FONTOS Aggódnak a magyarországi német cégek, eurót és kiszámíthatóbb gazdaságpolitikát akarnak
 
Előfizetői tartalom

Évtizedes várakozás a naperőműveknél, elképesztő sorok alakultak ki Magyarországon

A jellemzően a hazai viszonylatban nagyobbnak számító, több tíz MW-os, újonnan építendő napelemparkok befektetői, akiknek a tervezett naperőműveik csatlakozásához nagyfeszültségű hálózati fejlesztés szükséges, 2029-2030-as ajánlatokat kaptak a csatlakozás várható időpontjára. Ezért, illetve az egyéb feltétetelekre, például a megemelkedett kapcsolódó költségekre tekintettel várhatóan sokan visszalépnek majd a fejlesztésektől, a középfeszültségű projektekhez hasonlóan.

A villamosenergia-rendszerhez középfeszültségen csatlakozni szándékozó naperőmű-projektek után azok a befektetők is megkapták a csatlakozás műszaki és pénzügyi feltételeit tartalmazó tájékoztatókat, akiknek a tervezett naperőműveik csatlakozásához nagyfeszültségű hálózati fejlesztés szükséges. A csatlakozásukhoz nagyfeszültségű hálózati fejlesztést igénylő új naperőmű-beruházások számára június 30-ig postázták a csatlakozás műszaki és pénzügyi feltételeit, egyebek mellett javasolt időpontját és díját tartalmazó tájékoztatókat, miután első körben a nem időjárásfüggő, illetve a villamosenergia-rendszerhez középfeszültségen csatlakozni szándékozó erőművi, tárolói projektek befektetői május első felében már kézhez kapták az úgynevezett műszaki-gazdasági tájékoztatókat (MGT).

A tervezett új naperőmű projekteknek ez a két csoportja alkotja lényegében az elmúlt két évben - vagyis a hálózati csatlakozási korlátozás időszakában - felmerült naperőmű-beruházási terveket, amelyek csatlakozási igényét a befektetők 2022. május 2., vagyis az újonnan létesítendő naperőművekre hirdetett hálózati csatlakozási stop bejelentését követően egyedi eljárás keretében nyújthatták be. Az egyedi eljárásban a befektetők 3800 MW-nyi napenergiás és 1100 MW-nyi egyéb új termelői, ezen belül több 100 MW-nyi energiatárolói kapacitásra jelentettek be csatlakozási igényt a hálózati engedélyeseknél a Mavir korábbi közlése szerint. A benyújtott napenergiás csatlakozási igény döntő része - a 3800 MW tervezett beruházásból közel 3200 - nagyfeszültségű hálózati fejlesztést igénylő csatlakozást tesz szükségessé.

A csatlakozási igények benyújtását követően, a korábban befogadott igények hálózatfejlesztési szükségleteit is figyelembe véve a hálózati társaságok - az erre rendelkezésre álló határidő kormányrendeletek általi többszöri elhalasztása után - 2023 májusában kezdték el kiküldeni a csatlakozás feltételeit tartalmazó MGT-ket. Ezek kézhezvétele után a befektetőknek nyilatkozniuk kell arról, hogy elfogadják-e a feltételeket, vagy azok ismeretében inkább mégsem kötik le a korábban igényelt hálózati kapacitást, de ez utóbbi gyakorlatilag egyben azt is jelenti, hogy lemondanak a csatlakozási kapacitás lekötéséről, és visszalépnek terveiktől.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés