Előfizetői tartalom

Megszületett az új magyar nemzeti bajnok?

A Vodafone, a DIGI, az Invitech vagy az Antenna Hungária felvásárlásával, albán és montenegrói terjeszkedéssel nagyra nőtt az elmúlt években a 4iG. Nemzeti bajnokokat építenek, nyilatkozta nemrég a Portfolio-nak Fekete Péter vezérigazgató, de vajon nemzeti bajnok-e már maga a 4iG a nagy hazai tőzsdei cégek között? Megvan-e már az ötödik hazai blue chip a magyar tőzsdén?

Mi az a blue chip?

Blue chipnek a nagy piaci értékű és magas tőzsdei forgalmú részvényeket nevezzük, a kifejezés a póker legértékesebb, kék színű zsetonjával van kapcsolatban, mint ott a legértékesebb zseton, a tőzsdén a legértékesebb vállalat részvénye érdemli ki a legjobb minősítést.

A magyar tőzsdén hagyományosan az OTP, a Mol, a Richter és a Magyar Telekom részvényeit nevezzük blue chipnek.

Ha a piaci kapitalizációkat és a tőzsdei forgalmakat alaposabban megnézzük, akkor lehet létjogosultsága annak, hogy a négy közül sok szempontból lemaradó Magyar Telekomot sokan már nem is tartják blue chipnek, sőt, sokan csak az OTP-t tartják igazi nagy papírnak, mert abban van akkora forgalom, hogy akár egy nagyobb, külföldi befektető is kényelmesen tudjon pozíciót felvenni, vagy pozíciót zárni, anélkül, hogy túlságosan megmozgatná az árfolyamot.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés