Véget érhet az évek óta tartó tőzsdei szárnyalás - Már látszanak az előjelek
Üzlet

Erős pluszban zártak az amerikai tőzsdék

Portfolio
Az elmúlt napokban leginkább csak oldalaztak a tőzsdék, nem igazán alakult ki határozott irány a nemzetközi piacokon, ami részben annak tudható be, hogy továbbra is nagy a feszültség az amerikai adósságplafon kérdése miatt, amelyről még mindig zajlanak a tárgyalások. Emellett a héten több olyan adat is érkezett Kínából, amelyek arra utalnak, hogy az ország gazdasági talpraállása talán mégsem alakul olyan simán, mint amire korábban számítani lehetett. Ezzel összehangban tehát bizonytalan piaci hangulat uralkodott ma az ázsiai tőzsdéken, és az európai piacokon is vegyesek voltak a mozgások. Ezzel szemben az USA-ban ma komolyabb emelkedést mutattak a tőzsdék.

Erős zárás Amerikában

Erős pluszban zártak ma az amerikai tőzsdék: a befektetők azért zsákolták a részvényeket, mert remélik, hogy hamarosan megszülethet a kétpárti megállapodás az adósságplafon megemeléséről és az amerikai államcsőd elkerüléséről.

A mai kereskedésben

 • a Dow 1,24%-os,
 • az S&P 500 1,19%-os,
 • a Nasdaq 100 1,22%-os pluszban járt.

Stabilnak tűnik az emelkedés

A jó hírek utáni, nagy ugrást követően behúzták a féket az amerikai tőzsdék, de úgy tűnik, az eddig elért hozamokat talán sikerül zárásig megtartani. Jelen állás szerint

 • a Dow 1,14%-os,
 • az S&P 500 1,09%-os,
 • a Nasdaq pedig 1,14%-os pluszban van.
dowjo11

Begyújtották a rakétákat a tőzsdéken

Kezd lendületre kapni az emelkedés az Egyesült Államokban: az adósságplafon-megállapodással kapcsolatos remények alaposan berobbantották a tőzsdéket.

Jelen állás szerint

 • a Dow 1,2%-os,
 • az S&P 500 1,1%-os,
 • a Nasdaq pedig 1,03%-os pluszban van.
dowj1111

Óvatos emelkedés Amerikában

Óvatos emelkedésnek indultak az amerikai indexek a mai kereskedés során: a Dow Jones 0,6%-os, az S&P 500 0,54%-os, a Nasdaq 100 pedig 0,51%-os pluszban van.

A befektetők elsősorban azért veszik az amerikai részvényeket, mert remélik, hogy hamarosan megállapodás születik a törvényhozás és Joe Biden elnök közt az adósságplafon megemeléséről, ezzel pedig elkerülheti az Egyesült Államok az államcsődöt.

dji444

Alig mozdult a BUX

Az elmúlt napokban leginkább csak oldalaztak a tőzsdék, nem igazán alakult ki határozott irány a nemzetközi piacokon, és ez valójában a mai nap folyamán is igaz volt, hiszen leginkább csak iránykereséssel telt a kereskedés. A nemzetközi képbe a BUX is beleillett ma, a hazai részvényindex értéke stagnált ma.

Tovább a cikkhez

Zöld utat kapott a Mol az Európai Bizottságtól, felvásárolhatja az OMV Sloveniját

Az Európai Bizottság az EU összefonódás-ellenőrzési rendelete alapján feltételekhez kötve jóváhagyta, hogy a Mol felvásárolja az OMV Slovenija szlovén olajipari vállalatot - tájékoztatott az uniós bizottság szerdán. A brüsszeli közlemény szerint a jóváhagyás feltétele, hogy a Mol csoport elad a szlovén vállalat birtokában levő töltőállomásokból 39-et a Shell csoport számára.

Tovább a cikkhez

Kivonulhat a világ egyik legnagyobb autógyártója az Egyesült Királyságból

A világ egyik legnagyobb autógyártójának számító Stellantis vezetői szerdán tárgyaltak az Egyesült Királyság minisztereivel, mivel a Brexit utáni kereskedelmi megállapodások komoly veszélyt jelentenek a cég tevékenységére az országban - írja a CNBC.

Tovább a cikkhez

Kis emelkedés az USA-ban

Emelkednek az amerikai tőzsdék a szerdai kereskedésben, a Dow 0,4 százalékkal került feljebb, míg az S&P 500 0,5 százalékot emelkedett, a Nasdaq pedig 0,4 százalékot erősödött. A mérsékelt optimizmus részben annak köszönhető, hogy a várakozások szerint a kongresszusi vezetők és Joe Biden elnök meg tudnak állapodni az amerikai adósságplafonról. Az elnök és a kongresszusi vezetők keddi találkozójának befejezésekor Kevin McCarthy, a képviselőház elnöke azt mondta, hogy szerinte "lehetséges, hogy a hét végéig megegyezés születik". A Fehér Ház közölte, hogy Biden lemondta közelgő nemzetközi útjának második szakaszát, hogy a tárgyalásokra összpontosíthasson.

spx0517

Mérsékelt esésben a magyar tőzsde

A forintot megütötték Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter megnyilvánulására, miután a miniszter bejelentette, hogy addig nem támogatjuk az ukrán békekölcsönt, amíg az ukránok nem veszik le az OTP-t a szankciós listáról. Ehhez képest a magyar tőzsdén továbbra sem látszanak jelentősebb mozgások, az OTP és a Richter esik, előbbi 0,2, utóbbi 0,6 százalékot, míg a Mol 0,2 százalékkal került feljebb, a Magyar Telekom pedig 0,7 százalékot erősödött.

Devizapárok, indexek, árutőzsdei termékek, részvények, CFD-k. Minden, ami a hullámzó árfolyamok kapcsán megdobogtatja egy trader szívét. Portfolio Trader

Az irányt keresi a magyar tőzsde

A nap felénél járva továbbra sem alakult ki határozott irány a magyar tőzsdén.

Tovább a cikkhez

Iránykeresés

Ahogy lassan ráfordulunk a délután első felére, az európai piacokon továbbra sem alakult ki határozott irány, csupán visszafogott mozgásokat lehet látni. Ami a BUX-ot illeti, a hazai részvényindex is a múlt pénteki záróértéke közelében jár, miközben a Mol és a Magyar Telekom emelkedik, az OTP és a Richter pedig lejjebb került.

Bizonytalan mozgások

Vegyes, de inkább negatív mozgások látszanak az európai tőzsdéken, ma délelőtt, miután a befektetők továbbra is aggódnak az amerikai adósságplafonról szóló tárgyalások kimenetele miatt. A kontinenst átfogó Stoxx 600 index 0,3 százalékot esett, élen a pénzügyi szolgáltató vállalatokkal és az ingatlancégekkel.

Esnek az európai tőzsdék

A nemzetközi piacokon negatív hangulatban indult a kereskedés, a DAX 0,1 százalékot esett, míg a CAC 0,3 százalékkal került lejjebb, a FTSE 100 pedig szintén 0,3 százalékot gyengült. A milánói börze is lejjebb került 0,5 százalékkal, míg a spanyol tőzsde 0,6 százalékot esett.

dax0517

Jól indul a nap a magyar tőzsdén

Pozitív felütéssel indult a nap a magyar tőzsdén, a blue chipek kivétel nélkül pluszban vannak, bár a mozgások mérsékeltek.

Tovább a cikkhez

Nagy változás jön a Teslánál: olyasmire szánta el magát Elon Musk, amit eddig sosem tett

A Tesla híres arról, hogy sosem használt a hagyományos értelemben vett reklámot az autók értékesítéséhez, most viszont fordulóponthoz ért ez a történet. Elon Musk ugyanis arról beszélt a Tesla éves közgyűlésén, hogy az autógyártó kipróbálja a reklámozást, és meglátja, milyen eredményeket fog hozni - írja a Reuters.

Tovább a cikkhez

Óriási bukót és nyereséget könyvel el egyszerre a UBS a Credit Suisse felvásárlásán

A UBS egy olyan üzletbe volt belekényszerítve a Credit Suisse felvásárlásával, amelyet nem kívánt lefolytatni, de a romló gazdasági kilátások miatt a hatóságok felszólítására kénytelen volt megtenni azt – írja a Reuters. A lap egy másik tudósításából az is kiderül, hogy egy banki prezentáció szerint az ügyletre a UBS-nek összesen 17 milliárd dollárnyi ráfordítást kell elszámolnia, ezzel szemben viszont akár 34,8 milliárd dollárt is nyerhet rajta a második negyedévben.

Tovább a cikkhez

Ma már osztalékszelvény nélkül forognak a CIG Pannónia részvényei

Tegnap volt az utolsó nap, amikor a tavalyi eredmény után járó osztalékért lehetett CIG Pannónia részvényeket venni, ma pedig már osztalékszelvény nélkül forognak a vállalat papírjai.

Tovább a cikkhez

Közgyűlést tartott a Gloster, döntöttek az osztalékról

Május 16-án tartotta meg éves rendes közgyűlését a Gloster, ahol a részvényesek döntöttek többek között saját részvények visszavásárlásáról és az osztalékról is.

Tovább a cikkhez

Iránykeresés jöhet a tőzsdéken

Mik az aktuális események a tőzsdéken?

 • Vegyesen zártak tegnap a vezető amerikai részvényindexek, a Dow Jones 1 százalékot esett, a S&P 500 0,6 százalék mínuszban fejezte be a napot, míg a Nasdaq 0,1 százalék pluszban zárt.
 • Az ázsiai tőzsdéken ma reggel felemás hangulat látszik, a Nikkei 0,77 százalékos pluszban van, a Hang Seng 1,12 százalékkal került lejjebb, míg a CSI 300 0,07 százalékos pluszban áll.
 • Iránykereséssel indulhat a nap az európai börzéken, a határidős részvényindexek jelenlegi állása alapján a DAX 0,41 százalék pluszban nyithat, a CAC 0,9 százalékot eshet, míg a FTSE 0,18 százalékkal kerülhet lejjebb.
 • Az amerikai határidős részvényindexek emelkedést vetítenek előre a piacnyitásra, a Dow Jones 0,04 százalékot emelkedhet, a S&P 500 0,15 százalékkal kerülhet feljebb, míg a Nasdaq 0,19 százalék pluszban nyithat.

Mi várható makro fronton?

A hét további része sokkal kevésbé lesz mozgalmas, ma például csak egy felülvizsgált uniós inflációs adat érkezik, mely valószínűleg nem sok újdonságot tartalmaz majd az előzetes becsléshez. A tagállamok listájában pedig szinte biztosra vehető, hogy a 24%-os magyar áremelkedés továbbra is messze a legmagasabb lesz.

2023. május 15-21. makronaptár
Magyar makrogazdaság
május 15. hétfő 8:30 MNB Statisztikai mérleg ápr.
május 15. hétfő 8:30 KSH Építőipar márc.
május 16. kedd 8:30 KSH GDP (előzetes) Q1
május 16. kedd 11:30 ÁKK 3 hónapos dkj aukció  
május 18. csütörtök 8:30 MNB Pénzügyi számlák Q1
május 18. csütörtök 8:30 MNB Devizatartalék ápr.
május 18. csütörtök 11:30 ÁKK Kötvényaukció  
Nemzetközi makrogazdaság
május 15. hétfő 11:00 EU Ipar márc.
május 16. kedd 4:00 Kína Kiskereskedelem ápr.
május 16. kedd 4:00 Kína Ipar ápr.
május 16. kedd 11:00 EU GDP Q1
május 16. kedd 11:00 Németo. ZEW hangulatindex máj.
május 16. kedd 15:15 USA Ipar ápr.
május 17. szerda 11:00 EU Infláció ápr.
Forrás: Portfolio-gyűjtés        

Mi történt eddig a tőzsdéken?

