Előfizetői tartalom

Itt egy magyar részvény, ami még az S&P 500-at is veri

Kevés szó esik egy magyar papírról, mely egyedülálló módon az elmúlt 10 évben stabilan veri még az amerikai részvénypiac teljesítményét is. És még mielőtt a forint leértékelődésének egyik következményeként gondolnánk erre a teljesítményre, kihangsúlyozzuk, mindezt dollárban mérve teszi meg. Ez a részvény nem más, mint az Állami Nyomda.

A magyar részvénypiac talán legstabilabb cégéről érdemtelenül kevés szó esik a sajtóban, pedig a menedzsment és a részvény osztalékokkal korrigált teljesítménye is megsüvegelendő. Az Állami Nyomda az elmúlt 10 évben átlagosan 20 százalék feletti hozammal ajándékozta meg a befektetőit, a teljes időhorizontra vetített teljesítménye pedig meghaladja az 520 százalékot. Összehasonlításképp, ezen az időtávon az S&P 500 index forintban átlagosan 17,7, az OTP 14,6, míg a BUX index 11,6 százalékot hozott a befektetők konyhájára.

Az Állami Nyomda sokaknak onnan lehet ismerős, hogy például a magyar útleveleket vagy személyi igazolványokat ő állítja elő a kormányhivatalok megbízásából. A cég profilja azonban nem merül ki ennyiben. Kevesen gondolnák, de a cég jelen van a legtöbb EU-s országban, sőt már több mint 10 afrikai országban is, versenyképessége pedig egyre csak javult az évek folyamán. A kivételes technológiai tudással és fejlett K+F központtal rendelkező Állami Nyomda egyre több piacra tud betörni. Ráadásul, míg korábban főképp csak európai cégekkel közösen konzorciumban tudott érvényesülni, ma már egyedül is képes nagyobb volumenű projektek teljesítésére. Jó példa erre a tavaly bejelentett, 10 évre szóló szerződés Angolával, ahol egy 130 millió euró keretösszegű üzlet köttetett az útlevélrendszer kiépítésére.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés