Előfizetői tartalom

Itt a vége, hamarosan jöhet a forintgyengülés?

Portfolio
Erős volt a május a magyar tőzsdén, a BUX index emelkedéssel zárta a hónapot, a forint az euróval szemben pedig továbbra is a 370-es szint környékén mozgott. Június elején megkérdeztük a hazai alapkezelőket rendszeres havi felmérésünkben a hazai részvénypiac és a magyar fizetőeszköz kilátásairól. Az alapkezelők kedvenc részvénye az OTP és a Magyar Telekom a magyar tőzsdén, a forint esetén pedig egy éves időtávon inkább gyengülést, mint erősödést várnak a felmérésben résztvevők.

A nemzetközi tőkepiacon kettős hangulat jellemezte a májusi hónapot: míg az amerikai adósságplafonnal kapcsolatos várakozások egészen a május 28-i megállapodásig bizonytalanságban tartották a befektetőket szerte a világon, a hónap utolsó negyedében a tech szektor a mesterséges intelligenciával foglalkozó vállalatok vezérletével jelentős raliba kezdett. A bizonytalanság a BUX index alakulásában kevésbé érződött, az index több mint 5,4 százalékos erősödéssel, 47 262 ponton zárta a májust.

Devizapárok, indexek, árutőzsdei termékek, részvények, CFD-k. Minden, ami a hullámzó árfolyamok kapcsán megdobogtatja egy trader szívét. Portfolio Trader

Június elején ismét megkérdeztük havi rendszeres alapkezelői felmérésünk keretein belül a hazai alapkezelőket a magyar piacra vonatkozó várakozásaikról. A júniusi felmérésünkben résztvevő alapkezelők: Accorde Alapkezelő, Dialóg Alapkezelő, Erste Alapkezelő, Generali Alapkezelő, Hold Alapkezelő, K&H Alapkezelő, OTP Alapkezelő.

A részvénypiaci kilátások

A BUX indexre vonatkozó három havi várakozások nem változtak jelentősen az előző hónaphoz képest, a válaszadók többsége most is legfeljebb 5 százalékos elmozdulást vár. Egy éves időtávon valamelyest pesszimistábbak lettek a hazai alapkezelők, míg május elején a felmérésben résztvevők többsége 5 százalékot meghaladó emelkedést prognosztizált, most a válaszadók több mint fele +/-5 százalékos változást jósol.

Cikkünk tartalmából:

  • Elkészült a Portfolio júniusi havi alapkezelői felmérése.
  • A hazai alapkezelők kissé pesszimistábbá váltak a magyar tőzsdére az egy hónappal ezelőtti helyzethez képest.
  • A válaszadók kedvenc hazai részvénye az OTP és a Nyomda.
  • A forint piacán inkább gyengülést, mint erősödést várnak a következő egy évben.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés