A 3D-nyomtatott vegán lazac, amelynek alkotója a Revo Foods nevű élelmiszer-technológiai startup, a feltételezések szerint az első 3D-nyomtatott élelmiszer, amely a szupermarketek polcaira kerül.
A lap szerint a cég közleményéből kiindulva úgy tudja, hogy más húspótló termékhez hasonlóan a lazacalternatíva is mikoproteinből készül, amely fonalas gombákból származik. A termék számos vitamint és omega-3 zsírsavakat tartalmaz. Emellett magas fehérjetartalmúnak is tekinthető, 100 grammonként 9,5 gramm fehérje található benne, bár ez még mindig kevesebb, mint az azonos mennyiségű normál lazac fehérjetartalma (több mint 22 gramm).
A Revo Foods egy másik startuppal, a Mycorena céggel együttműködve kifejezetten 3D nyomtatón való felhasználásra tervezett mikoproteint fejlesztett ki. A kutatók már évek óta dolgoznak a 3D-nyomtatott élelmiszeripari termékeken, miután a nyomtatott élelmiszerek fenntarthatóbbá tehetik az élelmiszertermelést, ami különösen a halászati ágazatban jelent gondot. Becslések szerint a globális halállományok 34%-a túlhalászott, vagyis a halakat gyorsabban fogják ki, mint ahogyan szaporodni tudnak, ami a halpopulációk csökkenését eredményezi.
A kibocsátás szintén jelentős probléma az élelmiszertermelésben, amely az üvegházhatású gázok globális kibocsátásának több mint egynegyedéért felelős. A Revo Foods honlapja szerint
a vegán lazacfilé előállítása 77-86 százalékkal kevesebb szén-dioxidot és 95 százalékkal kevesebb édesvizet használ fel, mint a hagyományos lazac kifogása és feldolgozása.
Annak, aki kíváncsi, hogyan készül egy 3D-nyomtatott lazac, íme a videó:
Címlapkép forrása: Getty Images