Előfizetői tartalom

Durván negatív magyar áramárak jöhetnek 3-5 éves távon tavasztól őszig

Portfolio
A Magyarországon robbanásszerűen terjedő naperőművek komoly áramkínálathoz vezetnek, és ha ezzel nem tart lépést az áramkereslet, akkor könnyen elképzelhető olyan forgatókönyv akár 3-5 éves időtávon is, hogy „masszívan negatív árak alakulnak ki, vagy nagyon olcsó lesz a villamos energia, körülbelül délelőtt kilenctől délután négyig, tavasztól őszig, amikor süt a nap” – fejtette ki meglátását Batta Gergő, az InfoRádió Energiavilág című műsorában. A rendszerirányító MAVIR ZRt. operatív vezérigazgató-helyettese úgy látja, hogy ha ez a forgatókönyv bekövetkezik, akkor nyilván ennek is lesznek majd hatásai mind a szereplők viselkedésére, mind az infrastruktúrára. Erről a témáról részletesen szó lesz a Portfolio október 5-i Energy Investment Forum konferenciáján, további részletek itt érhetők el.

Batta Gergő felidézte, hogy két évvel ezelőtt kezdődött Magyarországon a naperőművek rohamos terjedése, és most már ott tartunk, hogy a minap átlépte az 5000 megawattot a beépített kapacitások összessége, és további csaknem 5000 MW-nyi csatlakozási kérelem is beérkezett még (3800 MW-nyi naperőmű, 1100 MW-nyi energiatároló), igaz éppen a minap írtuk meg, hogy a megkapott...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés