Előfizetői tartalom

Pótadó, infláció, energiaválság sújtotta a három szereplősre zsugorodott távközlési szektort

Portfolio
2023. elejére gyakorlatilag három szereplőssé vált a hazai távközlési szektor az elmúlt évek konszolidációs folyamatainak közepette, amiben a főszerepet a 4iG játszotta. A felvásárlásoknak köszönhetően a 4iG-nál jelentős növekedés látszik a 2022-es évben, de Magyar Telekomnál és a Yettelnél is nőtt tavaly a bevétel - derül ki az éves beszámolókból. Az eredmény tekintetében már vegyes a kép, de általánosságban elmondható, hogy a távközlési pótadó mind a három vállalatnál rontotta a számokat.

Masszív konszolidáció zajlott le az elmúlt években a hazai távközlési szektorban, mostanra gyakorlatilag három nagyszereplő maradt a piacon: a Magyar Telekom, a 4iG és a Yettel.

2019-ben a UPC-t felvásárolta a Vodafone Magyarország, a két márka nem sokkal később összeolvadt és a Vodafone márkanév alatt működött tovább. Az Invitel eszközeit a DIGI akvirálta 2018-ban, majd a DIGI-t a 4iG vásárolta meg 2021-ben 232 milliárd forintért. Idén pedig a Vodafone Magyarország is a 4iG tulajdonába került. Mostanra mind a három távközlési óriás közzétette éves számait (a januárban a 4iG-ba beolvadt Vodafone kivételével, amelynek március végén zárul a pénzügyi éve), a főbb trendeket mutatjuk most be.

A bevétel

Mind a három nagy hazai távközlési szolgáltatónál növekedett a bevétel 2022-ben, a Yettel és a Magyar Telekom esetén egyszámjegyű mértékben, míg a 4iG-nál a távközlési terjeszkedésnek köszönhetően közel háromszorozódott.

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

2 223 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái