Előfizetői tartalom

Óriási átalakulás küszöbén állnak a cégek: a könyvelők ajtaján kopogtat a mesterséges intelligencia

A vállalati funkciók digitális átalakulása szünet nélkül zajlik, és ez alól nem kivétel a könyvelés sem, amely feltörekvő technológiáknak köszönhetően gyökeres átalakuláson megy keresztül. A felhasználható eszközök tárháza széles, ám a szakmát szigorú szabályok kötik, így az innováció más területekhez képest megfontoltabban halad. A mesterséges intelligencia, a robotizáció és az IoT azonban még így is számos lehetőséget nyit a hatékonyságnövelés előtt, a jövő könyvelőitől pedig más képességeket és szemléletváltást követel meg. A témáról Sólyom Attilával, a Process Solutions digitális transzformcáiós igazgatójával és Zábrák Izabellával, valamint Tanács Zoltánnal, az IFUA Horváth partnereivel beszélgettünk.

Három területen újul meg a könyvelés

A könyvelésben a folyamat-automatizáció területén találkozhatunk a legtöbb technológiai újítással. A repetitív, könnyen megfogható folyamatok automatizációja alapvetően három területen lehet felforgató hatással a könyvelésre:

  • Az egyik, már érettebb terület, a kimenő számlák automatizációja, amelyre már két hazai szolgáltató is nyújt megoldást. Ez a legnépszerűbb terület, és a könyvviteli szolgáltatók számára is ez jelenti a legegyszerűbben kivitelezhető automatizációt, hiszen itt strukturált adatok kezeléséről van szó.
  • A banki feldolgozáshoz kapcsolódó folyamatokra szintén több alkalmazás létezik, a kihívást itt az jelenti, hogy az egyes bankok és banki folyamatok különböző megoldásokat tesznek szükségessé, amelyeket gyakran külön kell lefejleszteni. A kimenő számlák automatizálásához hasonlóan azonban itt is strukturált adatokkal dolgoznak a szakemberek.
  • A szállítószámla-könyvelésnél rendszerint félig strukturált adatokról van szó. Ez a gyakorlatban megjelenhet úgy, hogy általában tudjuk, milyen adatok vannak a számlán, de azzal nem mindig vagyunk tisztában, hol található rajta az adott információ.

Milyen technológiákat alkalmaznak?

Robotok és ERP

Pár éve még mindenki robotizációs lázban égett, és a cégek kis túlzással minden problémájukat szoftverrobotokkal akarták megoldani. A vállalatok azonban hamar rájöttek, hogy ezek az eszközök csak standardizált folyamatoknál jók, az operatív működés egy jelentős része viszont nem ilyen - mondták el az IFUA Horváth szakértői. Szoftverrobotokat ma már csak akkor fejlesztenek, amikor nagy integrált rendszereket nem érdemes bevezetni: ha túl drága, nincs rá idő, illetve a feladat jellege nem teszi indokolttá. A cégek felismerték, hogy ha rendbe rakják az üzleti működést, standardizálják a folyamataikat, akkor integrált informatikai rendszerekkel is jól támogathatók ezek a folyamatok. Ezt az egyébként radikális változással járó beruházást ugyanakkor nem könnyen lépik meg a cégek, mivel a rendszer bevezetése több évig is eltarthat. Az IFUA szakértői úgy látják, hogy a magyar vállalatok most vannak egy újabb ERP bevezetési hullám előtt.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés