Előfizetői tartalom

Az MNB fontos figyelmeztetést küldött a biztosítóknak: erre kell figyelni, hogy ne maradjanak le

Portfolio
A hazai biztosítók medián digitális érettsége a tavalyi 62-es értékről 64-re nőtt az MNB átfogó felmérése szerint, a szektor szép lassan, de tovább haladt a fejlődés útján. A Fintech és Digitalizációs Jelentés szerint minden területen előrelépés történt a biztosítási szektor digitalizáltságában. A nem-élet típusú lakossági biztosítások digitális elérhetősége a legmagasabb, az életbiztosítás jellegű termékek esetében érdemi változás nem történt, a papírmentes működés terjed, a digitális csatornák elérhetősége visszafogottan bővült. Az MNB elemzői ugyanakkor figyelmeztetnek: a fejlesztési igények átfogó, intézményen belüli felmérésére a szektorban csak kevesen figyelnek oda, ami már középtávon a versenyképesség romlásához vezethet.

Hasonló témákról is szó lesz a Portfolio november 7-ei Banking Technology konferenciáján. Regisztráció itt!

A 7 fő pillér medián értékei azt jelzik, hogy minden területen előrelépés történt a biztosítási szektor digitalizáltságában. A gyorsan változó digitalizációs környezet miatt a módszertant is finomítják a jegybanki szakértők, növelték a minimálisan elvárt digitalizációs szintet is, ami azt eredményezte, hogy egyes pillérek esetében a minimum vagy maximum értékek csökkenése is megfigyelhető volt 2022-ben.

Az MNB általános értékelése szerint a belső működés digitalizációja javult a szektorban, ugyanakkora belső folyamatok digitalizációja továbbra is fejlesztésre szorul.

A hosszútávú, stratégiai szintű digitális transzformációs szemlélet még nem jelenik meg minden biztosítónál, ugyanakkor a munkavállalói digitális érettség előremutató módon fejlődött 2022-ben.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés