bull bear
Üzlet

Egész nap alig mozdult Amerika

Portfolio
Gazdasági adatok tekintetében ma a Moody's hitelminősítő értékeli a magyar hitelbesorolást. Jelenleg rossz a hangulat a magyar tőzsdén: a befektetők vélhetően az este érkező döntés elől vonultak "fedezékbe", nem kizárt ugyanis, hogy kedvezőtlen irányba változtatja besorolásunkat a Moody's. Emellett délelőtt kijött a friss hazai GDP-adat is, aminek értelmében a második negyedévben a magyar gazdaság teljesítménye 0,3 százalékkal elmaradt az előző negyedévitől. Az adat nem okozott nagy meglepetést az előzetes közléshez képest, a forint azonban gyengülni kezdett a hírre.

Ugyancsak ma jött ki a piacok szempontjából a hét legfontosabb közlése, azaz az amerikai munkanélküliségi adat. A legfrissebb számok alapján váratlanul megugrott a munkanélküliségi ráta az Egyesült Államokban augusztusban, ami ugyan önmagában rossz hír, de közben felveti a lehetőségét annak, hogy a Fed törekvése a gazdaság lassítására és az infláció letörésére sikeres volt. Ennek hatására jelentősen gyengül a dollár az euróval szemben, illetve a részvényindexek is megugrottak. A tőzsdék számára azért kedvező hír a váratlanul magas munkanélküliség, mert ellenkező esetben, azaz lassulni nem akaró gazdasági helyzetben a jegybankelnök jelzése szerint további kamatemelések jöhetnének, a lassulni látszó gazdasági helyzetben azonban csökkent ennek az esélye.

A nap végére sem jött meg a lendület

Csendes kereskedéssel zárta a hetet a Wall Street, a Dow Jones 0,3 százalékos emelkedése volt a legjelentősebb a fő indexek között. Az S&P-500 0,2 százalékkal került feljebb, a Nasdaq pedig stagnált.

Részvénykereskedés, hosszabb távú befektetési portfóliók vagy nyugdíjportfóliók kialakítása a Portfolio Trader segítségével.

Alig mozdul a Wall Street

A kereskedés félidejéhez közeledve a vezető amerikai tőzsdeindexek alig mozdulnak, a Dow Jones most 0,2 százalékos pluszban van, az S&P-500 0,1 százalékkal emelkedett csütörtökhöz képest, a NAsdaq pedig minimális gyengülést mutat.

Részvénykereskedés, hosszabb távú befektetési portfóliók vagy nyugdíjportfóliók kialakítása a Portfolio Trader segítségével.

Óriásit ment a mesterséges intelligencia, de az igazi csodához még többre lesz szükség

Lassan túl vagyunk az első generatív AI-robbanás zentijén, ami pedig most következik az az, hogy az üzleti szereplők megpróbálják megtalálni azokat a területeket, ahol a technológia legtöbb hasznot tudja nyújtani a számukra. A potenciális használati esetek rendre gyűlnek, ám a cégvezetőknek meg kell bírkózniuk azokkal a kihívásokkal is, amelyek a technológia implementácójával járnak. Cikkünkben összegyűjtöttük, mire érdemes odafigyelni a bevezetési projektek végrehajtásakor, illetve milyen általános szempontokat érdemes figyelembe venni ahhoz, hogy vállalatunk a lehető legtöbbet hozza ki a mesterséges intelligenciából.

Tovább a cikkhez

Bizonytalanok a befektetők az adatközlés után

Felemás hangulatban indult a kereskedés az amerikai tőzsdéken, a Dow Jones 0,4 százalékot emelkedett, a S&P 500 0,2 százalékkal került feljebb, míg a Nasdaq 0,1 százalékos mínuszban áll. A piacnyitás előtt megérkezett az amerikai munkanélküliségi adat - a legfrissebb számok alapján váratlanul megugrott a munkanélküliségi ráta az Egyesült Államokban augusztusban, ami ugyan önmagában rossz hír, de közben felveti a lehetőségét annak, hogy a Fed törekvése a gazdaság lassítására és az infláció letörésére sikeres volt.

Tovább a cikkhez

Történelmi rekordot döntött a magyar tőzsde augusztusban

Ugyan a tőzsdékre a nyári hónapokban a visszafogottság jellemző, a Budapesti Értéktőzsde kiemelkedő hónapot zárt. A BÉT elsődleges részvénymutatója, a BUX index 4,5 százalékos növekedést követően 55 775 ponton fejezte be a hónapot, amely a havi záróértékeket tekintve történelmi rekord. Az erős forma az azonnali részvénypiac forgalmában is tükröződött: összesen 286,8 milliárd forint értékben zajlott a kereskedés, amely 12,5 milliárd forint értékű napi átlagnak felel meg. A legnépszerűbb részvények sorrendjében továbbra sem történt változás, az OTP, a Richter és a Mol zárt az élen, 166,7, 40,1 és 33,6 milliárd értékű forgalommal, míg a brókercégek mezőnyében az Erste, a Wood & Company és a Concorde vezette a mezőnyt.

Tovább a cikkhez

Ugranak a határidős indexek a fontos adat után

Megérkezett a piacok szempontjából a hét legfontosabb közlése, azaz az amerikai munkanélküliségi adat. A legfrissebb számok alapján váratlanul megugrott a munkanélküliségi ráta az Egyesült Államokban augusztusban, ami ugyan önmagában rossz hír, de közben felveti a lehetőségét annak, hogy a Fed törekvése a gazdaság lassítására és az infláció letörésére sikeres volt.

Ennek hatására hirtelen jelentősen gyengült a dollár az euróval szemben, illetve a határidős részvényindexek is megugrottak - a Nasdaq és a Dow is 0,7 százalékos pluszban nyithat, míg az S&P 500 0,6 százlaékkal kerülhet feljebb.

eurusdfg

Ezekkel a befektetésekkel lehetett idén a legjobban keresni a tőzsdén

Nvidia, narancslé, Opus - nem egy szokványos trió, mégis összeköti őket, hogy a maguk kontextusában az év eddigi legjobb befektetései közé tartoznak. Az Nvidia a tőzsdéket is felforgató AI-forradalom zászlóshajója, míg a narancslé nemcsak a mezőgazdasági termékek, de a szélesebb nyersanyagpiacon is kiugróan nagy áremelkedést tapasztalt, miközben az Opus a magyar tőzsde legizgalmasabb nyári sztorija volt, egy ponton négyszereződő árfolyammal. Persze ezeken kívül is történtek izgalmak az év első nyolc hónapjában, így megnéztük, hogyan mozogtak idén a fontosabb tőkepiaci eszközök az események tükrében.

Tovább a cikkhez

Egyre lejjebb

Egyre nagyobb az esés az OTP-nél, már 3,6 százalékos mínuszban van a nagybank részvénye.

otp 36

A forgalom továbbra is átlagon aluli, bár egyre nagyobb volumenben adják a befektetők az OTP-t.

otpforg

Ezzel párhuzamosan a magyar tőzsde is lefordult, már 0,7 százalékos mínuszban van a BUX.

bux07234

Lefordul az OTP, megy vele a magyar tőzsde

A koradélutáni órákban egyre erősebb az eladói nyomás az OTP részvényén, jelenleg viszonylag alacsony forgalom mellett 2,3 százalékos mínuszban van a papír - elsősorban ennek köszönhetően lefordult a magyar tőzsde is, jelenleg 0,3 százalékos mínuszban van a BUX. Vállalatspecifikus hír nem érkezett, a befektetők vélhetően az este érkező hitelminősítői döntés elől vonulnak "fedezékbe", nem kizárt ugyanis, hogy kedvezőtlen irányba változtatja besoolásunkat a Moody's.

otprövid1

Idén egyébként nagyon jól teljesít az OTP, már 38,8 százalékos pluszban van a jegyzés - ennek ismeretében egyfajta profitralizálásként is lehet értelmezni a mai esést.

otpytd1

Nagy forgalom mellett ugrik az Opus

Nagyot ugrott a mai kereskedésben az Opus részvénye, jelenleg 10,1 százalékos a plusz a jegyzésnél. Kifejezetten magas volumen mellett veszik a befektetők a vállalat részvényét, jelenleg az OTP után a második legforgalmasabb részvényről beszélhetünk a magyar tőzsdén - annak fényében ez nem meglepő, hogy a nyáron látott szárnyalás során számos befektető felfigyelt a papírra, mondhatni trendi lett az Opussal kereskedni.

opua101

Új nagyvállalat ült Európa trónjára

A dán Novo Nordisk gyógyszergyártó ma megelőzte az LVMH-t Európa legértékesebb tőzsdén jegyzett vállalataként, véget vetve a francia luxuskonszern 2 és fél évig tartó "uralmának".

Tovább a cikkhez

Bombabejelentés a kannabisz iparban, szárnyalnak a részvények

A 2021-es év egyik sztáriparágának számító kannabisz szektor a feledés homályába veszett a befektetők szemében a mögöttünk álló hónapokban, szépen lassan csordogáltak lefelé a legjelentősebb termesztő vállalatok részvényárfolyamai. A napokban azonban jött egy bejelentés a tengerentúlról, ami az alagút mélyén felvillanó fénysugárként vonzotta be ismét a befektetőket, elképesztő ralit generálva a kannabisz-részvényeknél.

Tovább a cikkhez

OTP részvényeket adott el a bank egyik vezetője

OTP részvényeket hívott le és értékesített a bank Management Committee tagja, Bertalan Imre.  

Tovább a cikkhez

Gyorsan kikezdték a forintot, kilengett az árfolyam

A forint a 200 napos mozgóátlaga felett kezdte a napot, így döntő jelentősége lehet, hogy a piacok hogyan értékelik majd a részletes második negyedévi magyar GDP-adatokat, valamint hogy mit olvasnak ki a külkereskedelmi statisztikákból. Az Egyesült Államokban a Federal Reserve kamatpolitikáját meghatározó statisztika is érkezik, ami újra bikássá teheti a dollárt.

Tovább a cikkhez

Véleményt mondott az Alteóról az MBH

A vállalat gyorsjelentését követően az MBH bank szakértője friss elemzéssel jelentkezett az Alteoval kapcsolatban, melyben a megváltozott kamatlábak és a társaság nettó adósságállománya miatt kis mértékben csökkentette korábbi célárát. A szakértő által megjelölt célár mindenesetre a jelenlegi szinthez képest 45 százalékos felértékelődési potenciált jelent.

Tovább a cikkhez

Elégedett a 4iG a Vodafone-akvizícióval, ugrik az árfolyam a jelentés után

Komoly növekedést ért el a 4iG az első félévben, ami nagyrészt a távközlési expanziónak köszönhető az akvizíciókon keresztül, de az áremelések és a nyugat-balkáni leányvállalatok is segítettek organikusan – mondta el Fekete Péter, a vállalat vezérigazgatója a féléves eredményeket bemutató konferenciahíváson. A Vodafone akvizíciójával elégedett a 4iG, és a cégvezető azt is elmondta, hogy mennyivel járult hozzá a csoport eredményeihez a januárban felvásárolt mobilcég.

Tovább a cikkhez

Meglepő adat jött az orosz feldolgozóiparról a nagy csapások után

Gyorsult az orosz feldolgozóipari beszerzésimenedzser-index (bmi) növekedése augusztusban júliushoz képest. A szankciók miatt eddig főleg ez a szektor szenvedte el a legnagyobb veszteségeket, így az alacsonyabb bázis miatt van is honnan javulnia.

Tovább a cikkhez

Bizonytalan a hangulat a kontinensen

A hét utolsó kereskedési napján egyelőre nem látszik határozott irány a vezető európai tőzsdéknél, a DAX és a CAC 0,1 százalékos gyengülése mellett a FTSE 100 0,2 százalékkal feljebb került, a milánói és a spanyol börzéken pedig nem láthatóak jelentősebb elmozdulások.

Elsősorban a tengerentúli fejleményekre várhatnak a befektetők, ma érkezik ugyanis az inflációs kilátások szempontjából rendkívül fontos amerikai munkanélküliségi adat - az amerikai jegybankelnök szerint amennyiben a feszes munkaerőpiac nem válik lazábbá, a Fed közbeavatkozhat és akár jöhetnek az újabb kamatemelések, ami rossz hírt jelentene a tőzsdék számára

dax12345

Emelkedik a magyar tőzsde a nyitásban

Felemás teljesítményt láthatunk a hazai blue chipeknél.

Tovább a cikkhez

Itt a friss GDP-adat! Ezért van egy éve recesszióban a magyar gazdaság

A második negyedévben a magyar gazdaság teljesítménye 0,3 százalékkal elmaradt az előző negyedévitől, illetve (szezonálisan és naptárhatással igazítva) 2,3 százalékkal volt kisebb az egy évvel korábbinál. A GDP reálértéken a negyedik egymást követő negyedévben zsugorodik, vagyis egy éve van recesszióban a gazdaság. A ma megjelent részletes adatokból az is kiderül, hogy az egyes részterületek hogyan teljesítettek.

Tovább a cikkhez

Óvatos emelkedés jöhet Európa piacain

Mik az aktuális események a tőzsdéken?

  • Vegyesen zártak tegnap a vezető amerikai részvényindexek, a Dow Jones 0,5 százalék mínuszban zárt, a S&P 500 0,2 százalékot esett, míg a Nasdaq 0,2 százalékkal került feljebb.
  • Az ázsiai tőzsdéken ma reggel felemás hangulat látszik, a Nikkei 0,45 százalékos pluszban van, a Hang Seng 0,18 százalékos mínuszban áll, míg a CSI 300 0,9 százalékot emelkedett.
  • Jó hangulatban nyithatnak az európai tőzsdék, a határidős részvényindexek állása alapján a DAX 0,43 százalék pluszban nyithat, a CAC 0,2 százalékkal kerülhet feljebb, míg a FTSE 0,45 százalékot emelkedhet.
  • Az amerikai határidős részvényindexek emelkedést vetítenek előre a piacnyitásra, a Dow Jones 0,2 százalékot emelkedhet, a S&P 500 0,15 százalékkal kerülhet feljebb, míg a Nasdaq 0,09 százalék pluszban nyithat.

Mi várható makro fronton?

Ma is erős nap lesz gazdasági adatok tekintetében, a felülvizsgált magyar GDP mellett jön a hazai BMI, a Moody's értékeli a magyar hitelbesorolást, és a termék-külkereskedelem felülvizsgált számait is megismerjük júniusból. Ekkor jön a hét legfontosabb eseménye, az amerikai munkanélküliségi adat közlése is, amelyre Jerome Powell Fed-elnök múlt heti beszéde után vélhetően még nagyobb figyelem irányul majd.

2023. augusztus 28-szeptember 3. Makronaptár
Magyar makrogazdaság
augusztus 29. kedd 11:30 ÁKK 3 hónapos dkj aukció  
augusztus 29. kedd 14:00 MNB Kamatdöntés  
augusztus 29. kedd 15:00 MNB Közlemény  
augusztus 30. szerda 8:30 KSH Szolgáltatások külkereskedelme Q2
augusztus 30. szerda 11:30 ÁKK 6 hónapos dkj aukció  
augusztus 31. csütörtök 8:30 MNB Kamatstatisztikák júl.
augusztus 31. csütörtök 8:30 MNB Hitelintézeti mérlegek júl.
augusztus 31. csütörtök 8:30 KSH Beruházások Q2
augusztus 31. csütörtök 8:30 KSH Ipari termelői árak júl.
szeptember 1. péntek 8:30 KSH GDP (második becslés) Q2
steptember 1. péntek 8:30 KSH Termék-külkereskedelem (második becslés) jún.
steptember 1. péntek 9:00 MLBKT BMI aug.
steptember 1. péntek   Moody's Hitelminősítés  
Nemzetközi makrogazdaság
augusztus 29. kedd 15:00 USA Lakásár-index jún.
augusztus 29. kedd 16:00 USA CB fogyasztói hangulatindex aug.
augusztus 30. szerda 9:00 Spanyolo. Infláció aug.
augusztus 30. szerda 11:00 EU A Bizottság hangulatindexe aug.
augusztus 30. szerda 14:00 Németo. Infláció aug.
augusztus 30. szerda 14:30 USA ADP munkanélküliség aug.
augusztus 30. szerda 14:30 USA GDP (második becslés) Q2
augusztus 31. csütörtök 3:00 Kína NBS BMI feldolgozóipar aug.
augusztus 31. csütörtök 8:00 Németo. Kiskereskedelem júl.
augusztus 31. csütörtök 8:45 Franciao. Infláció aug.
augusztus 31. csütörtök 11:00 EU Infláció aug.
augusztus 31. csütörtök 13:30 EU EKB-jegyzőkönyv  
augusztus 31. csütörtök 14:30 USA PCE-infláció júl.
szeptember 1. péntek 3:45 Kína Caixin BMI feldolgozóipar aug.
steptember 1. péntek 14:30 USA Munkanélküliség aug.
steptember 1. péntek 16:00 USA ISM BMI aug.
Forrás: Portfolio-gyűjtés        

Mi történt eddig a tőzsdéken?