 • A vezető amerikai, ázsiai európai és régiós részvényindexek közül idén 22,7 százalékos elmozdulással a Nasdaq index áll az élen, a sereghajtó 0,4 százalékos eséssel a Dow Jones index.
 • A hazai blue chipek közül idén a legjobban a Magyar Telekom részvénye teljesített 23,5 százalékos emelkedéssel, a sor végén a Richter papírja áll 2,2 százalékos eséssel.
 • A fontosabb nyersanyagok közül év eleje óta az Arany árfolyama már 10,1 százalékot emelkedett.
Fontosabb instrumentumok
  Árfolyam 1 nap 1 hét 1 hónap Idén 1 év 5 év
Amerikai részvényindexek              
Dow Jones 33 012,14 -1,0% -1,6% -2,6% -0,4% 2,4% 33,3%
S&P 500 4 109,9 -0,6% -0,2% -0,7% 7,0% 2,5% 51,0%
Nasdaq 13 426,01 0,1% 1,7% 2,6% 22,7% 9,7% 93,7%
Ázsiai részvényindexek              
Nikkei 29 842,99 0,7% 2,1% 4,7% 14,4% 12,4% 31,4%
Hang Seng 19 978,25 0,0% 0,6% -2,3% 1,0% 0,1% -35,8%
CSI 300 3 978,21 -0,5% -1,2% -2,8% 2,8% 0,5% 2,2%
Európai részvényindexek              
DAX 15 897,93 -0,1% -0,4% 0,6% 14,2% 13,8% 22,3%
CAC 7 406,01 -0,2% 0,1% -1,5% 14,4% 16,7% 33,0%
FTSE 7 751,08 -0,3% -0,2% -1,5% 4,0% 3,8% 0,2%
FTSE MIB 27 198,87 -0,2% -0,7% -2,4% 14,7% 13,2% 14,6%
IBEX 9 191,4 -0,1% 0,1% -1,8% 11,7% 10,0% -9,1%
Régiós részvényindexek              
BUX 45 848,12 -0,2% -1,9% 5,9% 4,7% 11,2% 22,0%
ATX 3 131,38 -1,4% -3,1% -3,9% 0,2% 0,1% -10,3%
PX 1 342,54 -0,2% -3,0% -5,3% 11,7% 3,5% 21,4%
WIG20 63 940,58 0,4% 1,2% 4,3% 11,3% 15,7% 6,9%
Magyar blue chipek              
OTP 10 900 0,1% -1,6% 10,9% 7,8% 3,8% 1,9%
Mol 2 756 0,5% -1,4% 2,1% 5,9% -1,6% -1,9%
Richter 8 120 -1,3% -3,5% 5,2% -2,2% 22,9% 45,1%
Magyar Telekom 418,5 -0,1% 0,5% 2,6% 23,5% 1,6% -1,3%
Nyersanyagok              
WTI 70,86 -0,4% -3,9% -14,1% -11,7% -38,0% -0,9%
Brent 75,28 0,0% -2,8% -12,9% -11,4% -34,1% -3,8%
Arany 1 999,15 -0,8% -1,3% 0,0% 10,1% 10,3% 55,1%
Ezüst 23,71 -1,6% -7,1% -6,1% -0,2% 10,3% 45,3%
Devizák              
EURHUF 368,2500 -0,3% -0,8% -1,5% -8,0% -5,4% 16,5%
USDHUF 338,8856 -0,3% 0,0% -0,3% -9,7% -9,4% 26,4%
GBPHUF 423,8650 -0,3% -0,9% 0,5% -6,2% -8,0% 17,4%
EURUSD 1,0867 0,0% -0,8% -1,3% 1,8% 4,4% -7,8%
USDJPY 136,1400 0,0% 0,8% 2,0% 2,2% 5,5% 23,4%
GBPUSD 1,2496 -0,1% -0,9% 0,4% 3,9% 2,0% -7,3%
Kriptovaluták              
Bitcoin 27 037 -0,5% -2,2% -11,3% 62,8% -9,4% 223,9%
Állampapírok              
10 éves amerikai állampapírhozam 3,54 1,1% 0,3% 0,8% -7,6% 22,6% 13,5%
10 éves német állampapírhozam 2,34 1,5% 0,1% -3,9% -8,7% 150,5% 281,7%
10 éves magyar állampapírhozam 7,8 -1,0% -1,6% -10,6% -15,7% 3,0% 152,4%
Forrás: Refinitiv, Portfolio

Címlapkép forrása: Shutterstock

balaton balatonfüred
koszovó szerbia feszültség nato biztonsági erők
erdogan beszédet mond
zelenszkij public domain
orosz ukrán háború moszkva páncélos btr
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Könyvajánló
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Sales manager

Sales manager

Senior webfejlesztőt keres a Portfolio Csoport

Senior webfejlesztőt keres a Portfolio Csoport
2023. június 7.
Portfolio Property X 2023
2023. június 8.
Portfolio Balaton Business Forum 2023
2023. június 1.
Financial IT 2023
2023. június 6.
BUDAPEST - Pörgessük fel együtt a hazai KKV szektort!
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
céges képzés