoknak csődöt kell jelentenie, ha a következő hetekben nem sikerül megállapodni az adósságplafon megemeléséről – mondta pénteken Janet Yellen pénzügyminiszter a Bloomberg TV adásában. A piac is egyre idegesebb a sürgető határidő előtt, hogy sikerül-e megegyezni a demokratáknak és a republikánusoknak.

Tovább a cikkhez

Az utolsó percekbe fordult le a magyar tőzsde

A nemzetközi piacokon ma gyakorlatilag végig mérsékelten pozitív hangulat uralkodott, így valamennyit le tudtak dolgozni a hét korábbi részében látott esésből a tőzsdék, és a jó nemzetközi hangulattal együtt a magyar tőzsde is emelkedett napon belül, viszont végül a zárásra mínuszban fordult a BUX, részben azért, mert az OTP emelkedés az utolsó percekre elolvadt. Itthon emellett két másik blue chipet, a Molt és a Richtert is érdemes volt figyelni, hiszen mindkét cég hajnalban tette közzé a negyedéves számait, melyek közül Richter jelentése erős lett a várakozásokhoz képest, míg a Mol több soron alulmúlta a konszenzust. Ennek ellenére igazán erős árfolyamreakciót csak a nap elején láttunk a két papír esetében, majd a nap folyamán mérséklődtek az elmozdulások.

Tovább a cikkhez

Több tízmillió forintos részvénycsomagot kapott Hernádi Zsolt és Csányi Sándor

Részvényeket kaptak a Mol igazgatósági tagjai a cég által működtetett ösztönzőrendszeren keresztül - jelentette be az olajcég a BÉT honlapján. A legnagyobb csomagot Csányi Sándor OTP-vezér kapta, melynek értéke a tegnapi záróáron számolva közel 53 millió forint.

Tovább a cikkhez

Óvatos emelkedés az USA-ban

Emelkedéssel nyitottak az amerikai tőzsdék, a Dow és az S&P 500 0,2 százalékkal került feljebb, míg a Nasdaq 0,1 százalékot emelkedett. A visszafogott mozgásokat részben az magyarázza, hogy az adósságplafon-tárgyalások körüli aggodalmak továbbra is ott vannak a levegőben, és várhatóan még egy ideig ott is maradnak, hiszen a hírek szerint Joe Biden elnök és a kongresszusi vezetők közötti, korábban péntekre kitűzött találkozót jövő hétre halasztották.

spx05122

120 millió forintért vett saját részvényeket a Richter

Folytatja a Richter a sajátrészvény-vásárlást, tegnap 120 milliárd forint értékben vett részvényeket a gyógyszergyártó - derült ki a BÉT-en közzétett közleményből.

Tovább a cikkhez

Több milliárd forintos közbeszerzésen nyert a Delta Technologies

2,6 milliárd forint értékű közbeszerzésen nyert a Delta Technologies leányvállalata - közölte a cég a BÉT holnapján.

Tovább a cikkhez

Óvatos emelkedés

Kora délután az európai tőzsdéken óvatos emelkedés látszik, a magyar tőzsde pedig az élbolyban szerepel.

Itthon a BUX komponenseinek jelentős része emelkedik, élen a Richterrel, amely ma hajnalban kedvező számokat tett közzé.

Portfólióépítés mesterfokon - Díjmentes online előadás

A tőzsdei befektetés lehetőségekkel és potenciális nyereséggel kecsegtet, azonban a kockázatokat sem szabad figyelmen kívül hagyni. A jól diverzifikált portfólió a legjobb megoldás a kockázat minimalizálására és a potenciális nyereség maximalizálására. Soron következő előadásunkon megvitatjuk, hogy mi a kulcsa egy sikeres portfóliónak, mely rövid távon is ciripel és hosszú távon is hoz a konyhára.

Tovább a cikkhez

Ugrik a BIF részvénye a tegnapi bejelentés után

Több ízben is írtunk az elmúlt időszakban a magyar tőzsdei cégek osztalékfizetéséről, de az egyik legmagasabb osztalékhozamot kínáló részvény, a BIF esetében eddig csak korlátozottak voltak az információk. A cég viszont tegnap közzétette a kifizetésekről szóló közleményt, benne a legfontosabb dátumokkal.

Ezt követően komoly emelkedés kezdődött a részvénynél, ami a jelek szerint ma is folytatódik, jelenleg ugyanis már 7,2 százalékos ralit láthatunk a jegyzésnél.

bif62

Már emelkedik a Mol

A felemásan alakult gyorsjelentést emésztik épp a befektetők az olajcégnél - hiába láthattunk a piacnyitás után 1 százalékos mínuszt is, jelenleg 1 százalékos pluszban van a Mol részvénye.

mol123

Továbbra is rendkívül magas forgalom mellett zajlik a kereskedés a részvénnyel.

moldfobg

Megerősítette idei céljait a Richter, méltánytalannak tartják a különadót

Négy erős, egészséges üzletága van a Richternek és a fejlesztési projektek a tervek szerint haladnak – mondta el Orbán Gábor, a Richter vezérigazgatója a negyedéves gyorsjelentést értékelő sajtótájékoztatón. A cégvezető megerősítette a korábbi célkitűzést, miszerint idén árfolyamhatások nélkül 10 százalékos lehet a növekedés, stabil eredményhányadokkal. Bogsch Erik kiemelte, hogy tekintve, hogy idén veszteségei lehetnek a Richternek a devizaárfolyam-mozgások következtében, így méltánytalan a különadó és nehéz megmagyarázni a befektetőknek, hogy miért magyarországi központú a cég.

Tovább a cikkhez

Amerika csődje fenyeget, mit kell ilyenkor tenni?

A befektetők a 2011-es adósságplafon-válságból kiindulva meríthetnek inspirációt azzal kapcsolatban, hogy hova fektessenek be, Jim Cramer szerint ugyanis az USA hasonló patthelyzettel és potenciális visszaeséssel nézhet most szembe, mint bő tíz éve.

Tovább a cikkhez

Két magyar blue chip is jelentett, mutatjuk a tőzsdei reakciókat!

Ma hajnalban tette közzé első negyedéves gyorsjelentését a Mol és a Richter is, a két hazai blue chip számaira ellentétes reakciókat láthatunk a tőzsdén, ezen nincs is mit csodálkozni: míg a Richter gyakorlatilag az összes fontos soron meghaladta a várakozásokat, addig a Mol alaposan megérezte a csökkenő energiaárakat és összességében felemásra sikerült az olajcég jelentése az elemzői konszenzushoz képest.

Tovább a cikkhez

Emelkedéssel indul a nap Európában

A kereskedés első perceiben kifejezetten jó a hangulat a kontinens tőzsdéin, a DAX 0,4 százalékos emelkedése mellett a CAC 0,7 százlaékkal, a FTSE 100 pedig 0,3 százalékkal került feljebb, de a spanyol és a milánói börzék is pozitívan nyitottak.

dax0403

Esik a Mol, bizonytalan nyitás a magyar tőzsdén

Felemás képet láthatunk a hazai blue chipek piacán, a vártnál kedvezőtlenebb első negyedéves gyorsjelentést közlő Mol részvénye jelentős, 1,3 százalékos mínuszban indítja a napot, miközben a jól sikerült eredménybeszámoló után nagyot ugrott a Richter jegyzése.

Tovább a cikkhez

Megint több mint egymilliárd forintért vett saját részvényeket az OTP

Újabb jelentős volumenű sajátrészvény-vásárlást hajtott végre az OTP tegnap, a bank több mint egymilliárd forintért vásárolt, így a hónap eleje óta már 9,3 milliárd forintot költött saját részvényekre.

Tovább a cikkhez

Ezt nem teszi ki az ablakba a Mol - Rekordok után itt a visszaesés

A rendkívül enyhe tél és az orosz energiahordozókról való sikeres európai leválás miatt az elmúlt hónapok a meredeken csökkenő energiaárakról szóltak - ez a lakosság mellett szinte az összes piaci szegmens számára örömteli hír, az energiaszektor nagyvállalatai azonban már kevésbé örülhetnek a bezuhanó olaj-és gázáraknak. Ebben a környezetben tette most közzé idei első negyedéves gyorsjelentését a Mol, az olajcég a legfontosabb sorokon az elemzői várakozásokat is alulmúlva, a tavaly látott rekord értékeknél jóval alacsonyabb számokat produkált. A most közölt számokat látva gyakorlatilag arról van szó, hogy néhány kiugró negyedév után normalizálódni látszik a vállalat eredménye.

Tovább a cikkhez

Kellemes meglepetés a Richtertől, folytatódik a növekedési sztori

Minden tekintetben az elemzői várakozásokat felülmúló első negyedéves számokat tett közzé gyorsjelentésében a Richter és a vezetőség közlése szerint az időarányos célok felett teljesített mindegyik üzletág. A bevételek és az üzleti eredmény masszívan emelkedett, amit a termékértékesítések dinamikus növekedése és az árfolyamhatások segítettek a tavalyi első negyedévhez viszonyítva. Viszont az időszakra elszámolt különadó és a pénzügyi eredmény soron jelentkező veszteség rontotta az eredményeket.

Tovább a cikkhez

Emelkedéssel indulhat a nap

Mik az aktuális események a tőzsdéken?

  • Vegyesen zártak tegnap a vezető amerikai részvényindexek, a Dow Jones 0,7 százalék mínuszban fejezte be a napot, a S&P 500 0,2 százalékot esett, míg a Nasdaq 0,3 százalékot emelkedett.
  • Az ázsiai tőzsdéken ma reggel felemás hangulat látszik, a Nikkei 0,98 százalékos pluszban van, a Hang Seng 0,7 százalékos mínuszban áll, míg a CSI 300 0,16 százalékot emelkedett.
  • Jó hangulatban nyithatnak az európai tőzsdék, a határidős részvényindexek állása alapján a DAX 0,7 százalékot emelkedhet, a CAC 0,06 százalékkal kerülhet feljebb, míg a FTSE 0,36 százalék pluszban nyithat.
  • Az amerikai határidős részvényindexek emelkedést vetítenek előre a piacnyitásra, a Dow Jones 0,13 százalékkal kerülhet feljebb, a S&P 500 0,19 százalékot emelkedhet, míg a Nasdaq 0,25 százalék pluszban nyithat.

Mi várható makro fronton?

Ma idehaza a KSH ismerteti a márciusi ipari termelés második becslését, az Egyesült Királyság közli az első negyedéves GDP-adatot, az USA-ban pedig a Michigani Egyetem hangulatindexe immár a gazdaság májusi teljesítményéről ad egy előzetes képet.

2023. május 8-14. makronaptár
Magyar makrogazdaság
május 8. hétfő 8:30 MNB Értékpapír-statisztikák márc.
május 8. hétfő 8:30 MNB Kamatstatisztikák márc.
május 8. hétfő 8:30 MNB Hitelintézeti mérlegek márc.
május 8. hétfő 8:30 MNB Devizatartalék ápr.
május 9. kedd 8:30 KSH Külkereskedelem (első becslés) márc.
május 9. kedd 11:00 PM Előzetes ÁHT ápr.
május 9. kedd 11:30 ÁKK 3 hónapos dkj aukció  
május 10. szerda 8:30 KSH Infláció ápr.
május 11. péntek 8:30 KSH Ipar (második becslés) márc.
Nemzetközi makrogazdaság
május 9. kedd 5:00 Kína Külkereskedelem ápr.
május 10. szerda 8:00 Németo. Infláció (második becslés) ápr.
május 10. szerda 14:30 USA Infláció ápr.
május 10. szerda 20:00 USA Államháztartás ápr.
május 11. csütörtök 3:30 Kína Infláció ápr.
május 11. csütörtök 13:00 UK BoE kamatdöntés  
május 11. csütörtök 14:30 USA Ipari termelői infláció ápr.
május 12. péntek 8:00 UK GDP Q1
május 12. péntek 16:00 USA Michigan-index máj.
Forrás: Portfolio-gyűjtés        

Mi történt eddig a tőzsdéken?

  • A vezető amerikai, ázsiai európai és régiós részvényindexek közül idén 22,4 százalékos elmozdulással a Nasdaq index áll az élen, a sereghajtó 0,2 százalékos eséssel a Hang Seng index.
  • A hazai blue chipek közül idén a legjobban a Magyar Telekom részvénye teljesített 22,7 százalékos emelkedéssel, a sor végén a Richter papírja áll 0,0 százalékos eséssel.
  • A fontosabb nyersanyagok közül év eleje óta az Arany árfolyama már 11,3 százalékot emelkedett.
Fontosabb instrumentumok
  Árfolyam 1 nap 1 hét 1 hónap Idén 1 év 5 év
Amerikai részvényindexek              
Dow Jones 33 309,51 -0,7% 0,5% -1,1% 0,5% 4,6% 34,1%
S&P 500 4 130,62 -0,2% 1,7% 0,5% 7,6% 5,0% 51,4%
Nasdaq 13 389,78 0,3% 3,1% 3,3% 22,4% 11,9% 92,6%
Ázsiai részvényindexek              
Nikkei 29 126,72 0,0% -0,1% 4,3% 11,6% 11,1% 28,0%
Hang Seng 19 743,79 -0,1% -1,0% -3,6% -0,2% -0,4% -36,6%
CSI 300 3 990,66 -0,2% -1,0% -2,7% 3,1% 0,4% 3,0%
Európai részvényindexek              
DAX 15 834,91 -0,4% 0,6% 1,1% 13,7% 14,5% 21,8%
CAC 7 381,78 0,3% 0,6% -0,1% 14,0% 17,7% 33,2%
FTSE 7 730,58 -0,1% 0,4% -0,7% 3,7% 5,2% 0,1%
FTSE MIB 27 098,89 -0,6% 1,6% -1,5% 14,3% 14,2% 12,2%
IBEX 9 182,8 0,2% 1,5% -0,6% 11,6% 10,5% -10,6%
Régiós részvényindexek              
BUX 46 073,98 -0,4% -0,5% 3,8% 5,2% 12,6% 22,4%
ATX 3 181,01 -0,5% 0,7% -1,6% 1,7% 3,2% -9,7%
PX 1 387,67 -0,2% 0,1% -1,3% 15,5% 6,9% 25,3%
WIG20 63 144,1 -0,7% 2,1% 6,1% 9,9% 17,2% 3,9%
Magyar blue chipek              
OTP 10 845 0,8% -1,2% 6,1% 7,3% 6,5% -1,0%
Mol 2 766 -1,4% -1,2% 2,1% 6,3% -0,9% -1,6%
Richter 8 300 -1,2% 0,1% 3,2% 0,0% 22,7% 53,4%
Magyar Telekom 416 0,2% -2,1% 3,0% 22,7% 5,1% -7,2%
Nyersanyagok              
WTI 70,87 -2,3% 3,4% -13,1% -11,7% -33,0% 0,2%
Brent 76,44 0,0% 5,4% -10,8% -10,0% -28,8% -1,3%
Arany 2 020,3 -0,1% -1,3% 0,8% 11,3% 9,2% 52,9%
Ezüst 24,18 -4,7% -6,7% -3,6% 1,8% 11,2% 44,3%
Devizák              
EURHUF 371,7500 0,7% -0,4% -0,9% -7,2% -2,0% 18,0%
USDHUF 340,4927 1,2% 0,4% -1,0% -9,3% -5,4% 29,1%
GBPHUF 425,7500 0,2% 0,0% -0,6% -5,8% -3,8% 19,0%
EURUSD 1,0918 -0,5% -0,7% 0,1% 2,3% 3,5% -8,6%
USDJPY 134,4700 0,0% 0,4% 0,7% 0,9% 3,2% 22,9%
GBPUSD 1,2523 -0,7% -0,4% 0,7% 4,1% 1,5% -7,6%
Kriptovaluták              
Bitcoin 26 991 -2,3% -6,4% -10,8% 62,6% -6,9% 221,0%
Állampapírok              
10 éves amerikai állampapírhozam 3,39 -1,4% 0,7% -1,0% -11,4% 16,3% 13,8%
10 éves német állampapírhozam 2,22 -3,3% 1,4% -3,6% -13,4% 122,6% 296,3%
10 éves magyar állampapírhozam 7,88 -0,5% 0,9% -7,7% -14,8% 3,3% 176,5%
Forrás: Refinitiv, Portfolio

Címlapkép forrása: Getty Images

balaton balatonfüred
koszovó szerbia feszültség nato biztonsági erők
erdogan beszédet mond
zelenszkij public domain
orosz ukrán háború moszkva páncélos btr
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Könyvajánló
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Sales manager

Sales manager

Senior webfejlesztőt keres a Portfolio Csoport

Senior webfejlesztőt keres a Portfolio Csoport
2023. június 7.
Portfolio Property X 2023
2023. június 8.
Portfolio Balaton Business Forum 2023
2023. június 1.
Financial IT 2023
2023. június 6.
BUDAPEST - Pörgessük fel együtt a hazai KKV szektort!
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
céges képzés