  • A vezető amerikai, ázsiai európai és régiós részvényindexek közül idén 41,7 százalékos elmozdulással a Nasdaq index áll az élen, a sereghajtó 7,1 százalékos eséssel a Hang Seng index.
  • A hazai blue chipek közül idén a legjobban az OTP részvénye teljesített 42,1 százalékos emelkedéssel, a sor végén a Mol papírja áll 2,3 százalékos emelkedéssel.
  • A fontosabb nyersanyagok közül év eleje óta az Arany árfolyama már 7,0 százalékot emelkedett.
Fontosabb instrumentumok
  Árfolyam 1 nap 1 hét 1 hónap Idén 1 év 5 év
Amerikai részvényindexek              
Dow Jones 34 721,91 -0,5% 1,8% -2,4% 4,8% 10,2% 33,7%
S&P 500 4 507,66 -0,2% 3,0% -1,8% 17,4% 14,0% 55,4%
Nasdaq 15 501,07 0,2% 4,6% -1,6% 41,7% 26,3% 102,5%
Ázsiai részvényindexek              
Nikkei 32 619,34 0,9% 1,0% -1,7% 25,0% 16,1% 42,7%
Hang Seng 18 382,06 -0,5% 0,9% -8,5% -7,1% -7,9% -34,1%
CSI 300 3 765,27 -0,6% 1,1% -6,2% -2,7% -7,7% 12,9%
Európai részvényindexek              
DAX 15 947,08 0,3% 2,1% -3,0% 14,5% 24,2% 29,0%
CAC 7 316,7 -0,6% 1,4% -2,4% 13,0% 19,5% 35,3%
FTSE 7 439,13 -0,5% 1,4% -3,4% -0,2% 2,1% 0,1%
FTSE MIB 28 831,52 -0,3% 2,7% -2,7% 21,6% 33,7% 42,2%
IBEX 9 505,9 -0,5% 1,9% -1,4% 15,5% 20,5% 1,1%
Régiós részvényindexek              
BUX 55 775,02 -0,8% -2,5% 4,5% 27,4% 33,2% 49,8%
ATX 3 154,14 -0,5% 1,9% -2,8% 0,9% 8,8% -4,4%
PX 1 340,79 -1,4% -0,8% -1,4% 11,6% 14,2% 25,0%
WIG20 68 431,44 -0,8% 0,6% -5,3% 19,1% 36,4% 13,7%
Magyar blue chipek              
OTP 14 365 -1,5% -0,9% 12,1% 42,1% 69,2% 38,7%
Mol 2 662 -0,7% -3,0% -4,2% 2,3% -3,2% -7,2%
Richter 8 825 0,1% -3,3% -0,6% 6,3% 9,7% 59,6%
Magyar Telekom 468 0,8% 2,0% 11,8% 38,1% 38,5% 13,5%
Nyersanyagok              
WTI 83,63 2,5% 4,9% 2,2% 4,2% -7,1% 19,8%
Brent 86,89 1,1% 4,2% 1,5% 2,3% -10,0% 11,9%
Arany 1 942,45 -0,2% 1,1% -1,3% 7,0% 13,0% 61,5%
Ezüst 24,44 -1,0% 1,0% -1,5% 2,9% 34,7% 68,1%
Devizák              
EURHUF 381,7250 0,7% -0,6% -1,4% -4,7% -5,1% 17,1%
USDHUF 351,7069 1,4% -0,7% 0,2% -6,3% -12,0% 25,5%
GBPHUF 445,5049 0,8% -0,5% -1,4% -1,4% -3,8% 22,1%
EURUSD 1,0854 -0,7% 0,1% -1,6% 1,7% 7,9% -6,7%
USDJPY 145,8500 0,0% 0,2% 2,7% 9,5% 5,2% 31,5%
GBPUSD 1,2672 -0,4% 0,2% -1,5% 5,3% 8,9% -2,5%
Kriptovaluták              
Bitcoin 25 932 -5,0% -0,9% -11,3% 56,2% 29,3% 269,5%
Állampapírok              
10 éves amerikai állampapírhozam 4,1 -0,5% -3,3% 4,0% 7,1% 30,5% 43,4%
10 éves német állampapírhozam 2,44 -2,6% -2,1% -0,9% -4,7% 65,2% 635,8%
10 éves magyar állampapírhozam 7,14 -1,1% -3,9% -3,3% -22,8% -20,5% 102,3%
Forrás: Refinitiv, Portfolio

Címlapkép forrása: Getty Images

A Vodafone repíti a 4iG számait

Mind a bevételek, mind az EBITDA szintjén jelentős növekedésről számolt be a 4iG második negyedéves gyorsjelentésében, köszönhetően a közelmúltbeli akvizícióknak, leginkább a Vodafone első negyedévben lezárult felvásárlásának. A 4iG csoport átalakulása közepette változás jön a vezetőségben és a társaság azt is bejelentette, hogy a korábbi pletykáknak megfelelően bevezeti a One márkát Magyarországon.

Tovább a cikkhez
Csárt
otp bankfiók belső és külső képek, logó
repülőgép
amerikai gazdaság amerikai gdp
2023. október 17.
Budapest Economic Forum 2023
2023. november 9.
Gen Z Fest /Green
2023. november 8.
Portfolio Investment Day 2023
2023. október 18.
Graphisoft - Portfolio Construction Technology & Innovation 2023
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Könyvajánló
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Ez is érdekelhet
Csárt