Előfizetői tartalom

Így szakadt szét a leggazdagabb olasz dinasztia, dráma az Agnelli családban

Kritikus időszaknak néz elébe Olaszország legismertebb üzleti dinasztiája, a Fiatot megalapító Agnelli család, hiszen egy torinói bíróság a tervek szerint a következő hetekben fog dönteni a családot érintő örökösödési vitában. Az ügy középpontjában a legendás vállalkozó, Gianni Agnelli hagyatékáról szóló paktumok állnak, amelyet Gianni lánya szerint fel kellene bontani, így a második házasságából született gyermekei is részedhetnének az örökségből. A másik oldalon viszont ott John Elkann, Gianni Agnelli választott utódja, aki jelenleg a Ferrari és a Stellantis igazgatóságának elnöke, valamint az Agnelli család befektetési holdingjának, az Exornak a vezérigazgatója.

Családi dráma

Két évtizede hunyt el Gianni Agnelli, akit a háború utáni olasz gazdasági fellendülés szimbólumaként tartanak számon, viszont a korábbi Fiat-vezér hagyatékával kapcsolatban egy elég intenzív belső vita - mondhatni, hogy családi dráma - alakult ki.

Gianni Agnelli lánya, az 1,2 milliárd eurót öröklő Margherita az első házasságából származó három gyermekével (Gianni unokáival) áll szemben, akik közül a legidősebb John Elkan (a címlapképen), a Ferrari és a Stellantis autógyártó elnöke. Margherita második házasságából további öt gyermeke született, és most azért küzd, hogy az apja halála után aláírt megállapodásokat felbonták, így a második házasságból született gyermekei is részesülhetnek az örökségből – írja a Reuters az ügyhöz közel álló forrásokra hivatkozva.

Margherita jelenleg Gianni Agnelli egyetlen élő gyermeke (a testvére, Edoardo Agnelli 2000-ben öngyilkos lett), és ha a bíróság az ő javára dönt, akkor igényt tarthat néhai édesanyja vagyonának felére és a családi vállalkozásban való részesedésre.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés